Επεκτείνεται σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

0
10
Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), στα πλαίσια του Ν.2939, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σήμερα αριθμεί 700 μέλη. Η ΕΕΑΑ οργανώνει το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της στην ανακύκλωση ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες, που έχουν να κάνουν με την επέκτασή της στη Δυτική Θεσσαλία μέσω της έναρξης λειτουργίας ενός ακόμη προγράμματος ανακύκλωσης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, και την συμφωνία συνεργασίας της με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΣΟΤΑΜΘ), με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης το οποίο ήδη υλοποιεί ο Σύνδεσμος στη συμπρωτεύουσα.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο της Δυτικής Θεσσαλίας που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ ΑΕ), στην α” φάση υλοποίησης θα εξυπηρετεί 120.000 κατοίκους των Δήμων Καρδίτσας και Τρικκαίων. Για το συγκεκριμένο έργο, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεσιανού στο Δήμο Καρδίτσας και καλύπτει έκταση 2.000 τ.μ. Ανακυκλώνονται υλικά όπως χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες και για τη συλλογή τους χρησιμοποιούνται 832 ειδικοί μπλε κάδοι, καθώς και τρία οχήματα συλλογής, τα οποία μεταφέρουν τα υλικά στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΑ.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕΑΑ, αναμένεται να ανακτώνται περισσότεροι από 3.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ανακύκλωσης. Στις αρχές του 2006 το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί σε έξι ακόμη Δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας και θα καλύπτει 80.000 επιπλέον κατοίκους. Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου εκτιμάται ότι θα ανακτώνται περισσότεροι από 4.600 τόνοι ετησίως.

Αντίστοιχα, υλοποιώντας το πρώτο στάδιο της συνεργασίας της με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, η ΕΕΑΑ ενίσχυσε το πρόγραμμα ανακύκλωσης δύο ρευμάτων που εφάρμοζε ο ΣΟΤΑΜΘ με 700 κάδους συσκευασιών (γυαλιού, πλαστικού, αλουμινίου, σιδήρου) και 150 κάδους για έντυπα και χάρτινες συσκευασίες, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες 250.000 κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι κάδοι αυτοί έρχονται ως ενίσχυση στο ήδη υπάρχον δίκτυο ανακύκλωσης του Συνδέσμου, το οποίο αριθμεί 1.800 κάδους και καλύπτει 1.000.000 κατοίκους.Το κόστος των επενδύσεων για την ανάπτυξη του δικτύου των κάδων ανήλθε σε 185.000 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η ποσότητα των υλικών συσκευασίας που θα ανακτώνται (πλαστικές, γυάλινες, σιδερένιες και αλουμινένιες συσκευασίες) εκτιμάται σε 1.500 τόνους, πλέον των 5.000 τόνων χάρτου που ήδη συλλέγονται ετησίως από το υφιστάμενο δίκτυο.

Σχόλια