Χαιρετισμός υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας.

0
3
Γενικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΑΝ. Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καρδίτσα τα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, οι βουλευτές Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Σκρέκας, Νίκος Σαλαγιάνης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Έξαρχος, ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο αντινομάρχης Καρδίτσας Κώστας Τρύπας, ο δήμαρχος Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΤΕΔΚ Τρικάλων Μιχαήλ Ταμήλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ματζιάρας και περισσότεροι από 30 δήμαρχοι των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας, έστειλε πέντε μηνύματα από την καρδιά της Θεσσαλίας, από την καρδιά της Ελλάδας:

1. Η περιφέρεια δίνει το δυναμικό παρόν, και μάλιστα την επόμενη ημέρα της μεγάλης επιτυχίας του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.
2. Η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της Νέας Διακυβέρνησης.
3. Αναδεικνύεται έμπρακτα ο αναπτυξιακός ρόλος της αυτοδιοίκησης.
4. Η συνεργασία των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών.
5. Αναδεικνύεται σε όλα τα παραπάνω ο σημαντικός ρόλος του ενεργού πολίτη, του πολίτη που συμμετέχει.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα:

«Αποτελεί μεγάλη χαρά για μένα η σημερινή παρουσία σας στα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας στην Καρδίτσα. Είναι μία επένδυση που πλησιάζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Θέλω να συγχαρώ τις δημοτικές αρχές για τις πρωτοποριακές ιδέες τους. Θέλω ειδικότερα να συγχαρώ την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) Είναι (όπως γνωρίζετε) μία διαδημοτική διανομαρχιακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας το 1996 και στην οποία συμμετέχουν οι Τ.Ε.Δ.Κ. και 36 Δήμοι των δύο Νομών. Συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (στην οποία συμμετέχουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις). Μαζί ανέλαβαν το έργο αυτό για τη συγκέντρωση και διαλογή υλικών συσκευασίας προς ανακύκλωση. Και ο έπαινος είναι για όλους.

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης:
· αντικατοπτρίζει την ουσιαστική και δομημένη συμμετοχή της βιομηχανίας και του εμπορίου στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας,
· καταδεικνύει την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στο περιβάλλον και την απαιτούμενη προστασία του,
· προτείνει ένα ευέλικτο σύστημα, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νόμου,
· συνιστά το συνδετικό κρίκο για την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης) και βέβαια
· συμβάλλει στην εκπαίδευση των πολιτών πάνω στην έννοια της ανακύκλωσης.
Διαβάζω στον τοπικό Τύπο ότι, Ήδη, έχουν τοποθετηθεί 300 κάδοι ανακύκλωσης και ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν άλλοι 150. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στην ανοιχτή αυτή πρόσκληση για την ανακύκλωση υλικών. Και αυτό είναι ισχυρό δείγμα αισιοδοξίας. Είναι μήνυμα ελπίδας. Είναι δείγμα πολιτισμού της πόλης μας. Συγχαρητήρια.

Ζούμε σε μία εποχή όπου ο υπερκαταναλωτισμός υλικών αγαθών αγγίζει τα όριά του. Όπου η άμετρη και ανισόρροπη οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα καλείται να επιλύσει. Όπου ο άνθρωπος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, κινδυνεύει να πέσει θύμα της υλικοτεχνικής κουλτούρας. Κινδυνεύει να βρεθεί δέσμιος ενός τεχνοκεντρικού «πολιτισμού» που δεν υπηρετεί, αλλά υπηρετείται από τον άνθρωπο.

Η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Στην Ευρώπη, στην Ελλάδα προωθούμε πλέον ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο. Στόχος μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Και αυτό σημαίνει έμφαση:
– στη τεχνολογική πρόοδο,
– την καινοτομία,
– την ποιότητα.
Σημαίνει έμφαση:
– στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας,
– την περιβαλλοντική προστασία,
– την περιφερειακή ανάπτυξη,
– την κοινωνική συνοχή.
Σημαίνει ένα καινοτόμο, φιλόδοξο, σύγχρονο ανθρωποκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης. Γι” αυτό η προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. Αναφέρομαι κυρίως:
– στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων,
– την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων,
– την οργάνωση χώρων υγειονομικής ταφής,
– την ανακύκλωσή τους.
Όλα αυτά συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη και την καταξίωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου, όπου η τεχνολογία βοηθά για να βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο κέντρο της ανάπτυξης.

Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης, (μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΠΑΝ) έχουμε αναγορεύσει σε πρώτη προτεραιότητα το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για:
– τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό,
– την παραγωγή με όρους καινοτομίας και ποιότητας,
– την ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας,
– την περιβαλλοντική προστασία,
– την προώθηση τεχνολογιών αιχμής,
– την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ενδεικτικά αναφέρω :
(α) Στο χώρο της ενέργειας:
– Το νόμο για τα βιοκαύσιμα.
– Το πρόγραμμα μείωσης της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας.
– Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.
– Την προετοιμασία νέου πλαισίου για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
– Τις δράσεις για την επέκταση του φυσικού αερίου σε βιομηχανίες, σπίτια και αυτοκίνηση, σε δεκατρείς περιοχές της Χώρας μεταξύ των οποίων η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
(β) Στην περιφερειακή ανάπτυξη :
– Τη συγκρότηση νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ).
– Τον αναπροσανατολισμό των επενδυτικών κινήτρων και των ΚΠΣ υπέρ της Περιφέρειας, των ΜμΕ, των άϋλων δράσεων και υποδομών.
(γ) Στο τομέα της επιχειρηματικής νοοτροπίας και καταναλωτικής συνείδησης :
Την επεξεργασία Εθνικής Πολιτικής για την Ποιότητα, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία οικονομικού, τεχνικού, οργανωτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, κατάλληλου για ποιοτική παραγωγή.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και το Μέτρο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Το Μέτρο αυτό έχει τους εξής στόχους :
– Τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων.
– Τον οικολογικό αναπροσανατολισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.
– Την κάλυψη του ελλείμματος σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.
– Την επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων.
Το παραπάνω Μέτρο έχει τρεις Δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος :
1ον Ενίσχυση Περιβαλλοντικών Σχεδίων. Στον πρώτο κύκλο έχουν εγκριθεί 57 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό περίπου 7,5 (7.250.686) εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο κύκλο εγκρίθηκαν 37 προτάσεις με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.
2ον Ενίσχυση Περιβαλλοντικών Συνεργασιών. Υποβλήθηκαν 2 προτάσεις προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και εγκρίθηκαν. Η δράση αυτή υλοποιείται με τον κανονισμό 70/01.
3ον Ενίσχυση της δημιουργίας/επέκτασης Μονάδων για Διαχείριση ή και Αξιοποίηση Αποβλήτων. Στον πρώτο κύκλο εγκρίθηκαν 29 προτάσεις, από τις οποίες 21 υπέγραψαν συμβάσεις με προϋπολογισμό περίπου 53,6 εκατ. ευρώ Λόγω της αυξημένης ζήτησης, έγινε δεύτερη πρόσκληση με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 43 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 84,6 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση των έργων τους.

Οι πολιτικές αυτές του Υπουργείου Ανάπτυξης, μπορούν να αποδίδουν και να προσφέρουν, τόσο μεγαλύτερα οφέλη, όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των παραγωγικών ομάδων, των τοπικών και επιστημονικών φορέων και βέβαια των πολιτών. Τα δείγματα που έχουμε εδώ είναι ικανοποιητικά, είναι αισιόδοξα. Με αυτή την πεποίθηση χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας, που αποτελεί έναν απαραίτητο ενδιάμεσο κρίκο στη διαδικασία ανακύκλωσης. Οφείλω μάλιστα να υπογραμμίσω ότι τα οφέλη στην περιοχή, είναι πολλά :
1ον Είναι σε θέση να απαλλάξει το Χώρο Υγειονομικής Ταφής από το 25% των απορριμμάτων μετριάζοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση από ένα μέρος των οικιακών απορριμμάτων που είναι ανακυκλώσιμο.
2ον Συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών και συναλλάγματος, καθώς η απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή ενός προϊόντος από πρώτη ύλη είναι πολλαπλάσια απ’ όταν παράγεται αυτό από παλιό υλικό (π.χ. στο γυαλί γίνεται οικονομία ενέργειας 30%, ενώ στο αλουμίνιο μπορεί να φτάσει μέχρι 95%)
3ον Δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης για τις επιχειρήσεις. Στη συγκεκριμένη επένδυση απασχολούνται σήμερα 14 εργαζόμενοι με προοπτική να αυξηθούν στους 18.
4ον Συμβάλλει στην εκπαίδευση των πολιτών πάνω στην έννοια της ανακύκλωσης και με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαλογή των χρήσιμων υλικών στην πηγή τους, οδηγεί στη μείωση του κόστους συλλογής και μεταφοράς τους.
5ον Συνιστά το συνδετικό κρίκο για την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πολιτείας / επιχειρήσεων / τοπικής αυτοδιοίκησης). Φέρνει σε επαφή και συνεργασία τις επιχειρήσεις με τις δημοτικές αρχές και τους πολίτες διευκολύνοντας την υπεύθυνη, ουσιαστική και δομημένη συμμετοχή της βιομηχανίας και του εμπορίου στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας.

Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι ανάλογα έργα είναι ήδη σε λειτουργία στο Μαρούσι, την Πάτρα, τη Ζάκυνθο. Υπό εκτέλεση βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη. Και έπεται συνέχεια με την Κέρκυρα και την Αττική.

Μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης οι επιχειρήσεις έχουν σήμερα κάνει ένα πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την Αειφόρο Ανάπτυξη. Αντίστοιχα, μέσω της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας οι δημοτικές αρχές της Περιφέρειας έχουν δρομολογήσει ένα πιλοτικό αναπτυξιακό έργο που γρήγορα πιστεύω να μιμηθούν και άλλοι Νομοί. Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών, η συστράτευση όλων μας, είναι βέβαιο πως μπορεί να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, τους όρους και τις συνθήκες ζωής. Θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη διαφύλαξη του φυσικού και κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του επίσης Θεσσαλού πολιτικού και έχοντος της ευθύνη του περιβάλλοντος, υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργου Σουφλιά και για αυτό το σημαντικό έργο που γίνεται στη Θεσσαλία. Θα είναι μια σημαντική συμβολή στην επιδίωξή μας να είναι η οικονομική ανάπτυξη ισορροπημένη και βιώσιμη. Είναι συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμβολή στην ποιότητα ζωής. Συμβολή για μια καλύτερη ζωή. Για όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

Σχόλια