Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο: η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από σένα.

0
7
Γενικού ενδιαφέροντος

«Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από σένα» είναι ο τίτλος μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και ο αρμόδιος για το Περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Δήμας θα εγκαινιάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η εκστρατεία καλεί τον καθένα μας να πραγματοποιήσει μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες, ώστε να επιτευχθεί σημαντικός περιορισμός των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Η εκστρατεία προσφέρει σωρεία πρακτικών και εφικτών προτάσεων, ενώ αποβλέπει, ταυτοχρόνως, στο να υπευθυνοποιηθεί ο καθένας μας και να του δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Τα νοικοκυριά στην ΕΕ ευθύνονται για το 16% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίου θερμοκηπίου της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων προέρχεται από την παραγωγή και χρήση ενέργειας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εγκαινιάσουν την εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο εντός των προσεχών ημερών.

«Για την Επιτροπή, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Πρόεδρος Barroso. «Η παρούσα εκστρατεία συμπληρώνει και ενισχύει τις πολιτικές και νομοθετικές προσπάθειές μας. Καθιστά σαφή την ευθύνη μας για την αλλαγή του κλίματος και αποσαφηνίζει τις δυνατότητες και ανάγκες του καθενός μας για να περιοριστεί η εν λόγω απειλή».
Ο Επίτροπος Δήμας δήλωσε: «Ο κόσμος λέει πολλές φορές ότι η ατομική του συμπεριφορά δεν έχει καμία σημασία. Αντίθετα, η άποψή μου είναι: τα νοικοκυριά στην ΕΕ ευθύνονται για μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, και, κατά συνέπεια, καθένας μας έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον περιορισμό των εκπομπών. Η εκστρατεία μας θα ενημερώσει τους πολίτες για την αλλαγή του κλίματος και για το ρόλο τους στην αντιμετώπισή της. Η επιλογή των σωστών ενεργειών από τον καθένα μας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται.»

Η εκστρατεία
Ο Πρόεδρος Barroso και ο Επίτροπος Δήμας έκαναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια μιας γιγαντοαφίσας που αναρτήθηκε στο κύριο κτίριο της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Η αφίσα απεικονίζει την Γη στο σύμπαν, με έναν θερμοστάτη κολλημένο σε αυτήν, ο οποίος μετρά την αυξανόμενη θερμοκρασία της. «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από σένα», είναι ο τίτλος. «Ρύθμισε τον θερμοστάτη, κλείσε τον διακόπτη, ανακύκλωσε, περπάτα.ΑΛΛΑΞΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» Τέτοιες γιγαντοαφίσες καθώς και άλλου είδους υπαίθρια διαφήμιση, εγκαινιάζονται σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ.

Το ίδιο μήνυμα θα μεταφέρουν αγάλματα στις πρωτεύουσες της ΕΕ, τα οποία θα φορoύν μπλουζάκια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το έμβλημα των Βρυξελλών (το Manneken Pis), ένα χάλκινο αγαλματίδιο σ’ ένα συντριβάνι, αγάλματα του συνθέτη Γιόχαν Στράους στη Βιέννη και πολλά άλλα. Επίσης, η εκστρατεία χρησιμοποιεί τη διαφήμιση στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, καθώς και φάσμα ηλεκτρονικών μέσων, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων. εξηγείται η αλλαγή του κλίματος και ο αντίκτυπός της και προβάλλονται περίπου 50 ιδέες για το πώς θα περιοριστούν οι εκπομπές, από τη μείωση της θέρμανσης κατά 1ºC (εξοικονομείται ποσοστό που φθάνει το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση) μέχρι την αποφυγή της θέσης των συσκευών τηλεόρασης, στερεοφωνικών συγκροτημάτων και υπολογιστών «σε αναμονή» (εξοικονομείται ποσοστό 10% της ενέργειας) και η εκτύπωση και από τις δύο πλευρές (εξοικονομείται ποσοστό που φθάνει το 50% του χαρτιού). Ένας υπολογιστής άνθρακα υπολογίζει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα(CO2) που εξοικονομούνται από κάθε δράση και οι επισκέπτες μπορούν επίσης να μεταφορτώσουν ένα χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πρόγραμμα προστασίας οθόνης (screen saver) για τους υπολογιστές τους.

Η εκστρατεία απευθύνεται επίσης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να δεσμευθούν όσον αφορά τον περιορισμό των δικών τους εκπομπών CO2 και τη συστηματοποίηση των προσπαθειών τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, εθνικές κυβερνήσεις στηρίζουν την εκστρατεία με διάφορες δραστηριότητες. Λόχου χάριν, ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος Josef Pröll θα παρευρεθεί σε ημερίδα μαθητών στο Αυστριακό Κοινοβούλιο, και σε άλλα κράτη μέλη κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα απευθύνουν δημόσιες εκκλήσεις δραστηριοποίησης. Εξάλλου, θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία γνωστές προσωπικότητες, όπως αστέρια της ποπ μουσικής, συγκροτήματα και τηλεοπτικοί παρουσιαστές μετεωρολογικών δελτίων.
Η εκστρατεία έχει προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια €. Ενώ ο δικτυακός τόπος θα είναι διαθέσιμος σε μόνιμη βάση, η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε τρείς φάσεις, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2006.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και ο καθένας μαςΤα νοικοκυριά ευθύνονται άμεσα για το 16% περίπου των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου της ΕΕ. Ετησίως και κατά κεφαλήν, κάθε πολίτης της ΕΕ ευθύνεται για τη δημιουργία 11 τόνων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κυρίως CO2. Οι περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ προκαλούνται από την παραγωγή και χρήση ενέργειας (61%), ακολουθούμενες από τις μεταφορές (21%), ενώ και οι δύο τομείς χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που, κατά την καύση τους, προκαλούν εκπομπές CO2.

Τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ, ενώ τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ευθύνονται για τις μισές περίπου εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές, και, ως εκ τούτου, οι ιδιώτες επηρεάζουν άμεσα τις εν λόγω εκπομπές. Ωστόσο, είναι σε θέση να συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών και σε άλλους τομείς, όπως είναι η βιομηχανία, μειώνοντας τα απόβλητά τους και εξασφαλίζοντας την ανακύκλωσή ή λιπασματοποίησή τους. Παραδείγματος χάριν, το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται είναι δέκα φορές μικρότερο για την ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου απ’ ό,τι για την παραγωγή ενός νέου. Τέλος, χωρίς όμως αυτό να είναι και το τελευταίο σε σημασία, οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν πιέσεις για τις νομικές αλλαγές που χρειάζονται για την επίτευξη μιας κοινωνίας χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, λόγου χάριν με την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δικτυακός τόπος της εκστρατείας:
http://www.climatechange.eu.com
Δικτυακός τόπος της Επιτροπής όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος:
http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/home_en.htm

Σχόλια