Νέες δηλώσεις κ. Γιώργου Σουφλιά για τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Δελτίο Τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ.

0
4
Γενικού ενδιαφέροντος

Σε νέες δηλώσεις για την υπόθεση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας προέβη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τα όσα είπε και τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους.
Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Καλέσαμε σήμερα τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής, τον κύριο Αρκουδάρη, τον Δήμαρχο Λιοσίων τον κύριο Παπαδήμα και τον Πρόεδρο της ΕΣΔΚΝΑ τον κύριο Μαστοράκο. Τους έθεσα τον τελικό προγραμματισμό του Υπουργείου. Τους είπα καταρχήν ότι είναι δεδομένο για όλους όσοι γνωρίζουν τα θέματα, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει μονάδα ξήρανσης της λάσπης, η οποία έπρεπε να είναι έτοιμη από χρόνια, η λάσπη είναι αδύνατον να πάει οπουδήποτε αλλού αυτή τη στιγμή εκτός από τον μοναδικό, δυστυχώς ΧΥΤΑ, που υπάρχει. Είναι η μοναδική λύση τώρα.
Είναι εγκληματικό το ότι υπάρχει μόνο ένας ΧΥΤΑ τόσα χρόνια, αλλά μόνο εκεί μπορεί να πάει η λυματολάσπη. ¶λλο δεν χωράει στην Ψυτάλλεια και κινδυνεύουμε να πάμε σε οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού.
Εμείς προτείναμε αυτό που προέκυψε από το διαγωνισμό, αντί να πέφτει η λάσπη χύδην και ανεπεξέργαστη στον ΧΥΤΑ, να εφαρμόζεται η παγκοσμίως γνωστή και εφαρμοζόμενη μέθοδος της εδαφοποίησης της λάσπης, που είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και άοσμη.
Εκλήθησαν εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Θεσσαλονίκη, είχε πάει μαζί τους και ο Υφυπουργός ο κύριος Ξανθόπουλος, είδαν με τα μάτια τους πώς εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος. Έπιασαν την λάσπη με τα χέρια και ενθουσιάστηκαν, διότι δεν το περίμεναν. Είναι έδαφος, πραγματικά έδαφος.

Εάν τώρα δεν λένε απολύτως τις εντυπώσεις τους στους κατοίκους, η αιτία φαντάζομαι είναι ένα ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Σήμερα λοιπόν, είπα στους κυρίους τα εξής πράγματα. Ο προγραμματισμός ο τελικός του Υπουργείου είναι ο εξής: Πρώτον, συντμήσαμε πολύ τον χρόνο κατασκευής της μόνιμης λύσης, της ξήρανσης της λάσπης στην Ψυτάλλεια. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2007. Ο κύριος Ξανθόπουλος με ενημέρωσε ότι στις 25 Ιουλίου θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές και αυτό αποτελεί δέσμευση.

Δεύτερον, με ταχύτητα γίνονται οι διαγωνισμοί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο για τους 3 νέους ΧΥΤΑ. Η κατασκευή των ΧΥΤΑ αυτών είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Η πίστωση είναι εξασφαλισμένη και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επ΄ αυτού.
Είπα επίσης στους κυρίους ότι θα μελετήσουμε σε βάθος την διεύρυνση των μεθόδων αντιμετώπισης των απορριμμάτων με άλλες τεχνολογίες. Σημειώνω, και το ξέρετε, ότι έχω υπογράψει 7 αποφάσεις ΚΥΑ για εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων τα ορυκτέλαια, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα ελαστικά κ.ο.κ.

Η απόφασή μας είναι πραγματικά να δοθεί μια ιδιαίτερα μέριμνα για τη Δυτική Αττική. Και αυτά δεν είναι υποσχέσεις. Ήδη έχουμε χρηματοδοτήσει και προχωρήσει το αποχετευτικό δίκτυο της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και το βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων, δύο πολύ μεγάλα θέματα τα οποία ήταν εκκρεμή επί δεκαετίες.

Δεν αρχίζω να δίνω υποσχέσεις αλλά λέω απλώς ότι θα υπάρχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση στη Δυτική Αττική και το δικαιούται εξάλλου.
Τέλος, ο προγραμματισμός μας προβλέπει το εξής. Η λάσπη θα πηγαίνει στον ΧΥΤΑ, διότι είναι η μοναδική λύση και μέσα σε 7 μέρες θα αρχίσει να εδαφοποιείται και σταδιακά, μέσα σε 20 με 25 μέρες θα εδαφοποιείται όλη η λάσπη. Αυτό θα γίνεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Εάν η τοπική κοινωνία και αν ο Δήμος Λιοσίων δει ότι πράγματι τότε, σε πραγματικές συνθήκες, είναι ενοχλητική η εδαφοποίηση της λάσπης, τότε δεσμευόμαστε εμείς πλέον ότι από το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα πάμε ούτε σταγόνα λάσπη στα Λιόσια. Είναι η τελευταία παραχώρηση την οποία μπορούμε να κάνουμε.

Είναι ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός. Φυσικά, οι άνθρωποι ζήτησαν να τα σκεφτούν όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά πάντως τους κάλεσα να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Εμείς τον προγραμματισμό αυτό θα τον εφαρμόσουμε, διότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.
Θα με ρωτήσετε, «Υπουργέ τώρα λέτε για το εξάμηνο, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, γιατί δεν το είπατε πιο νωρίς;». Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Η λάσπη έπεφτε μέχρι τις 30 Μαΐου στο ΧΥΤΑ Λιοσίων. Η λάσπη έπεφτε όλα αυτά τα χρόνια στον ΧΥΤΑ Λιοσίων. Ήταν πολύ λογικό και φυσικό να πούμε, λοιπόν, ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όταν αντί να πέφτει η λάσπη χύδην και ανεπεξέργαστη, θα την εδαφοποιούμε που είναι 100 φορές καλύτερη μέθοδος. Δεν περιμέναμε δηλαδή να υπάρχει τέτοια αντίδραση.

Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αυτά τα γεγονότα και αυτές οι αντιδράσεις, κάνουμε αυτή την παραχώρηση. Καταρχήν, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, ελπίζω ότι δεν θα πουν πάρτε την εδαφοποίηση από εδώ για έναν απλό λόγο, διότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον και με το έδαφος που θα παράγεται θα γίνει και η ανάπλαση του ΧΥΤΑ.

Θα αναπλαστούν περίπου 300 τόσα στρέμματα και ίσως και περισσότερα, αν ο Δήμος το θέλει. Θα φυτευτούν και θα γίνουν άλσος. Δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε τη λάσπη για περιβαλλοντική παρέμβαση θετική για την περιοχή.

Λοιπόν, αυτές είναι οι τελικές μας προτάσεις. Αυτός είναι ο τελικός προγραμματισμός μας και αυτόν θα εφαρμόσουμε. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Σεβόμαστε και δεχόμαστε ότι πράγματι οι κάτοικοι της περιοχής εκεί έχουν πρόβλημα, αλλά αυτά που τους προτείνουμε είναι οργανωμένα, είναι σίγουρα εφαρμόσιμα, εμπεριέχουν και την ευαισθησία που δείχνουμε στα προβλήματά τους. Και ταυτόχρονα πιστεύω ότι δίνουν μια λύση στο πρόβλημα και μάλιστα μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα με την δική τους βούληση.
Επομένως, θέλω να πιστεύω στο τέλος ότι θα επικρατήσει και η λογική και όλοι θα δουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση προτιμότερη και για αυτούς αλλά και για το γενικότερο κοινωνικό σύνολο της Αττικής αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μέχρι πότε έχουν δεσμευθεί να απαντήσουν και τι θα γίνει αν θα πουν όχι; Θα αφήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος, να πάμε Μάρτη, να παρέμβει Εισαγγελέας;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Επειδή γράφτηκαν και ορισμένα πράγματα, πρέπει να σας πω ότι η απόφαση που πάρθηκε όταν έγινε η σύσκεψη στον Εισαγγελέα ήταν με συναίνεση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εμείς είπαμε εντάξει, ας μην πάει η λάσπη, ας πάνε μόνο τα υπόλοιπα απορρίμματα. Διότι τους καλέσαμε στη Θεσσαλονίκη για να δουν τη μέθοδο, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρεθούμε σε διάλογο και για να πείσουμε για την μέθοδο.
Είναι γνωστό ότι η δημόσια αρχή δεν ζήτησε από τον Εισαγγελέα την παρέμβαση ή όχι. Λοιπόν, με την συναίνεση του Υπουργείου τότε δεν πήγε η λάσπη και άνοιξε ο ΧΥΤΑ.
Τώρα λοιπόν, είναι ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός. Θετικός, καλά μελετημένος, με παραχωρήσεις στην τοπική κοινωνία. Διότι γνωρίζετε ότι υπάρχει καταρχήν σύμβαση του ΕΣΔΚΝΑ με την ΕΥΔΑΠ για να παίρνει την λάσπη. Γνωρίζετε ότι μέχρι τις 30 Μαΐου πήγαινε. Γνωρίζετε ότι μέσα στον Μάιο πάρθηκε απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι όλες οι παραγόμενες ποσότητες θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ. Αυτά είναι τα νόμιμα.
Εμείς δεν θελήσαμε να εφαρμόσουμε τα νόμιμα από την αρχή και να ζητήσουμε να εφαρμοστούν. Αλλά κάναμε διάλογο και προσπαθήσαμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία και τους άρχοντες εκεί της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εάν δεν πειστούν, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Όμως, δεν θα έχουν καμία δικαιολογία κατά την άποψή μου, διότι αυτά που τους λέμε είναι οργανωμένα, είναι ολοκληρωμένα, είναι μοναδικές λύσεις, είναι παραχωρήσεις στην ευαισθησία τους, έναντι των νομίμων. Διότι θα μπορούσαμε να πούμε όχι, η λάσπη θα συνεχίζει να πηγαίνει εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι χρονική προθεσμία τους δίνετε;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν δώσαμε προθεσμία. Σήμερα, αύριο πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Εξάλλου εκκρεμεί και μια συνάντησή τους με τον Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι μετά τον Δεκέμβριο εάν δεν πειστούν δεν θα πάτε μια σταγόνα λάσπη, στα Λιόσια. Που θα πάει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν το βρήκαμε μέχρι τώρα, διότι όπως είπα δεν περιμέναμε να συμβούν αυτά που δεν αντέχουν στη λογική και στην επιστήμη. Δηλαδή, όταν η λάσπη πάει μέχρι τις 30 Μαρτίου, όταν τους προτείνουμε ότι θα γίνει εδαφοποίηση που είναι 100 φορές καλύτερα και όταν με την εδαφοποίηση θα τους αναπλάθαμε και την περιοχή, δεν περιμέναμε να αντιδράσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα είδαν λογικά σήμερα αυτά που τους είπατε; Θετικά τα αντιμετώπισαν;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Οι άνθρωποι είπαν ότι θα τα μελετήσουν όλα αυτά. Και φυσικά, από εκεί και πέρα, έχουν Δημοτικό Συμβούλιο όπου έχουν τους ανθρώπους τους, θέλουν να συζητήσουν. Εντάξει, δεν τους πίεσα να μου απαντήσουν σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής. Είπατε για τον προγραμματισμό που ισχύει για τους νέους ΧΥΤΑ, στο Γραμματικό και στην Κερατέα. Όμως εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Τι θα γίνει σε περίπτωση που το Συμβούλιο Επικρατείας δεχτεί τις προσφυγές των κατοίκων και ακυρώσει τα προγράμματα;
Υπάρχει ο κίνδυνος δηλαδή και είναι…

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε τέτοιες υποθέσεις ούτε μπορώ να προδιαγράψω τι θα πει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ολοκλήρωσα την ερώτηση. Σε περίπτωση που μείνει πάλι μόνο η Φυλής, τι διαβεβαιώσεις έχετε απέναντι στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής ότι δεν θα είναι και πάλι ο μοναδικός σκουπιδότοπος της Αθήνας;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ορθά ρωτάτε, αλλά να κάνω μια παράκληση. Πρώτον, εγώ ως υπεύθυνος Υπουργός δεν μπορώ να κάνω τέτοιες υποθέσεις και να απαντώ αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί και αν γίνει τούτο ή εάν δεν γίνει εκείνο. Όμως σήμερα είναι μια πολύ ευαίσθητη μέρα. Και επιτρέψτε μου να σας πω, παράκληση κάνω, ότι αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό.
Εγώ μιλάω για την λάσπη σήμερα. Εγώ διαβεβαιώνω στους κατοίκους ότι κύριοι εάν δεν θέλουν την λάσπη να εδαφοποιείται σε αυτούς πέραν του Δεκεμβρίου στοπ, τελεία. Αυτό τους διαβεβαιώνω. Και μιλώ για τη λάσπη. Δεν μπορώ να ανοίξω και θέμα ΧΥΤΑ σήμερα. Δεν μπορώ να το ανοίξω. Εξάλλου η κατασκευή σας είπα ότι δεν είναι δική μου υπευθυνότητα και ούτε θεωρώ ότι αυτή την στιγμή πρέπει μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να ανοίξω θέμα να συζητώ για τους ΧΥΤΑ.
Ξεκαθαρίζω τι θα γίνει με τη λάσπη. Αυτή την στιγμή τα απορρίμματα πάνε στον ΧΥΤΑ. Ο ΧΥΤΑ αυτός έχει μια ορισμένη διάρκεια. Εγώ μιλώ για τη λάσπη σήμερα και δεν μπορώ να απαντώ σε υποθέσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστό ότι τα ¶νω Λιόσια το συνδέουν το ένα θέμα με το άλλο. Γιατί αν προχωρήσουν οι άλλες χωματερές, φαντάζομαι ότι … ένα πρόβλημα. Εσείς τους δώσατε ότι θα το προχωρήσετε αυτό το πράγμα, για τις άλλες χωματερές;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εγώ είπα, ότι επί της προηγουμένης κυβερνήσεως, επί Υπουργού Παπανδρέου, χωροθετήθηκαν 3 χώροι. Μάλιστα ψηφίστηκε νόμος εις την Βουλή και φαντάζομαι ότι θα το γνωρίζετε. Υπάρχει ο νόμος του κράτους. Εγώ δεν μπορώ να συζητώ μέσα στην υπόθεση εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει τον νόμο, διότι δεν είναι μια απλή απόφαση είναι νόμος.
Όταν υπάρχει νόμος, δεν σκέπτεται κανείς αν απορριφθεί. Υπάρχει νόμος και θα εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα χωροθετήθηκαν αυτοί οι χώροι από την κυρία Παπανδρέου και πλέον εμείς επί των ημερών μας εδώ, ως πολιτική ηγεσία, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Πλέον το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης -δηλαδή η περιφέρεια καταρχήν και επομένως ως εποπτεύον το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης- προχωράει με ταχύτητα στην κατασκευή των 3 ΧΥΤΑ.
Εκείνο που τους είπα είναι ότι Αύγουστο – Σεπτέμβριο γίνονται οι διαγωνισμοί των 3 ΧΥΤΑ. Και επομένως θα πάμε γρήγορα. Οι ΧΥΤΑ δεν θέλουν και πολύ χρόνο για να κατασκευασθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξαπλώνουν Δήμαρχοι και εκεί πέρα. Αυτό είναι το θέμα, ότι η Κυβέρνηση θα αντέξει τις αντιδράσεις αυτές; Γιατί μπορεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλά η Κυβέρνηση θα αντέξει να τους απομακρύνει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εγώ σήμερα σας λέω για τη λάσπη, αυτό είναι το θέμα. Τα άλλα απορρίμματα πέφτουν με άδεια των κατοίκων των Λιοσίων εις το ΧΥΤΑ, η λάσπη δεν πέφτει. Λοιπόν, σας μιλώ σήμερα για τη λάσπη. Και σας είπα για έναν ευρύτερο προγραμματισμό.
Μην ξεκινήσουμε τέτοιες συζητήσεις. Να αρχίσουμε τώρα να πούμε για το παρελθόν, γιατί υπάρχει το θέμα της λάσπης; Γιατί; Θα υπήρχε το θέμα της λάσπης αν είχε γίνει όπως όφειλε να γίνει η μονάδα ξήρανσης της λάσπης; Το έργο τότε από 127.000.000 προϋπολογισμό έφτασε 205.000.000 και η μονάδα δεν έγινε! Και σήμερα θα την κάνουμε από εθνικούς πόρους γιατί δεν μας χρηματοδοτεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε την ξήρανση. Θα γινόταν; Όχι βεβαίως.
Εάν από χρόνια δεν είχε μείνει ένας ΧΥΤΑ για 3.500.000 ανθρώπους, θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα να ρωτάτε σήμερα; Εγώ λοιπόν σήμερα συζητώ για το θέμα της λάσπης και το γενικότερο προγραμματισμό. Υπάρχει νόμος του κράτους για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ. Αυτός θα εφαρμοστεί. Και εις ό,τι αφορά τη λάσπη σας είπα τι ακριβώς θα γίνει και τι παραχωρήσεις γίνονται για τους κατοίκους των ¶νω Λιοσίων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει.
Η παράκλησή μου είναι, και το λέω, να βοηθήσετε. Εντάξει, δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα κάνετε και τι θα γράψετε, αλλά η παράκλησή μου είναι, αυτή την ευαίσθητη στιγμή, ότι περιμένω και σας ζητώ να βοηθήσετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για μελέτη άλλων τεχνολογιών. Θα το μελετήσουμε είπατε σε βάθος. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας …, είπε θα αλλάξουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό και θα εντάξουμε νέες τεχνολογίες. Τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αυτό, καλό είναι να ρωτήσετε αυτόν που το είπε. Αν το είπε, δεν ξέρω αν το είπε κιόλας. Διότι αρνείται ότι το είπε. Δεν το ξέρω εγώ, αρνείται ότι το είπε.
Εγώ εκείνο που πρέπει να σας πω είναι όταν λέμε νέες τεχνολογίες, εννούμε καταρχήν την κομποστοποίηση. Είναι νέα τεχνολογία, έτσι; Υπάρχει ένα ήδη εργοστάσιο κομποστοποίησης που έγινε, αλλά όμως αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί. Ο κύριος Μαστοράκος, ο ΕΣΔΚΝΑ, ας απαντήσει. Διότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μας να κρίνουμε γιατί δεν λειτουργεί και δεν έχουμε εμείς την εποπτεία του ΕΣΔΚΝΑ, δεν θέλω να μπαίνω σε ξένα χωράφια.
Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι στον προγραμματισμό προβλεπόταν και ένα δεύτερο. Προβλεπόταν αυτό που κατασκευάστηκε στην περιοχή των Λιοσίων να παίρνει 300 τόνους λάσπη και να γίνει και ένα δεύτερο που θα έπαιρνε άλλους 300 τόνους λάσπη.
Δεν έχει γίνει. Αυτό που έγινε δεν λειτουργεί. Ο κύριος Μαστοράκος λέει ότι θα μπορέσει μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσει. Είναι λοιπόν η κομποστοποίηση, είναι ο διαχωρισμός, είναι η ανακύκλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε διεύθυνση μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, αυτά υπήρχαν. Μήπως μιλάτε για καινούργια;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Τι να ανακαλύψουμε καινούργια; Καινούργια δεν υπάρχουν, αυτά εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι σε 7 μέρες θα αρχίσει να εδαφοποιείται σταδιακά κλπ. η λάσπη. Αρχής γενομένης από πότε;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Από την στιγμή που θα αρχίσει να πηγαίνει η λάσπη στον ΧΥΤΑ, σε 7 μέρες θα αρχίσει ένα τμήμα να εδαφοποιείται. Μετά θα αυξάνεται αυτό το τμήμα και 20 μέρες μετά, θα εδαφοποιείται όλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού υπογραφεί η σύμβαση με τον δεύτερο ανάδοχο;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, μπορεί να δοθεί η εντολή από την ΕΥΔΑΠ να αρχίσει την εδαφοποίηση, αυτά τα έχουμε ελέγξει. Να σας πω την αλήθεια; Η εταιρεία, δηλαδή η BILFIGER, λέει ότι σε 4 μέρες από την στιγμή που θα δοθεί η εντολή και θα υπάρχει λάσπη εκεί μπορούν να αρχίσουν 50 τόνους, μετά 100 τόνους κ.ο.κ., να εδαφοποιούν. Εγώ σας είπα σε 7 για να είμαι εντάξει.
Ας πούμε, λέγεται ότι τον Ιανουάριο του 2007 θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο ξήρανσης. Εγώ σας είπα το Μάρτιο διότι δεν θέλω να είμαι ασυνεπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για να καταλάβουμε και εμείς. Αυτή την στιγμή η λάσπη συσσωρεύεται στη Ψυτάλλεια. Εσείς έχετε στα χέρια σας μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. ¶ρα αυτή που παράγεται καθημερινά είναι συσσωρευμένη, η εδαφοποίηση θα εφαρμοστεί προφανώς για την συσσωρευμένη; Το χρονοδιάγραμμα αυτό ισχύει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Το χρονοδιάγραμμα ισχύει. Με τη μόνη διαφορά ότι, λόγω των γεγονότων που έγιναν, η εταιρεία προσπάθησε και αυτή να συμπιέσει τους χρόνους. Και οι χρόνοι λοιπόν είναι οι εξής: Το επαναλαμβάνω, αρχίζει σήμερα να πηγαίνει παραδείγματος χάρη, να πηγαίνει η λάσπη στον ΧΥΤΑ. Σε 4 μέρες λέει η εταιρεία, η δέσμευση η δική μου είναι για 7 ημέρες, θα αρχίσει η εδαφοποίηση.
20 και 7 από την ημέρα που θα πάει η λάσπη 27, σε 27 μέρες θα εδαφοποιείται όλη η λάσπη. Θα εδαφοποιείται η λάσπη που παράγεται ημερησίως συν, διότι σας είχα πει ότι θα εδαφοποιείται περίπου 1.200 τόνους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιβαλλοντικούς όρους και άδειες έχετε δώσει; Χρειάζεται κάποιος χρόνος για αυτό;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αυτό ήδη το συζητήσαμε επανειλημμένως με την αρμόδια υπηρεσία και τον κύριο Τολέρη. Πρώτον, ο ΧΥΤΑ είναι ΧΥΤΑ. ¶ρα, υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι για να δέχεται την λάσπη. Δεύτερον, η μέθοδος της εδαφοποίησης είναι μια παγκοσμίως γνωστή και δεδομένη μέθοδος και μάλιστα φιλική προς το περιβάλλον. ¶ρα δηλαδή δεν χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένες ή χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων, αλλά μπορεί να γίνει αμέσως, πολύ γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν σας πουν Ο.Κ. οι Δήμαρχοι, από αύριο ξεκινάει η ιστορία.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εάν πουν Ο.Κ. οι Δήμαρχοι, από αύριο θα ξεκινήσει. Εάν οι Δήμαρχοι πουν οτιδήποτε άλλο, από εκεί και πέρα θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω πόσο θα κοστίσει η μονάδα ξήρανσης. Και αυτά τα λεφτά που υπήρχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό για να διατεθούν για την μονάδα που δεν κατασκευάστηκε, έχουμε μια εικόνα πού εξαντλήθηκαν; Το ποσό που θα χρειαστεί για την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης, με καινούργια δεδομένα βέβαια.
Δεύτερον, το ποσόν που υπήρχε, αυτό το οποίο δεν δαπανήθηκε για την μονάδα ξήρανσης, έχουμε μια εικόνα που καταναλώθηκε;

Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν το ξέρουμε, αλλά το ποσό προβλεπόταν από τότε σε 30.000.000. Το ίδιο, 30.000.000 προβλέπουμε και τώρα. Και επομένως πού καταναλώθηκε, καταναλώθηκε μέσα στο έργο.
Εγώ σας λέω ότι επειδή η μονάδα ξήρανσης προβλεπόταν στην δεύτερη φάση του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας, η δεύτερη φάση είχε προϋπολογισμό από την αρχή 127.000.000. Έφτασε 205.000.000 και δεν κατασκευάστηκε η μονάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν οφείλει ο ανάδοχος να την κατασκευάσει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο ανάδοχος δεν φταίει. Δεν φταίει ο ανάδοχος. Τώρα μην αρχίσουμε και σκαλίζουμε διότι δεν θέλω να αρχίσω στα έργα να κάνω αυτές τις ιστορίες.

Σχόλια