Εγκαίνια το Σάββατο από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή του Σταθμού Ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα.

0
7
Γενικού ενδιαφέροντος

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα εγκαινιάσει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2006 το Σταθμό Ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο Λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα Αττικής, στις 12 μμ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωυσής και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Ο Σταθμός Ανεφοδιασμού κατασκευάστηκε και ανήκει στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και είναι ο δεύτερος που λειτουργεί στο λεκανοπέδιο, μετά από αυτόν στα Άνω Λιόσια. Είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και διαθέτει ολοκληρωμένες οικολογικές εγκαταστάσεις με μηδενικές εκπομπές υδρογονανθράκων προς το περιβάλλον.

Έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάζει έως και 36 λεωφορεία την ώρα με δυναμικότητα παράδοσης ωριαίως 5.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις οποίες έχουν εναρμονιστεί και οι αντίστοιχοι ελληνικοί κανονισμοί. Ήδη σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής κυκλοφορούν με φυσικό αέριο 415 λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα οποία ανεφοδιάζονται από τον σταθμό της ΔΕΠΑ στα Άνω Λιόσια, ενώ ο σταθμός της Ανθούσας θα μπορεί να ανεφοδιάζει επιπλέον 500 λεωφορεία.

Το έργο κατασκευής του σταθμού της Ανθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 25% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά 25% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης και κατά 50% από ίδιους πόρους της ΔΕΠΑ. Ο σταθμός θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον κλάδο Λαυρίου.

Το σημαντικό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων επιβάλλει πλέον σαφή προσανατολισμό σε καύσιμα αποδοτικά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 10% των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στα κράτη-μέλη της τα επόμενα 15 χρόνια να κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα. Στην κατεύθυνση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον κινείται η πολιτική της Κυβέρνησης, των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών αλλά και της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο σταθμός της Ανθούσας με τον ανεφοδιασμό περισσότερων λεωφορείων που θα κινούνται με φυσικό αέριο συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Αττικής.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

10:50 – Αναχώρηση δημοσιογράφων από το υπουργείο Ανάπτυξης

12:05 – Αγιασμός

12:15 – Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ

12:20 – Χαιρετισμός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ

12:25 – Ομιλία υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών

12:30 – Ομιλία υπουργού Ανάπτυξης

12:35 – Ομιλία πρωθυπουργού

12:50 – Ανεφοδιασμός του πρώτου λεωφορείου με φυσικό αέριο / Συμβολική έναρξη από τον πρωθυπουργό

Οδικός Χάρτης Σταθμού

Γενικού ενδιαφέροντος

Σχόλια