Ανακοίνωση Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

0
5
Γενικού ενδιαφέροντος

Με αφορμή τις ανακοινώσεις ορισμένων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σχετικά με το προσχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, από το υπουργείο Ανάπτυξης εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Πρώτον: Όπως κατ” επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, βασικός στόχος της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι ο σταδιακός περιορισμός της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας και η προστασία του περιβάλλοντος με την προώθηση φιλικότερων πηγών ενέργειας και ιδίως των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Δεύτερον: Είναι τουλάχιστον περίεργο και παραπλανητικό το αίτημα που προβάλλεται από ορισμένες πλευρές για απόσυρση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι δεν κατετέθη κανένα νομοσχέδιο. Οφείλεται άραγε το υποτιθέμενο αυτό «αίτημα» σε άγνοια, που προδίδει ουσιαστική αδιαφορία των «ενδιαφερόμενων» ή συνιστά απόπειρα συνειδητής παραπλάνησης που προτάσσει άλλες σκοπιμότητες;

Τρίτον: Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι πλαίσιο προσχεδίου, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση σε μια προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και βελτίωσης, εφόσον αυτό επιβάλλεται, των ρυθμίσεών του.

Τέταρτον: Φαίνεται ότι ορισμένες πλευρές, αντί να καταθέσουν προτάσεις, επιδίδονται σε επιθέσεις, αφορισμούς και ισχυρισμούς, που χαρακτηρίζουν άλλες εποχές και άλλες πρακτικές.

Πέμπτον: Επαναλαμβάνεται, για μια ακόμη, φορά η πρόταση για ουσιαστική συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων στο συνεχιζόμενο δημόσιο διάλογο. Με συγκεκριμένες προτάσεις. Με πραγματική διάθεση συμβολής και όχι πυροτεχνήματα που δεν προσθέτουν τίποτε.

Έκτον: Με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης εκπονείται μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή των Ελλήνων και προστίθεται τώρα, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κληροδοτημάτων, και το Ζάππειο Μέγαρο.

Έβδομον: Το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποβλέπει στην κατάρτιση και τη ψήφιση ενός νέου Θεσμικού και Αδειοδοτικού Πλαισίου για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, το οποίο να αποτελέσει σταθμό στα ενεργειακά ζητήματα, θεσπίζοντας ισχυρά κίνητρα για την αύξηση των σχετικών επενδύσεων και την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας. Με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Χώρας, αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές».

Σχόλια