Επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρισμού στη Μεσσηνία.

0
7
Γενικού ενδιαφέροντος

Τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η ενδεχόμενη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο λιγνίτη στη Μεσσηνία, επισημαίνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Ε. Παντελάκη.
Στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε αναφέρεται: «Η εταιρία Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής ΑΕΒΕ υπέβαλε αίτηση χορήγησης αδείας για τη δημιουργία μονάδας από λιγνίτη στην περιοχή Ακριτοχωρίου του Δήμου Κορώνης, στο Νομό Μεσσηνίας. Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται, αφ” ενός από το πρόγραμμα NATURA και αφ” ετέρου περιβάλλεται από αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα κάστρα Κορώνης – Μεθώνης και Πύλου.

Την τελευταία 15ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, δημιούργησαν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο βασικών τομέων του Δημοσίου με βασικότερο αυτόν της ενέργειας. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος και δε σέβονται τον άνθρωπο, καταληστεύουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επίδοξων ιδιωτών επενδυτών και των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ›.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό έχει ως εξής: «πώς διασφαλίζουν οι κυβερνητικές επιλογές ενεργειακού σχεδιασμού στη Μεσσηνία και γενικότερα στην Πελοπόννησο, τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια των κατοίκων, μείωση της λαϊκής επιβάρυνσης στην οικιακή κατανάλωση, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας;›.

Σχόλια