ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ: Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

0
10
Γενικού ενδιαφέροντος

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Δευτέρα 5 Ιουνίου) οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η εκστρατεία έχει κεντρικό μήνυμα «Εξαρτάσαι από το περιβάλλον…Περισσότερο από όσο νομίζεις!».
Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς θα επισκεφτεί τη Ζάκυνθο και το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, όπου προστατεύεται η χελώνα Καρέτα-Καρέτα.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο κ. Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο ΥΠΕΧΩΔΕ -κλειδί για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής- έχουμε εδραιωμένη την αντίληψη ότι η ανάπτυξη φέρνει την πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, μόνον όταν γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον.
Παλαιότερα, λίγοι καταλάβαιναν τη σημασία της περιβαλλοντικής πολιτικής. Σήμερα, όμως, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πια ότι δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το περιβάλλον, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα αργήσαμε ακόμα περισσότερο να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Εκεί οφείλονται οι καταδίκες και οι εκκρεμείς υποθέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εκεί οφείλεται και η έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Έλληνα πολίτη.
Τους τελευταίους 27 μήνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουμε μία συστηματική προσπάθεια στον τομέα του περιβάλλοντος. Προφανώς δεν έχουμε προλάβει να αντιμετωπίσουμε όλες τις εκκρεμότητες της τελευταίας 20ετίας. Ωστόσο, έχει γίνει ένα τεράστιο έργο το οποίο αναγνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα περιβαλλοντικής πολιτικής. Ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής είναι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της καμπάνιας που κάνουμε αυτές τις μέρες. Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι όλοι μας εξαρτώμεθα από το περιβάλλον -και μάλιστα περισσότερο από όσο νομίζουμε!

Γιατί καμία πολιτική για το περιβάλλον δε μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Καμία πολιτική δε μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν βοηθήσουμε όλοι μας να προστατευθεί το περιβάλλον.
Η μεγαλύτερή μου επιθυμία, ως Υπουργός Περιβάλλοντος, είναι να βοηθήσω, όσο μπορώ, να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αυτή τη μεγάλη αλήθεια.»

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Η εκστρατεία έχει κεντρικό μήνυμα «Εξαρτάσαι από το περιβάλλον…Περισσότερο από όσο νομίζεις!». Επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει, με έξυπνο τρόπο, το σύνολο των πολιτών και να τονίσει τη σημασία που έχει το περιβάλλον για όλους μας. Γιατί το καθαρό περιβάλλον δεν μας εξασφαλίζει απλώς καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή μας!

Αναλυτικότερα, η ενημερωτική εκστρατεία περιλαμβάνει :
– Τηλεοπτικό σποτ που θα προβληθεί σε όλα τα κανάλια, την Κυριακή 4 Ιουνίου και τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

– Ραδιοφωνικό σποτ που θα ακουστεί σε μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, τις ίδιες μέρες.

– Αφίσα που θα αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για περίπου 3 εβδομάδες.

– Έντυπο που θα διανεμηθεί σε κεντρικά σημεία. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου για το Περιβάλλον, αλλά και να δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος με απλές κινήσεις στην καθημερινή ζωή. Το έντυπο είναι τυπωμένο σε ανακυκλώσιμο χαρτί που δεν έχει υποστεί διαδικασία λεύκανσης με χλώριο.

– Η παραγωγή και προβολή του τηλεοπτικού σποτ γίνονται με τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ. Το ραδιοφωνικό σποτ, το έντυπο και η αφίσα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον») και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά στη Ζάκυνθο

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.
Θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, στην παραλία του Λαγανά.
Στη συνέχεια, θα ανταλλάξει απόψεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύντομος απολογισμός του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Περιβάλλον

Μεταξύ άλλων, τα 2 τελευταία χρόνια:

– Επιτέλους η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Κοινοτική Νομοθεσία! Έχουμε ενσωματώσει 12 Κοινοτικές Οδηγίες που καθυστερούσαν επί χρόνια. Για μεγάλα θέματα όπως το όζον, οι υδάτινοι πόροι, τα όρια εκπομπής ρύπων, οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί κ.α.

– Ενισχύουμε ουσιαστικά τις Προστατευόμενες Περιοχές. Προστατεύουμε νέες περιοχές όπως το Πάρκο Β. Πίνδου, τη λίμνη Κάρλα, τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κ.α. Ενώ το 2004 μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόλις 9 Φορείς Διαχείρισης, σήμερα μπορούν 99!

– Εφαρμόζουμε νέες πολιτικές για τα απορρίμματα. Προωθούμε την εναλλακτική διαχείρισή τους. Εκπονήσαμε Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.

– Δίνουμε μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μια μάχη στην οποία για να νικήσουμε χρειάζεται χρόνος, αλλά και καλά μελετημένο σχέδιο δράσης. Γι’ αυτό εκπονούμε επιχειρησιακά σχέδια για τα αστικά κέντρα.

– Ενισχύουμε το πράσινο στις πόλεις. Στην Αθήνα φυτεύτηκαν χιλιάδες φυτά και προχωράμε στη δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της Ευρώπης, στο Ελληνικό. Στην περιφέρεια χρηματοδοτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κάνει έργα πρασίνου.

– Αντιμετωπίστηκαν μεγάλα προβλήματα που εξέθεταν την Ελλάδα, όπως του Κουρουπητού, της Ζακύνθου κ.α.

– Προχωρούμε στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας και όλα τα έργα που κατασκευάζονται υπακούουν στους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Τι είναι η απειλή της ερημοποίησης και πώς την αντιμετωπίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για το 2006, είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο της Ερημοποίησης. Η Ερημοποίηση είναι αποτέλεσμα της ακραίας υποβάθμισης των εδαφικών και υδάτινων πόρων μιας περιοχής, η οποία προκαλείται από αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου επί των πόρων αυτών.
Στη Ελλάδα, το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει επεκταθεί στο 20% των εδαφών, ενώ απειλείται το 30% της συνολικής έκτασης. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, λόγω της βιομηχανοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της υπερκατανάλωσης του ύδατος.
Οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι σημαντικές. Η χώρα μας έχει κυρώσει τη «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της Απερήμωσης», ενώ ειδική διυπουργική επιτροπή συνέταξε το «Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης». Με το σχέδιο αυτό καθορίζονται τα πλαίσια της εθνικής πολιτικής και προτείνονται μια σειρά μέτρων.
Στον τομέα των Υδάτινων Πόρων το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί μέτρα όπως:

α. Η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60 της ΕΕ, με την οποία καθορίζεται ένα πλαίσιο για την προστασία των υδάτινων πόρων

β. Η υλοποίηση έργων καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων.

γ. Ο εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων και η αντιμετώπιση της υφαλμήρωσης αυτών.

δ. Η λήψη μέτρων έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Πρόσφατα, η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία μαζί με τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας.
Όμως, παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται, οι κίνδυνοι της ερημοποίησης δεν έχουν εκλείψει. Γι’ αυτό και απαιτείται προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς και αυξημένη κοινωνική ευθύνη από όλους τους πολίτες.

Σχόλια