Οικολογικά ταξί στη Ρώμη.

0
11
Ευρώπη και περιβάλλον

Το «Taxi Roma» είναι το τελευταίο μέτρο που έλαβε ο Δήμος της Ρώμης προκειμένου να μειώσει της αέριες εκπομπές ρύπων λόγω του κυκλοφοριακού στην πόλη. Πρόκειται για ένα όχημα μηδενικών εκπομπών με υβριδικό κινητήρα που μπορεί να καταναλώνει, είτε ηλεκτρική ενέργεια, είτε μεθάνιο.Αυτό το πράσινο όχημα πλεονεκτεί όχι μόνο λόγω της μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά και λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησης που έχει. Δοκιμές που έγιναν με ηλεκτρικά ταξί έδειξαν ότι μπορούν να δουλεύουν χωρίς επαναφόρτιση σε ένα εύρος 130- 160 km, με μέση ταχύτητα 19km/h.
Τα νέα ταξί θα μπουν στην κυκλοφορία σταδιακά. Στο τέλος του 2005 περίπου 100 ταξί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα 300 μέχρι το τέλος του 2006. Μάλιστα υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης που θα είναι εφοδιασμένοι με φορτιστές μπαταριών.

Αυτά τα 400 ταξί θα δώσουν τη δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης να επιτύχει σημαντικές αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με μελέτη, οι ετήσιες μειώσεις στα ποσά των αέριων ρύπων, θα ανέρχονται σε 5.500 τόνους για το διοξείδιο του άνθρακα, σε 88 τόνους για το οξείδιο του αζώτου, και σε 43 τόνους για το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι τοπικές αρχές τονίζουν ότι τα οικολογικά ταξί θα αποτελέσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για την πόλη, όπως ακριβώς και τα μαύρα ταξί στο Λονδίνο. Στην πραγματικότητα η εταιρεία που διαχειρίζεται τα μαύρα ταξί στο Λονδίνο, ενθάρρυνε το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης όταν ξεκινούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για να αυξήσουν δε την ομοιότητα με τους ένδοξους συναδέλφους τους τα νέα ταξί θα έχουν ένα γυάλινο διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και των επιβατών.

Βέβαια η εισαγωγή στην κυκλοφορία των οικολογικών ταξί δεν είναι ελεύθερη προβλημάτων. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ακριβά, και οι ιδιοκτήτες-οδηγοί τους δεν θα μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή (συμψηφισμό) του ΦΠΑ. Η λύση που βρήκε το δημοτικό συμβούλιο στο συγκεκριμένο θέμα ήταν να ζητήσει από τη δημόσια επιχείρηση μέσων συγκοινωνίας TramBus να αγοράσει τα ταξί και να τα εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες-οδηγούς.

Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα της Ρώμης θα ακολουθήσουν σύντομα και αρκετές πόλεις της χώρας μας.

Σχόλια