Μεγάλη επιτυχία του «Διδακτικού εργαστηρίου» της Chiquita στα Σπάτα.

0
18
Οι εταιρείες μιλούν για το περιβάλλον

Επί έναν ολόκληρο μήνα η Chiquita μεταφέρθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο των Σπάτων για να προωθήσει τη γνώση της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των οικολογικών πόρων του πλανήτη. Έτσι, από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου του 2006, πάνω από 7000 ενήλικες και παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις πρωτοβουλίες της Chiquita για την προστασία του φυσικού πάρκου της Nogal και τις δραστηριότητές της για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα είδος «σχολείου οικολογίας» της Chiquita στο ύπαιθρο, χωρίς οροφή και τοίχους, αλλά ούτε αυστηρούς δασκάλους και βαρετά μαθήματα: οι μικροί μαθητές έλαβαν μέρος σε παιχνίδια και εργαστήρια πρακτικής στη σκιά από τις καλύβες και στα τραπέζια του πικνίκ. Την επίβλεψη των “μαθημάτων” είχε αναλάβει η προωθητική ομάδα της Chiquita που κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών και παρουσίασε τα περιβαλλοντικά προβλήματα των τροπικών δασών.

Στην είσοδο της ειδικής περιοχής ένας πίνακας παρουσίαζε τις διάφορες φάσεις του κύκλου παραγωγής της μπανάνας και το θαυμαστό κόσμο του πάρκου της Nogal, μιας έκτασης 100 εκταρίων στην περιοχή της Sarapiqui στην Κόστα Ρίκα, η οποία, χάρη στο “Chiquita Nature & Community Project”, έχει μετατραπεί σε μια φυσική-βιολογική όαση επίσημα αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα. Έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να γνωρίσουν ζώα και φυτά του πάρκου και στη συνέχεια να διασκεδάσουν στη ζώνη του Tropical Drawing Workbench. Πάνω από 1500 έλαβαν μέρος σε αυτή τη διασκεδαστική άσκηση. Τα έργα τους, με αφιερώσεις και διευθύνσεις, εκτέθηκαν σε μία βιτρίνα εν αναμονή της βράβευσης. Ορισμένα παιδιά ωστόσο δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και προτίμησαν να τα πάρουν στο σπίτι τους για να δείξουν σε συγγενείς και φίλους όσα είδαν και έμαθαν. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε επίσης το “Tropical Creative Workbench”: πάνω από 3000 παιδιά θέλησαν να “υιοθετήσουν μια γλάστρα” για να την φροντίζουν ή να την δωρίσουν στη μαμά τους. Πράγματι, είχαν στη διάθεσή τους μια γλάστρα με χώμα και σπόρους Strelitzia Reginae, ενός πραγματικού τροπικού φυτού, το οποίο, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει και στην Ελλάδα. Η φροντίδα ενός φυτού κατανοώντας τις ανάγκες του για νερό και φως είναι ένας τρόπος για να γνωρίσουν στην πράξη τα παιδιά τις ανάγκες του ευαίσθητου φυτικού κόσμου. Η ευαισθητοποίηση ήταν τέτοια που ορισμένοι μικροί επισκέπτες ζήτησαν την επέκταση του προγράμματος Chiquita και στα φυτά που κινδυνεύουν στην Ελλάδα.

Από το 1992 η Chiquita αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία της δύσκολης ισορροπίας της τροπικής χλωρίδας και πανίδας. Προσχωρώντας στο πρόγραμμα Rainforest Alliance, της αμερικανικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα των παραγωγικών και περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων, η Chiquita ενέκρινε ένα αυστηρότατο πρωτόκολλο για θέματα γεωργικών μεθόδων με σκοπό την προστασία του τροπικού οικοσυστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Lena Benjamin c/o Chiquita Tηλ: +30-210-6853203 lbenjamin@chiquita.com
Elena Vincenzi c/o Fruitecom Tηλ: +39-059-7863894 elena.vincenzi@fruitecom.it

Σχόλια