5 Ιουνίου 2005- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δελτίο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ και μήνυμα του υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά.

0
6
Γενικού ενδιαφέροντος

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο, οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και διήμερο πρωτοβουλιών το Σάββατο 4 Ιουνίου και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005. Η εκστρατεία έχει κεντρικό μήνυμα «Στο πράσινο… προχωράμε!».
Με τις πρωτοβουλίες αυτές το ΥΠΕΧΩΔΕ αναδεικνύει τους βασικούς άξονες της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, που ήδη εφαρμόζει. Κυρίως, όμως, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο των πολιτών και να συντονίσει τη δράση του με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της νεολαίας για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής αυτής.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των πρωτοβουλιών περιλαμβάνει :
– Λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης το Σάββατο 4 Ιουνίου και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005:
– στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους), σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης,
– στον Πειραιά (Πλατεία Κοραή, μπροστά στο Δημαρχείο), σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά
– και στο Περιστέρι Αττικής (στην Πλατεία Δημοκρατίας, την κεντρική πλατεία του Δήμου), σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου.

Στα περίπτερα θα προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες γλάστρες με φυτά, τα οποία οι ειδικοί θεωρούν ως τα πλέον ενδεδειγμένα για χρήση σε αστικό περιβάλλον και ιδίως στις βεράντες και τα μπαλκόνια των σπιτιών μας (πχ γεράνια, δάφνη, δενδρολίβανο κλπ). Εκτός από τις γλάστρες με τα φυτά αυτά, θα προσφέρονται και σπόροι για τη φύτευσή τους ή για τη φύτευση θάμνων.
Επίσης, θα διανέμεται εύχρηστο ενημερωτικό έντυπο, που έχει εκδώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σκοπός του εντύπου είναι να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου για το Περιβάλλον, αλλά και να δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος με απλές κινήσεις στην καθημερινή ζωή.

– Διανομή του ενημερωτικού εντύπου στους σταθμούς διοδίων στις εθνικές οδούς.
– Πρόγραμμα επικοινωνίας με κεντρικό μήνυμα «Στο πράσινο…προχωράμε!», που θα περιλαμβάνει, εκτός από το έντυπο, την έκδοση αφίσας και ένα ραδιοφωνικό σποτ ευαισθητοποίησης των πολιτών για περισσότερο πράσινο στην πόλη.
– Καταχώρηση σε κυριακάτικα φύλλα και εφημερίδες της Περιφέρειας, με κύριο μήνυμα «Προστατεύουμε το Περιβάλλον- Εναρμονιζόμαστε με την κοινοτική νομοθεσία».

Στο διήμερο δράσεων συμμετέχει και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν. –το ανεξάρτητο φόρουμ Οργανώσεων Νέων της χώρας), με δικό του χώρο στα περίπτερα ενημέρωσης. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας θα παρουσιάσουν καμπάνια ευαισθητοποίησης που απευθύνεται ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η καμπάνια έχει κεντρικό μήνυμα «Οι νέοι κάνουν ειρήνη με το Περιβάλλον» και γίνεται με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μήνυμα Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα ήθελα να τονίσω ότι πάντα πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί, ότι η ανάπτυξη φέρνει την πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, μόνον όταν γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον.
Παλαιότερα, λίγοι καταλάβαιναν πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική πολιτική. Η σπουδαιότητά της αναγνωρίστηκε μόνο όταν οι αλλοιώσεις στο περιβάλλον άρχισαν να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και να υποβαθμίζουν αισθητά τους όρους διαβίωσής μας. Ο άνθρωπος επιτέλους συνειδητοποίησε ότι δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το περιβάλλον, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.

Σήμερα πλέον, η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθημερινή υποχρέωση όλων. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ με σχέδιο και πρόγραμμα εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρω:

· Τη σύνταξη του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και την ολοκλήρωση Ειδικών Πλαισίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, την βιομηχανία κ.α.
· Την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών ( Πάρκο Βόρειας Πίνδου, λίμνη Κάρλας, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κ.α) και την αποτελεσματική ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών αυτών.
· Το κλείσιμο των παρανομών χωματερών με χρονικό ορίζοντα το 2008 και τη δημιουργία ολοκληρωμένου πλέγματος ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα.
· Την ολοκλήρωση σε όλη τη χώρα επιχειρησιακών σχεδίων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
· Τη συνεχή ενίσχυση του πρασίνου στις πόλεις όλης της χώρας
· Την προώθηση της ανακύκλωσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων

Πολύ σημαντικό έργο, επίσης, πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο επτά οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέσσερις από αυτές, έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί από το 2002, με συνέπεια την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενσωματώνοντας την κοινοτική νομοθεσία, εκσυγχρονίζει και κάνει πολύ αυστηρότερη την εθνική νομοθεσία σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και του όζοντος, η εναλλακτική διαχείριση και αποτέφρωση αποβλήτων, ο έλεγχος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών κ.α.

Φέτος, το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι το αστικό πράσινο.
Σήμερα, που η πλειοψηφία των πολιτών ζει πια στις μεγάλες πόλεις, ιδίως το πράσινο –όπου υπάρχει- είναι συνυφασμένο με την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για περισσότερο πράσινο στις πόλεις μας:

· στην Αθήνα με την φύτευση χιλιάδων δέντρων και φυτών, την ανάπλαση πλατειών (Συντάγματος, Εξαρχείων, Κολωνακίου, Κοραή, Κουμουνδούρου κ.α.), την πεζοδρόμηση και ανάπλαση οδών (Ερμού, Ανδριανού, Μητροπόλεως, Αθηνάς κ.α), την προώθηση του σχεδιασμού του Μητροπολιτικού Πάρκου 4.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό κ.α.
· σε όλη την Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα πρασίνου στις πόλεις.

Φυσικά το έργο αυτό δεν σταματάει εδώ, είναι μία συνεχής προσπάθεια με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές για όλο και περισσότερο πράσινο στις πόλεις, όλο και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.
Παράλληλα, αυτές τις μέρες, το ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωράει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να δώσει ορισμένες απλές, πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει στην προσπάθεια να αυξήσουμε το φυσικό μας πλούτο. Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε για να μπει περισσότερο πράσινο στις πόλεις μας.

Καμία πολιτική για το περιβάλλον δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Καμία πολιτική δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν βοηθήσουμε όλοι μας.

Σχόλια