Αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.

0
5
Γενικού Ενδιαφέροντος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ. Χθες, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 στις 16:30, έγινε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ καταγγελία πολιτών από την περιοχή Οινοφύτων, όπου αναφέρθηκε έντονη οσμή αμμωνίας και αίσθημα δυσφορίας.
Με εντολή του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Δερμιτζάκη, κλιμάκιο επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), μετέβησαν επιτόπου για αυτοψία και διευκρίνιση των αιτιών του συμβάντος. Στις 17:45 το κλιμάκιο εντόπισε ως πηγή του συμβάντος τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΑΛ Α.Ε. στον Δήμο Οινοφύτων του Ν. Βοιωτίας.

Όπως διαπιστώθηκε, η εκπομπή αμμωνίας ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης της βροχόπτωσης στους σωρούς αλατώδους σκωρίας αλουμινίου (μαύρης τέφρας) που αποτίθενται υπαίθρια εντός του χώρου του εργοστασίου.

Για τις διαπιστώσεις που προέκυψαν από την αυτοψία του κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο ανωτέρω εργοστάσιο, θα κινηθεί η διαδικασία η οποία πέραν των άλλων προβλέπει την εισήγηση επιβολής διοικητικών κυρώσεων και την διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στον οικείο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.Παράλληλα ο φάκελος θα διαβιβασθεί άμεσα στις συναρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να επιβληθούν ασφαλείς κανόνες διαχείρισης του αποβλήτου της αλατώδους σκωρίας.Εν τω μεταξύ, οι Επιθεωρητές ζήτησαν από την εταιρεία να καλύψει άμεσα τους σωρούς της μαύρης τέφρας για να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Σχόλια