Δελτίο τύπου της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχετικά με θανάτωση αρκούδας από τροχαίο.

0
8
Γενικού ενδιαφέροντος

Μια ακόμη σημαντική απώλεια -για τον ήδη ευάλωτο πληθυσμό της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα- καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής 20/11/2005, στον 25ο χλμ Καστοριάς- Νεστορίου, όταν φορτηγό αυτοκίνητο παρέσυρε και στην κυριολεξία διαμέλισε νεαρή αρκούδα, ηλικίας 2-2,5 ετών.
Στην περιοχή, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες και το πιθανότερο είναι το ζώο να κινήθηκε τόσο χαμηλά στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τροφή, εν όψει του χειμέριου ύπνου. Λόγω της απότομής αλλαγής του καιρού, οι αρκούδες φροντίζουν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα αποθέματα λίπους, ώστε να περάσουν τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων (άνοιξη 2003-φθινόπωρο 2005) είναι το 6ο περιστατικό θανάτωσης αρκούδας σε τροχαίο στους κύριους οδικούς άξονες της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης-Καστοριάς-Φλώρινας!

Συνολικά στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί από το επιστημονικό επιτελείο της «Καλλιστώ» 10 θάνατοι αρκούδων σε ισάριθμα τροχαία ατυχήματα για την περίοδο 1997-2005.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει για άλλη μια φορά τις αρνητικές επιπτώσεις των οδικών αξόνων όχι μόνο στον κατακερματισμό των βιότοπων αλλά και στην μείωση των πληθυσμών των απειλούμενων ειδών των μεγάλων θηλαστικών.
Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν στην περιοχή, με την κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Κοζάνης–Κρυσταλλοπηγής και για το λόγο αυτό απαιτούνται πρόσθετα προληπτικά μέτρα, τόσο στο υφιστάμενο δίκτυο όσο και στο υπό κατασκευή τμήμα της Εγνατίας οδού: προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς και τεχνικές βελτιώσεις για τη διευκόλυνση διέλευσης της πανίδας (υπόγειες διαβάσεις)

Πληροφορίες: Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Τηλ: 6944 414727

«ΚΑΛΛΙΣΤΩ»
Νικ. Φωκά 5 54621 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 252530

Σχόλια