Πράσινη Εβδομάδα 2006: Βιοποικιλότητα σημαίνει ζωή!

0
2
Γενικού ενδιαφέροντος

Η φετινή Πράσινη Εβδομάδα εστιάζεται στην εντατικοποίηση των ενεργειών για την ανάσχεση της ταχείας απώλειας της βιοποικιλότητας, ήτοι του πλούσιου αποθέματος βιολογικών ειδών, οικοσυστημάτων και γονιδίων που αποτελούν τον ιστό της ζωής. Η Πράσινη Εβδομάδα είναι η ετήσια διάσκεψη που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον. Με βάση το σύνθημα «βιοποικιλότητα σημαίνει ζωή!”, η Πράσινη Εβδομάδα του 2006 θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Charlemagne από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, λίγο πριν τις 5 Ιουνίου που είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 διαλέξεις και παράπλευρες διοργανώσεις που θα επιτρέψουν τις επαφές μεταξύ κορυφαίων αρμοδίων και εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για την εξέταση της οικονομικής, της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής διάστασης της απώλειας της βιοποικιλότητας καθώς και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει. Αναμένονται περίπου 4000 συμμετοχές. Κορύφωση της Πράσινης Εβδομάδας θα αποτελέσει η τελετή απονομής των βραβείων την 1η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν οι νικητές των φετινών βραβείων περιβάλλοντος μεταξύ των επιχειρήσεων, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των σχολείων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πέντε άλλες ευρωπαϊκές πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία της Πράσινης Εβδομάδας για να υπογράψουν δήλωση περιβαλλοντικών αρχών.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε: «Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία μας και την οικονομική μας ανάπτυξη. Εντούτοις, πολύ συχνά ο άστοχος αναπτυξιακός σχεδιασμός βλάπτει ή καταστρέφει τα οικοσυστήματα από τα οποία όλοι εξαρτώμεθα. Στην Ευρώπη, ποσοστό 30-50% των σημαντικότερων ομάδων βιολογικών ειδών – όπως τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια, οι πεταλούδες κλπ. βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Τη Δευτέρα, παρουσίασα σχέδιο δράσης, το οποίο εάν εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη έως το 2010. Η Πράσινη Εβδομάδα επιτρέπει να συναντηθούν την κατάλληλη στιγμή πολλοί από τους βασικούς παράγοντες και να εστιαστεί το ενδιαφέρον στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε επιτυχώς εις πέρας το συγκεκριμένο επείγον καθήκον τόσο στην Ευρώπη όσο και στην υπόλοιπο υφήλιο.»

Η Πράσινη Εβδομάδα, που διανύει πλέον τον έκτο χρόνο της, παρέχει μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πείρας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ εκπροσώπων από διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανισμών και από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερης κλίμακας ετήσιο γεγονός σε διεθνή κλίμακα που εστιάζεται στις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ο Επίτροπος κ. Δήμας θα εγκαινιάσει την έκθεση της Πράσινης Εβδομάδας στις 30 Μαΐου στις 10.00 π.μ. και θα εκφωνήσει την εισαγωγική ομιλία κατά την εναρκτήρια σύνοδο υψηλού επιπέδου της διάσκεψης στις 11.00 π.μ. Στην εναρκτήρια σύνοδο θα παρευρίσκονται ο κ. Pascal Lamy, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο κ. Vaclav Havel, τέως Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας και ο κ. Achim Steiner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Μεταξύ των ομιλητών της Πράσινης Εβδομάδας συγκαταλέγονται οι:
– Κα Marina Silva, Υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας
– Κα Evelyne Huytebroeck, Υπουργός Περιβάλλοντος της Περιφέρειας των Βρυξελλών
– Κ. Ahmed Djoghlaf, Εκτελεστικός Γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα
– Κ. Karl-Heinz Florenz, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
– Κα Jacqueline McGlade, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
– K. Bob Watson, Επικεφαλής Ομάδας Επιστημόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας
– Κ. Jim Leape, Γενικός Διευθυντής του WWF
Η τελετή απονομής των βραβείων περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στις 19.30 στο θέατρο Saint-Michel.

Τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία για το περιβάλλον ανταμείβουν εταιρείες με εξαιρετική συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε τέσσερις τομείς: προϊόντα, διαδικασίες, διαχείριση και διεθνής συνεργασία. Οι φετινοί 12 τελικοί υποψήφιοι προέρχονται από την Αυστρία, την Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τρεις κορυφαίες υποψήφιες πόλεις για την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου της Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη και η Koprivnica στην Κροατία. Πρόκειται για βραβείο που απονέμεται στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που προάγουν τις καλές πρακτικές σε ό,τι αφορά τις αειφόρους αστικές μεταφορές. Υπάρχουν επίσης βραβεία για τον καλύτερο καλλιτεχνικό δημιούργημα και βίντεο μαθητών στο πλαίσιο του σχολικού διαγωνισμού της Πράσινης Εβδομάδας. Φέτος, οι υποψήφιοι προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Τουρκία.

Κατά την εναρκτήρια ημέρα της Πράσινης Εβδομάδας, πέντε πολυμερείς ευρωπαϊκές τράπεζες αναπτύξεις θα υπογράψουν Δήλωση “Ευρωπαϊκών Αρχών για το Περιβάλλον” την οποία θα τηρούν κατά τη χρηματοδότηση των διαφόρων έργων. Οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας , η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Χρηματοδοτική Συνεργασία του Βορρά για το Περιβάλλον, (Σκανδιναβική εταιρεία περιβαλλοντικής χρηματοδότησης) και η Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων (ΝΗΒ). Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο κτήριο Charlemagne 30 Μαΐου στις 9.30. Η τελετή υπογραφής θα λάβει χώρα στις 10.40 στο κτήριο Βerlaymont, με τη συμμετοχή του κ. Επιτρόπου Δήμα.
Ο Επίτροπος κ. Δήμας θα δώσει συνέντευξη τύπου κατά την ημέρα έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας στις 13.45 στο κτίριο Charlemagne (αίθουσα S4). Προβλέπεται η καθημερινή έκδοση ανακοινωθέντων τύπου καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως και κατά το παρελθόν έτος, η Επιτροπή προτίθεται να καταστήσει την Πράσινη Εβδομάδα του 2006 «κλιματικά ουδέτερη» λαμβάνοντας μέτρα για να εξουδετερώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος που οφείλονται σε αυτήν.

Περαιτέρω πληροφορίες:
Το πλήρες πρόγραμμα της πράσινης εβδομάδας:
http://ec.europa.eu/environment/greenweek/conference.html

Επιγραμμική εγγραφή:
http://www.iceo.be/greenweek2006/step0.php?lang=EN&anim=3

Ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρήσεων για το περιβάλλον:
http://ec.europa.eu/comm/environment/awards/pressroom_en.htm

Ευρωπαϊκό βραβείο εβδομάδας κινητικότητας:
http://www.mobilityweek-europe.org/page_27.html

Σχολικός διαγωνισμός πράσινης εβδομάδας:
http://greenweek2006.eun.org/ww/en/pub/greenweek_2006/home.htm

Σχόλια