Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στην Εκστρατεία Ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

0
11
Γενικού ενδιαφέροντος

O υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, το γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θανάση Σκορδά και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, συμμετείχε σήμερα στην έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην είσοδο του Κεντρικού Σταθμού του METRO στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου, που σχεδίασε και κυκλοφορεί ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Πλούτου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο έντυπο αυτό με τίτλο «Εξοικονόμηση Ενέργειας. Όποιος γνωρίζει, κερδίζει» δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών-καταναλωτών στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, με απλές και χρηστικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο το βιοτικό του επίπεδο.

Η διανομή του εντύπου θα συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Αττική, σε όλη τη Χώρα, αλλά και κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε κεντρικές πλατείες, σε σταθμούς διοδίων, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση, ώστε μεγάλος αριθμός καταναλωτών να πληροφορηθεί για πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας και να κερδίσει τόσο στον
οικογενειακό προϋπολογισμό του όσο και σε πολύτιμους ενεργειακούς πόρους για το περιβάλλον και σήμερα και για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Σιούφας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της εκδήλωσης αυτής, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ερώτηση: Κάνετε εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας σήμερα που είναι μια πολύ ζεστή ημέρα. Πιστεύετε ότι θα ξεπεράσουμε τα ποσοστά της ΔΕΗ;
Απάντηση: «Είμαστε εδώ με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου και το γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θανάση Σκορδά, αλλά και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, που μοιράζουν ένα έντυπο του υπουργείου για την εξοικονόμηση της ενέργειας. Το έντυπο αυτό βγαίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το πώς μπορούν να συμβάλλουν και για την καλύτερη κατάσταση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού εξοικονομώντας χρήματα, και χωρίς να αλλάξει η ποιότητα της ζωής τους.

Την εξοικονόμηση ενέργειας τη χρειαζόμαστε γιατί η ενέργεια δεν είναι ατέλειωτη. Στα χέρια των πολιτών, στα χέρια των νοικοκυριών βρίσκεται αυτή η δυνατότητα εξοικονόμησης. Και όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της εκστρατείας που έχει σχεδιάσει ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Πλούτου του υπουργείου. Θα παρακολουθείτε όλοι στις τηλεοράσεις, και θέλω με αυτή την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω γιατί παρουσιάζετε αυτό το κοινωνικό μήνυμα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, αυτό το πολύ έξυπνο σποτ που έχει δοθεί, και ευχαριστώ όλα τα κανάλια και εδώ και στην ελληνική περιφέρεια που παρουσιάζουν αυτό το σποτ και το παρουσιάζουν δωρεάν. Τους ευχαριστώ πολύ και για τη δική τους συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες όπως αυτή και εδώ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ερώτηση: Κ. Σιούφα, κάποιες συμβουλές που θα μπορούσατε να δώσετε στον καταναλωτή, έξυπνες, αφού προΐστασθε και είστε ο αρχηγός της εκστρατείας αυτής, δώστε μας κάποιες συμβουλές και πείτε μας εάν φοβάστε για μπλακ- άουτ.
Απάντηση: Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και για την ενεργειακή επάρκεια και για την ασφάλεια του συστήματος. Η καλύτερη συμβολή των πολιτών, όχι μόνο αυτή την περίοδο που είναι πολύ θερμές οι μέρες, αλλά γενικά, όλο το χρόνο, είναι να εξοικονομούν ενέργεια, κάθε μορφής. Είτε είναι στον ηλεκτρισμό, με το να μην αφήνουμε φώτα αναμμένα που δε χρειάζονται για να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό είτε να χρησιμοποιούμε οικολογικούς λαμπτήρες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, είναι φθηνότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας η χρήση τους είτε ακόμη και με το να μετρούμε και την πίεση των ελαστικών, γιατί αυτό μας εξοικονομεί βενζίνη, άρα μας εξοικονομεί χρήματα για την τσέπη μας.

Ερώτηση: Χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σας κατηγόρησε για τις τιμές των καυσίμων. Τι απαντάτε;

Απάντηση: Σε ό,τι αφορά το άλλο ερώτημα το οποίο κάνατε και σχετίζεται με τις χθεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία σχετίζονται με το πόσο αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, έχω να δώσω την εξής απάντηση:
Χθες, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε ολυμπιακό βραβείο άγνοιας, ασχετοσύνης, λαϊκισμού και παραμόρφωσης αλλά και διαστρέβλωσης στοιχειωδών πραγμάτων. Κάποιος έπρεπε να του πει ότι η τιμή του πετρελαίου brent δε συγκρίνεται με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Αλλά και όλων των άλλων καυσίμων. Οι τιμές διαμορφώνονται στα καύσιμα, με βάση την τιμή που διαμορφώνεται το Platts της Μεσογείου, όπως λέγεται. Αυτό έχει διαφορετικό ρυθμό ανόδου και καθόδου από ό,τι έχει η τιμή του βαρελιού brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στοιχειώδες. Από τις αρχές του 2006 ως και τις 28 Ιουλίου του 2006 η διεθνής τιμή της βενζίνης, που τους τελευταίους μήνες δεν παρακολουθεί την τιμή του brent, έχει αυξηθεί κατά 34% ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας κατά 20,90%. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, και τα στελέχη του θα πρέπει επιτέλους να μάθουν αυτό που γνωρίζουν ακόμη και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου. Δε συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
Θέλω να παρακαλέσω τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται όχι μια φορά την ημέρα, να επιτίθεται πέντε και έξι φορές την ημέρα στην Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο και με τέτοιου είδους στοιχεία γιατί αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στη νέα διακυβέρνηση της χώρας».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου είπε τα εξής:

«Ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Πλούτου του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινά σήμερα μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με σκοπό να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχουμε όλοι εμείς οι οικιακοί καταναλωτές, να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας χωρία να μειώσουμε στο ελάχιστο το βιοτικό μας επίπεδο.

Ο Τομέας Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης σχεδίασε το έντυπο εξοικονόμησης ενέργειας με ένα και μόνο γνώμονα: Την ευαισθητοποίηση του Έλληνα καταναλωτή.
Υπάρχει σπατάλη ενέργειας. Η ενέργεια δεν είναι απεριόριστη ούτε έρχεται από τον ουρανό. Δίνουμε απλούς και χρηστικούς τρόπους, απλές και χρηστικές συμβουλές για τον Έλληνα καταναλωτή, ώστε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από 5% έως και 22%. Θα σας πω ένα και μόνο παράδειγμα: Μόνο να μειώσουμε κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα, από τους 60 στους 50 βαθμούς Κελσίου, μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 8%.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια. Επιπλέον θα σας θυμίσω τα ειδικά κίνητρα τα οποία θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία γυρίζουμε το κόστος ενέργειας και παγίου στα επίπεδα του 2002-2003. στην πραγματικότητα μειώνουμε, δίνουμε κίνητρα για τη μείωση της δαπάνης ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά. Τέτοιου είδους εκστρατείες γίνονται έστω και με καθυστέρηση στη χώρα μας. ¶λλες χώρες εδώ και 8 ή 10 χρόνια έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια.

Εμείς, ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Πλούτου και η Γενική Γραμματείας Καταναλωτή έχουμε βοηθήσει πολύ τα τελευταία 2 χρόνια με τη συμπεριφορά μας, με την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με σκοπό σιγα-σιγά αυτό αν περάσει στην καθημερινή μας ζωή.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και εμείς, δύο βασικοί πυλώνες του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αμέσως μετά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, θα βγούμε στα σχολεία, γιατί πιστεύουμε ότι εκεί ξεκινά μια άλλη κουλτούρα καταναλωτικής συμπεριφοράς. Από τα σχολεία πρέπει αν ξεκινήσουμε και αυτό θα κάνουμε από αυτή σχολική χρονιά.

Θα επαναλάβω και τώρα ότι, σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας μόλις 4%, που εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο το βιοτικό του επίπεδο, μπορεί να μειώσει το κόστος δαπάνης ενέργειας, όχι μόνο σε σχέση με το 2005 και το 2004, αλλά να το γυρίσει στα επίπεδα του 2002.

Για πρώτη φορά ο καταναλωτής έχει σαν όπλο του τη δύναμη να αποφασίσει ο ίδιος για το πόσο κόστος ενέργειας θα πληρώνει. Μέχρι και τη φετινή απόφαση αυτό εξαρτιόταν από τον υπουργό Ανάπτυξης και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πλέον έχει το όπλο στα χέρια του».

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς είπε τα ακόλουθα:

«Και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση κοινωνικής ευθύνης του κάθε πολίτη, του κάθε καταναλωτή. Μπορούμε με απλές πράξεις, για παράδειγμα να μην έχουμε, ας πούμε, τις συσκευές σε θέση αναμονής αλλά να τις έχουμε κλειστές, μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει μια συνεργασία με την Greenpeace για να αναδείξει οικολογικούς και εναλλακτικούς τρόπους ψύξης και δροσιάς το καλοκαίρι. Έχει, επίσης, προωθήσει ενημερωτικές εκστρατείες σε ό,τι αφορά το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης και νομίζω ότι με τη συμβολή και τη δικής σας μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη συνέχεια».

Σχόλια