Η πράσινη Χημεία κερδίζει Νόμπελ.

0
12
Γενικού ενδιαφέροντος

Ένας Γάλλος, ο Ιβ Σοβέν του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, 74 ετών, και δύο Αμερικανοί, ο Ρόμπερτ Γκραμπς του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, 63 ετών και ο Ρίτσαρντ Σροκ του ΜΙΤ, 60 ετών, κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Χημείας για την αντίδραση της μετάθεσης στη σύνθεση οργανικών ενώσεων. Η εφαρμογή της μεθόδου στη χημική βιομηχανία μείωσε το κόστος και τη ρύπανση και επιπλέον οδήγησε στη δημιουργία νέων μορίων για χρήση στη φαρμακευτική και τη βιομηχανία πλαστικών. Όπως ανακοινώθηκε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών το μεσημέρι της Τετάρτης, το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει -δέκα εκατ. κορώνες, περίπου 1,4 εκατ. δολάρια- θα απονεμηθούν από κοινού και στους τρεις. (Στη φωτογραφία ο Ιβ Σοβέν)
Να θυμίσουμε ότι το 1971, ο Δρ Σοβέν ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με λεπτομέρεια πώς συμβαίνουν οι αντιδράσεις μετάθεσης, δηλαδή αντιδράσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται ή διασπώνται διπλοί δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα στις οργανικές ενώσεις. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, ακολούθησε, το 1990, η δημιουργία του πρώτου μεταλλικού καταλύτη για μετάθεση από τον Ρίτσαντ Σροκ, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Ρόμπερτ Γκραμπς εφηύρε έναν ταχύτερο καταλύτη, σταθερό στον ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος βρήκε πολλές εφαρμογές.
Σήμερα, η οργανική μετάθεση εφαρμόζεται ευρέως στη χημική βιομηχανία, ειδικά στην παραγωγή νεώτερων πλαστικών και στη φαρμακευτική. Η διαδικασία της παραγωγής έχει γίνει, χάρη στους τρεις νομπελίστες, ταχύτερη, απλούστερη, φθηνότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την «πράσινη χημεία», σύμφωνα με την επιτροπή βράβευσης.
Όπως ανέφερε στη Herald Tribune Europe ο Πίτερ Στανγκ, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και εκδότης του περιοδικού “ Journal of the American Chemical Society” «ήταν ένα ευρέως αναμενόμενο βραβείο. Όλοι ήξεραν ότι επρόκειτο για μια σημαντική και πολύ καινοτομική αντίδραση»

Σχόλια