Άμεση αντίδραση του κ. Καραμανλή στο διαγωνισμό της Greenpeace για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Mέγαρο Μαξίμου.

0
4
Γενικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GREENPEACE. Την ίδια ώρα που όλες οι χώρες του πλανήτη συσκέπτονται στο Μόντρεαλ για να συζητήσουν για την προστασία του κλίματος, στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, προγραμματίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, την Προεδρική Κατοικία και το Κτίριο της Βουλής, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και αποτελεί την έμμεση απάντηση του Πρωθυπουργού στην προκήρυξη διαγωνισμού της Greenpeace στις 29 Νοεμβρίου για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Greenpeace συγχαίρει τον κ. Καραμανλή για την πρωτοβουλία του και καλωσορίζει αυτήν την εξέλιξη ως ένα πρώτο βήμα που ανοίγει το δρόμο για ένα ενεργειακό μέλλον ολόκληρης της χώρας στηριζόμενο στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά. Τα κίνητρα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εξακολουθούν να απουσιάζουν παντελώς, με αποτέλεσμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να είναι άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμη περιμένει την κατάθεσή του προς ψήφιση.

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας δείχνει πως αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για ψήφιση, προκειμένου να δώσει όλα τα απαραίτητα κίνητρα για την προώθηση των ΑΠΕ στην χώρα μας», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, η οποία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, βιομάζα) περίπου 20.000 MW ενώ η Ελλάδα μόλις 620 MW. Η Γερμανία, αν και διαθέτει πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια και χαμηλότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με την Ελλάδα, έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την καθαρή παραγωγή ενέργειας χάρη σε νομοθετικό πλαίσιο που προσφέρει πλούσια κίνητρα για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η Greenpeace ζητά από τον κ. Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης, να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο και να επιταχύνουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στη Βουλή για ψήφιση.

Ακολουθεί η προκήρυξη.
Προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 5kW στην Πρωθυπουργική Κατοικία.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα στον τομέα της εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν σφραγισμένες στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Ηρώδου του Αττικού 19, Μέγαρο Μαξίμου, 10674, Αθήνα και στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας προκήρυξης.

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει κατά την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Βουλή για ψήφιση. Σε περίπτωση που αυτή καθυστερήσει πέρα από τις 10 Ιανουαρίου 2006, ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 11η Ιανουαρίου 2006.

Στην περίπτωση που οι οικονομικοί όροι λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν ορίζονται βάσει του νέου, υπό κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση νομοσχεδίου, που προβλέπει ενίσχυση της τιμής της ηλιακής κιλοβατώρας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος κρίνεται οικονομικά επιζήμια, και το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace διατηρεί το δικαίωμα να ματαιώσει το διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:210-38 40 774 & 5.

Σχόλια