Η Greenpeace αντιδρά στο σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

0
7
Γενικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GREENPEACE.Μετά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για επιθετική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ήρθε η ανώμαλη προσγείωση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, έδωσε χτες στη δημοσιότητα αποσπάσματα (!) του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ. Ο υπουργός αγνόησε όλα τα σχόλια των φορέων που ενδιαφέρονται για την προώθηση των ΑΠΕ και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και με πανηγυρικό τόνο ετοιμάζει την ταφόπλακα της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Η μόνη θαρραλέα ενέργεια, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να επαναφέρει την αρχική του μορφή.
Οι υποσχέσεις και οι διθυραμβικές ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (27/2/2006), διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Τα αποσπάσματα του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός χθες (28/3) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας. Σύμφωνα με αυτά:

· Μειώνονται οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα από 0,43 – 0,59 € / kWh όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου σε € 0,36 – € 0,44€ / kWh.

· Δεν ενσωματώνονται φορολογικά κίνητρα στο σχέδιο νόμου, όπως αρχικά είχε προταθεί.

· Αυξάνεται από έξι μήνες σε «λιγότερο από ένα έτος» ο χρόνος για την έκδοση άδειας εγκατάστασης.

«Αν ο κ. Σιούφας διαφημίζει το σχέδιο νόμου που συνέταξε με τα σημεία που παρουσιάζει σε πέντε σελίδες, τότε πραγματικά μας τρομάζουν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Το κείμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό προσχέδιο ή τις υποσχέσεις του υπουργού και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιθετική προώθηση των ΑΠΕ. Ο Υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο ΤΩΡΑ και να επαναφέρει την αρχική του μορφή», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (1) για να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν το θέμα χώρες και κυβερνήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.

Παραμένει άγνωστο το τι ήταν αυτό που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να αποσύρει μια-μια όλες τις ευεργετικές διατάξεις του αρχικού σχεδίου (δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλη του 2005 και απεστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σχόλια και παρατηρήσεις). Το βέβαιο είναι ότι αυτοί που δικαιούνται να πανηγυρίζουν από το αποτέλεσμα του «κοινωνικού διαλόγου» είναι το λόμπι του λιγνίτη, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο εφιάλτης των κλιματικών αλλαγών βρίσκεται προ των πυλών και η κυβέρνηση ατάραχη προωθεί τα ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα βαυκαλίζεται για τις προσπάθειές της για την «προώθηση» των ΑΠΕ. Στην πραγματικότητα, με τις πράξεις της, σπρώχνει την καθαρή ενέργεια στα Τάρταρα.

(1) Σύγκριση μέτρων για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας και την τιμολόγησή της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυστρία € 0,47 – 0,60 / kWh, επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα
Βέλγιο (περιοχή της Φλάνδρας) €0,47–0,60/kWh, επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα
Γερμανία €0,406–0,518/kWh
Ελλάδα €0,36-0,44/kWh
Ισπανία €0,4215/kWh, αναπροσαρμογή προς τα πάνω κάθε χρόνο, επιδοτήσεις, πιστώσεις φόρου
Ιταλία €0,445–0,54/kWh, επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα
Τσεχία € 0,46/kWh, φορολογικά κίνητρα

Σχόλια