Νεκροταφείο ρύπων προτείνει ο ΟΗΕ.

0
4
Αέριες Εκπομπές

Έκθεση, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του ΟΗΕ που μελετά την παγκόσμια θέρμανση, του Διακυβερνητικού Σώματος για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), αναφέρει ότι η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος ή στους ωκεανούς θα μπορούσε να μειώσει από 20 έως 40 τοις εκατό την παγκόσμια εκπομπή από τη βιομηχανία και τα οχήματα.
H μέθοδος, που προβλέπει την απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια της βιομηχανίας και τη διοχέτευσή του μέσα σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές ή σε βαθιά νερά στους ωκεανούς, έχει ήδη εφαρμοστεί πειραματικά σε παροπλισμένες πετρελαιοπηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη διοχέτευση στο υπέδαφος, συνολικά 200 δισεκατομμύρια έως 2,2 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να αποθηκευτούν με κόστος 17 έως 75 δολαρίων ανά τόνο. Βέβαια, οι συντάκτες της έκθεσης, την οποία απέκτησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζουν, ότι η αποθήκευση του άνθρακα δεν είναι βιώσιμη λύση για όλες τις οικονομίες. Έτσι για παράδειγμα στην Κίνα, η οποία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, οι πηγές της εκπομπής είναι μακριά από ενδεχόμενες τοποθεσίες αποθήκευσης, και το κόστος θα ήταν υπερβολικό.

Στην έκθεση ακόμη τονίζεται ότι η αποθήκευση του άνθρακα θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Πάντως προτού πεισθούμε για το ότι η συγκεκριμένη λύση είναι η πιο ρόδινη, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι το IPCC είχε στο παρελθόν προειδοποιήσει ότι η διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς θα μπορούσε να αλλάξει τη χημική τους ισορροπία και να βλάψει τη θαλάσσια ζωή.

Σχόλια