Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά κατά την επίσκεψή του στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

0
8
Γενικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ.Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατά την επίσκεψή του στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, θεωρώ αναγκαίο να επαναλάβω δύο τρεις αυτονόητες αλήθειες.
Πρώτον, η ανάπτυξη φέρνει την πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, μόνον όταν γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον
Δεύτερον, ο άνθρωπος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το περιβάλλον, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του και όταν υποφέρει το περιβάλλον υποφέρει και ο ίδιος.
Τρίτον, καμία πολιτική για το περιβάλλον δε μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Καμία πολιτική δε μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν βοηθήσουμε όλοι μας να προστατευθεί το περιβάλλον.

Σήμερα, επιλέξαμε να έρθουμε εδώ, στην πανέμορφη Ζάκυνθο, για να επισκεφτούμε το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο που δημιουργείται στη χώρα μας, στον κόλπο του Λαγανά.

Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος από την τεράστια πρόοδο που βλέπω. Για πρώτη φορά, εφαρμόζουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία της χελώνας Καρέτα – Καρέτα. Ένα θέμα που αρκετές φορές έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, επιτέλους παύει να εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας. Αντιθέτως, όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες του κόσμου πρέπει να αισθάνονται την ίδια ικανοποίηση για τη δουλειά που γίνεται πλέον εδώ.

Σας θυμίζω ότι η πρώτη επιστολή όχλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον κίνδυνο εξαφάνισης της Καρέτα – Καρέτα, απεστάλη στην τότε κυβέρνηση το 1994. Και τα επόμενα 10 χρόνια, δυστυχώς το πρόβλημα αντί να αντιμετωπιστεί, οξύνθηκε πολύ περισσότερο. Το 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση. Και το Μάρτιο του 2004 παραλάβαμε το θέμα του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου σε πραγματικά τραγική κατάσταση : η διαδικασία της εκ νέου παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε μπει στην τελική ευθεία, κανένα από τα ζητήματα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε αντιμετωπιστεί, ο Φορέας Διαχείρισης βρίσκονταν στα πρόθυρα της διάλυσης και μάλιστα είχε συσσωρεύσει χρέη και αδυνατούσε ακόμα και να πληρώνει το προσωπικό του.

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέσαμε σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων και κάναμε τα εξής :

Πρώτον. Αντιμετωπίσαμε τα οικονομικά προβλήματα του Φορέα Διαχείρισης. Μέσα σε ένα χρόνο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η διάθεση προς το Φορέα Διαχείρισης πίστωσης 1,2 εκατ. ευρώ. Και στα πλαίσια της τελευταίας αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον», το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει την αύξηση της χρηματοδότησης του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου μέχρι το 2008 στα 8,5 εκατ. ευρώ ( από 1,6 εκατ, ευρώ που είναι εγκεκριμένα σήμερα).

Δεύτερον. Ορίσαμε νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης. Πιστεύω ότι τελικά βρήκαμε κατάλληλους ανθρώπους για να συγκροτήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ανθρώπους που πραγματικά διαθέτουν το μεράκι και τις γνώσεις για να προωθήσουν αποτελεσματικά αυτό το σημαντικό έργο.

Τρίτον. Εγκρίναμε τους αναγκαίους Κανονισμούς Λειτουργίας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Φορέας Διαχείρισης (δεν υπήρχαν εγκεκριμένοι κανονισμοί ούτε για την οικονομική διαχείριση, ούτε για την λειτουργία των υπηρεσιών και του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης).

Τέταρτον. Δρομολογήσαμε συστηματικό διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της Ζακύνθου, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.

Πέμπτον. Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος φύλαξης και διαχείρισης, σε 24ωρη βάση, όλων των παραλιών ωοτοκίας της Καρέτα – Καρέτα για το 2006. Προχωρήσαμε :

· Στον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας από προσωπικό του Φορέα σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγανά και Ζακύνθου και με τη συμμετοχή εθελοντών.
· Στην εγκατάσταση, σε όλες τις παραλίες, της απαραίτητης υποδομής για τη φύλαξή τους, όπως φυλάκια, ξύλινοι οδοφράκτες (μπάρες) κ.λ.π.
· Στην κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων επί των παραλιών ωοτοκίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Οι πινακίδες, μέσω ενός συντόμου κειμένου ενημερώνουν το κοινό σχετικά με το χώρο και προτρέπουν, ιδιαίτερα, για τη διατήρηση της ευταξίας και της καθαριότητας των παραλιών.
· Στην πρόσληψη συνολικά 40 φυλάκων–οικοξεναγών του Πάρκου, μέσω της προβλεπόμενης από το ΑΣΕΠ διαδικασίας.
· Στην φύλαξη και προστασία του θαλάσσιου χώρο του Πάρκου από σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου που περιπολεί, καθημερινά, στον Κόλπο Λαγανά.
· Από 1ης Ιουνίου το καθεστώς περιπολιών προβλέπεται να ενισχυθεί με τη συμμετοχή περιπολικού σκάφους και πληρώματος του Φορέα Διαχείρισης.

Έκτον. Εκπονήσαμε και εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα : ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθαρισμού των παραλιών, συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσών για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, κ.α.
Με απόφαση του Φορέα Διαχείρισης ανατέθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών η εκπόνηση ερευνητικού έργου σχετικά με την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο του Κόλπου Λαγανά.
Στόχος του έργου είναι η έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση για τη βελτίωση του καθεστώτος προστασίας, καθώς και η μακροχρόνια παρακολούθηση του θαλάσσιου χώρου, εστιάζοντας στην αξιολόγηση των διαχειριστικών μέτρων και την αιτιολόγηση ενδεχόμενης αναθεώρησής τους.
Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών χρησιμοποιούνται ερευνητικό σκάφος και βαθυσκάφος του ΕΛΚΕΘΕ.

Σήμερα στην Ζάκυνθο, η εικόνα έχει ήδη αλλάξει. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα και δημιουργούμε το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Προφανώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και τόσα χρόνια. Γίνονται όμως σημαντικά βήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους –και πρώτα απ’ όλους, βέβαια, από την ίδια την τοπική κοινωνία του νησιού. Η παγκόσμια κοινή γνώμη ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τι γίνεται με την χελώνα. Το καλό της χελώνας, το καλό του Πάρκου, είναι και καλό όλης της Ζακύνθου, άρα είναι και καλό όλων των κατοίκων του νησιού. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στην ανάγκη του πλανήτη να προστατεύσει τον πλούτο του, την πανίδα και την χλωρίδα, που είναι πλούτος και ζωή όλων μας.

Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να συγχαρώ την κυρία Καραγκούνη-Κύρτσου και όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν εδώ. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν το ίδιο καλά και ακόμα καλύτερα για να φτιάξουν ένα πρότυπο Θαλάσσιο Πάρκο. Για την προσπάθειά τους, τους είμαστε όλοι ευγνώμονες –και ιδίως τα χελωνάκια!»

Σχόλια