Ανασχηματισμός τώρα και στην κλιματική πολιτική της χώρας! Ένας χρόνος μετά το πρωτόκολλο του Κιότο.

0
8
Αέριες εκπομπές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GREENPEACE. Ένα χρόνο μετά την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά στη χάραξη κλιματικής πολιτικής. Μία απλή σύγκριση με τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνουν άλλες κυβερνήσεις, δείχνει πως η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι ικανή να αντιληφθεί τον επείγοντα χαρακτήρα των κλιματικών αλλαγών.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και αναμένεται να αγγίξει το 39% μέχρι το 2010, καταπατώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις από το Πρωτόκολλο του Κιότο(1).
«Η κλιματική πολιτική της χώρας είναι τόσο λανθασμένη, που αν υπήρχε τούρτα γενεθλίων για το Πρωτόκολλο του Κυότο, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί για κεράκια, θα τοποθετούσε φουγάρα λιγνιτικών σταθμών και αγωγούς φυσικού αερίου. Η ανάγκη για οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι τρομακτικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Χρειάζονται δραστικά μέτρα σε πολιτικό επίπεδο τώρα!», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και αναμένεται να αγγίξει το 39% μέχρι το 2010, καταπατώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις από το Πρωτόκολλο του Κιότο(1).
– «Η κλιματική πολιτική της χώρας είναι τόσο λανθασμένη, που αν υπήρχε τούρτα γενεθλίων για το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί για κεράκια, θα τοποθετούσε φουγάρα λιγνιτικών σταθμών και αγωγούς φυσικού αερίου. Η ανάγκη για οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι τρομακτικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Χρειάζονται δραστικά μέτρα σε πολιτικό επίπεδο τώρα!», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
– Η πιο πρόσφατη ρώσο-ουκρανική διένεξη για το φυσικό αέριο καταδεικνύει τους κινδύνους που διατρέχουν οι χώρες που εξαρτώνται από εισαγόμενα καύσιμα, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση διατυμπανίζει την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου.
Με δεδομένο ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο θα συνεχιστεί κατά τη δεύτερη περίοδο (2013 – 2017) με νέες και πιο αυστηρές δεσμεύσεις για μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου(2), η Ελλάδα πρέπει τώρα να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μία σοβαρή κλιματική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Greenpeace ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση:
· Να διαμορφώσει και να εφαρμόσει τώρα κλιματική πολιτική με γενναία και τολμηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
· Να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.
· Να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να φτάσει τουλάχιστον το στόχο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κατά 20,1% μέχρι το 2010.
· Να εναρμονιστεί αμέσως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σημειώσεις
(1) Το Πρωτόκολλο του Κιότο υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας και έκτοτε έχει επικυρωθεί από 156 χώρες. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία. Το Πρωτόκολλο απέκτησε ισχύ διεθνούς νόμου στις 16 Φεβρουαρίου του 2005.

(2) Στην τελευταία συνάντηση των κρατών – μελών που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στο Μόντρεαλ από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2005, αποφασίστηκε η συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο στη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων με νέες και πιο αυστηρές δεσμεύσεις. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006 να καταθέσει το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόοδος των σχετικών εργασιών του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι τώρα είναι άγνωστη.

(3) Εκπρόσωποι της Greenpeace θα ενημερώνουν στις 16/2 το κοινό στην πλατεία Κοραή από τις 11.00 – 16.00 για τις «επιδόσεις» της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις δυνατότητες των πολιτών να συμβάλουν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Σας περιμένουμε για να σας δείξουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε με 5 απλές κινήσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού κατά €300 κάθε χρόνο προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Σχόλια