20 χρόνια από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ.

0
9
Γενικού ενδιαφέροντος

Περιβαλλοντικές ομάδες και πολιτικοί που είναι ενάντια στα πυρηνικά αναφέρονται στην εικοστή επέτειο από την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ με ένα σφοδρό κύμα λεκτικών επιθέσεων κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το παγκόσμια χειρότερο πυρηνικό ατύχημα συνέβηκε στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, τότε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, στις 26 Απριλίου 1986. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι κάθε επέτειος για το συγκεκριμένο ατύχημα παρήγαγε εκτενείς συζητήσεις, αλλά σπάνια στην κλίμακα έντασης που λαμβάνουν χώρα στο έτος που διατρέχουμε.
Το συμβολικό σημείο των δύο δεκαετιών από την έκρηξη εξηγεί εν μέρει την αυξανόμενη συζήτηση γύρω από το θέμα. Επίσης ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι η τρέχουσα επαναξιολόγηση της πυρηνικής ενέργειας που συνεχίζεται πανευρωπαϊκά εις απάντηση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και την αλλαγή κλίματος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα, η GREENPEACE υποστηρίζει ότι ο ενδεχόμενος φόρος θανάτου λόγω του Τσέρνομπιλ θα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που υπολογίστηκε από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι και προβλέπει ότι μέχρι και 93.000 άνθρωποι θα μπορούσαν τελικά να χάσουν τις ζωές τους. Πέρυσι, μια κοινή έκθεση από τη διεθνή υπηρεσία ατομικής ενέργειας (IAEA) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) βάζουν τον πιθανό μακροπρόθεσμο φόρο θανάτου σε λιγότερο από 4.000 άτομα.

Η GREENPEACE επιτέθηκε στην IAEA για αυτή την εκτίμηση, κατηγορώντας τη ότι «προσπαθεί να καλύψει το μέγεθος των επιδράσεων του σοβαρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ανθρώπινη ιστορία«. Εκπρόσωποι και των δύο υπηρεσιών αντέκρουσαν τις κατηγορίες της Greenpeace , σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου Reuters.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα δέκα πρώην ευρωπαίων υπουργών περιβάλλοντος που συντονίζεται από την GREENPEACE έχει απαιτήσει το μετασχηματισμό της IAEA, επικρίνοντας τη διπλή εξουσιοδότηση που έχει περί της παύσης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων από τη μία και της «προώθησης» της πυρηνικής ενέργειας από την άλλη.

Η ομάδα περιλαμβάνει πρώην-υπουργούς της Ε.Ε. από τη Δανία, Φιλανδία, Γαλλία και Αγγλία καθώς και πρώην-υπουργούς από Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους ακόλουθος δικτυακούς τόπους:

http://www.greenpeace.org/international/

http://www.greenpeace.org/international/press/releases/greenpeace-new-study-reveals-d

http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/reports/chernobylhealthreport.pdf

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/118/118499.the_other_report_on_chernobyl_torch@en.pdf

Σχόλια