Νέα συνέντευξη τύπου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για το πρόβλημα της λάσπης της Ψυττάλειας.

0
14
Γενικού Ενδιαφέροντος

Δεύτερη συνέντευξη τύπου μέσα σε λίγες ημέρες έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς σχετικά με το θέμα της παραγόμενης λάσπης από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Η συνέντευξη παρατίθεται από το econews έτσι όπως ακριβώς δόθηκε από γραφείο τύπου και δημοσίων σχέχεων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Σήμερα το πρωί είδαμε το Νομάρχη Δυτικής Αττικής, τον κύριο Αρκουδάρη, μαζί με Νομαρχιακούς Συμβούλους. Επίσης είδαμε νωρίτερα τους Δημάρχους Πετρουπόλεως, Καματερού, υπήρχαν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, ήταν και από τα Λιόσια και συζητήσαμε για το πρόβλημα της λυματολάσπης.

Επαναλαμβάνω πολύ σύντομα τα δεδομένα. Πρώτον, είναι ένα πρόβλημα το οποίο το παραλάβαμε διότι δεν είχε γίνει όπως προβλεπόταν στην Ψυτάλλεια η μονάδα ξήρανσης της λάσπης. Παρ’ όλο που το έργο από 127εκατ.€ που στοίχιζε αρχικά, τελικά έφτασε στα 200εκατ.€, δεν είχε κατασκευαστεί αυτή η μονάδα λάσπης.

Αποτέλεσμα να σωρεύεται η λάσπη στην Ψυτάλλεια και να αρχίσει να πηγαίνει εν συνεχεία στα Λιόσια. Έγινε μια κατολίσθηση το 2002, σταμάτησε η εναπόθεση της λάσπης στα Λιόσια και συνεχίστηκε αργότερα.
Αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένο ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η παραγόμενη λάσπη μπορεί να πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Λιοσίων.

Έγινε διαγωνισμός για την απομάκρυνση της λάσπης, τόσο αυτής που είναι πάνω στην Ψυτάλλεια, όσο και της παραγόμενης. Δεν θα επανέλθω τώρα στο τι έγινε με τον πρώτο μειοδότη, βγήκε ο δεύτερος μειοδότης. Αυτός προβλέπει τη μέθοδο της εδαφοποίησης της λάσπης. Είναι μια παγκοσμίως γνωστή μέθοδος, η οποία έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλά κράτη, ενώ εφαρμόστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα και στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, για να σας το πω πολύ απλά, ανακατεύεται η λυματολάσπη αυτή με διπλάσιο χώμα, ροκανίδια και φύλλα ή κλαδιά, γίνεται η ζύμωση, το ανακάτεμα, και αυτό που παράγεται είναι έδαφος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φύτεμα παντού.

Η μέθοδος αυτή, όπως προβλέπει αυτός ο μειοδότης, θα εφαρμοστεί διαδικαστικά ως εξής: Η λάσπη θα φεύγει από την Ψυτάλλεια, θα πηγαίνει σε κάποιο χώρο στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, από τον Μουσαμά όπου θα είναι αποθήκη χώματος και των υπολοίπων κλαδιών κλπ θα φεύγει διπλάσιο ποσό και θα πηγαίνει στα Λιόσια, αυτό θα ανακατεύεται, θα γίνεται η ζύμωση αυτή, θα γίνεται εδαφοποίηση και με το έδαφος που θα παράγεται θα στρώνεται μέρος του ΧΥΤΑ, που έχει γεμίσει πλέον από απορρίμματα και δεν πρόκειται να πέσουν άλλα απορρίμματα.

Πρακτικά δηλαδή, δεν θα πέφτει λάσπη στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, αλλά στα Λιόσια θα γίνεται η επεξεργασία με την μέθοδο της εδαφοποίησης και το παραγόμενο προϊόν, δηλαδή το έδαφος, θα χρησιμοποιηθεί για να σκεπάζεται ο ΧΥΤΑ στο μέρος που έχει γεμίσει από μπάζα και θα φυτεύεται. Θα κάνουμε δύο δουλειές δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ το μόνο που θέλω να μας πείτε είναι ότι οι κάτοικοι μιλάνε για εμφύλιο πλέον. Αυτό θέλουμε να μας πείτε.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Συνοψίζω: Δεν θα πέφτει λάσπη στον ΧΥΤΑ Λιοσίων. Στα Λιόσια θα γίνεται η επεξεργασία της λάσπης που θα πηγαίνει από την Ψυτάλλεια, με διπλάσιο χώμα, κλαδιά και άλλα και με τη διεθνώς γνωστή μέθοδο της εδαφοποίησης, θα μετατρέπεται σε έδαφος με το οποίο θα καλύπτονται όλες οι επιφάνειες του ΧΥΤΑ που έχουν πλέον κορεστεί από απορρίμματα και θα φυτεύεται με δένδρα και πράσινο.

Στο Μουσαμά δεν θα πηγαίνει λάσπη. Στο Μουσαμά θα είναι μια αποθήκη χώματος και κλαδιών. Ήδη στο Μουσαμά πέφτουν χώματα αυτή τη στιγμή. Στον ΧΥΤΑ Λιοσίων θα γίνεται αυτό που σας λέω. Και μάλιστα έχω εδώ και φωτογραφία, από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται αυτό το ανακάτεμα και παράγεται το έδαφος, δηλαδή γίνεται εδαφοποίηση.

Συμπερασματικά: Ενώ θα μπορούσε η λάσπη να πέφτει ως λάσπη στον ΧΥΤΑ δεν θα πέφτει ως λάσπη, θα επεξεργάζεται στο ΧΥΤΑ και θα αποτελέσει έδαφος για να αναπλάσουμε τον ΧΥΤΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Βεβαίως, άρχισε η αντίδραση. ¶ρχισε η αντίδραση ακόμα και από την Πετρούπολη και το Καματερό, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους τι πρόκειται να συμβεί. Τα ξεκαθαρίσαμε σήμερα.

¶ρχισε επίσης η αντίδραση στα Λιόσια. Πρέπει να πούμε το εξής. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι είναι η πλέον επιβαρημένη περιοχή. Την άποψή μου την γνωρίζετε. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός ΧΥΤΑ που θα πέφτουν όλα τα απορρίμματα. Είπα ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να γίνουν τρεις ΧΥΤΑ. Το ότι υπάρχει ένας ΧΥΤΑ όλες αυτές τις δεκαετίες είναι ένα έγκλημα, ένα πρόβλημα που παραλάβαμε το οποίο εμείς ως πολιτική ηγεσία δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, διότι ούτε θαυματοποιοί είμαστε, ούτε μπορούμε να πάρουμε την λάσπη να την κάνουμε οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή.

Ο προγραμματισμός μας είναι ότι θα κατασκευάσουμε τη μονάδα ξήρανσης της λάσπης, η οποία θα είναι έτοιμη το 2007. Μέχρι το 2007 θα γίνεται αυτή η εδαφοποίηση της λάσπης όπως σας την περιέγραψα, εν συνεχεία όταν θα υπάρχει η μονάδα ξήρανσης δεν θα υπάρχει πρόβλημα από τη λάσπη, θα προχωρήσει η κατασκευή των τριών χωματερών. Και από εκεί και πέρα, είπα σήμερα στους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής: «Πράγματι δέχομαι ότι είστε οι πλέον αδικημένοι, είστε αυτοί οι οποίοι δικαιολογημένα αγανακτείτε, αν θέλετε, για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, αλλά δεν είμαστε θαυματοποιοί να τελειώσουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Αυτά που είπα για τη λάσπη, αυτά που είπα για τις χωματερές, βάζουμε μπροστά το σύστημα αποχέτευσης της περιοχής.» Μου είπαν ότι, «Υπουργέ, έχουμε και άλλα προβλήματα.» Τους είπα «να τα δούμε ένα ένα και να δούμε τι μπορούμε περισσότερο να κάνουμε και είστε δικαιολογημένοι εσείς να ζητάτε περισσότερα από άλλες περιοχές των Αθηνών. »

Ήδη κλείστηκε ένα ραντεβού την Δευτέρα το πρωί με τους 10 Δημάρχους, ένα ραντεβού με τον κύριο Ξανθόπουλο, για να δουν όλα τα προβλήματα αυτής της περιοχής.

Τώρα, για τον εμφύλιο πόλεμο, εγώ δεν έχω να κάνω καμία δήλωση. Είναι φυσικό να υπάρχει μια ένταση, αλλά αυτό που κάνουμε είναι 100 φορές καλύτερο από το να πηγαίνουμε και να ρίχνουμε την λάσπη στον ΧΥΤΑ Λιοσίων. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή και αυτό κάνουμε.

Και πιστεύουμε, ότι πηγαίνοντας με ταχύτητα στην ξήρανση της λάσπης και στην κατασκευή των άλλων χωματερών, θα απαλυνθεί το πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ενδιάμεσα θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τη Δυτική Αττική αλλά και για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων.

Ζητώ από όλους, οι οποίοι γειτνιάζουν ή εν πάση περιπτώσει ενοχλούνται από αυτή την κατάσταση και δικαιολογημένα, αλλά και από τους υπεύθυνους εκλεγμένους αντιπροσώπους, ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Οι θέσεις του Υπουργείου είναι ξεκάθαρες, δεν τις αλλάζουμε. Κάποιοι άλλοι άλλαξαν λίγο τα λεγόμενά τους από προχθές, σήμερα αλλά εγώ δεν θέλω να το σχολιάσω.
Είναι ένα πρόβλημα. Ούτε μπορούμε να βάλουμε την λάσπη στις τσέπες μας, ούτε στην θάλασσα μπορούμε να την ρίξουμε ούτε να την πάμε σε χώρο που δεν είναι οργανωμένος, διότι από πάνω υπάρχει το τσεκούρι της Κοινότητας, όπως ξέρετε.
Είναι μια καλή μέθοδος, λοιπόν, και παρακαλώ όλους να δείξουν υπομονή και σύνεση ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτά περί της Ψυτάλλειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από ό,τι μας είπαν κάτω οι Δήμαρχοι αλλά και εκπρόσωποι των κατοίκων, από ό,τι τους ακούσαμε δεν αφήσανε κανένα περιθώριο στο να επιτραπεί να πάει, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, ούτε ένα κιλό λάσπης. Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει; Αν έχουμε αντιδράσεις; Ήδη η χωματερή είναι κλειστή και θα παραμείνει και αύριο κλειστή.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Καταρχήν, η διαχείριση της χωματερής ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ, στην Ένωση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Σε αυτόν ανήκει η διαχείριση. Ο ΕΣΔΚΝΑ, δηλώνει ότι δεν θέλει να πέσει λάσπη στον ΧΥΤΑ. Εμείς λάσπη στον ΧΥΤΑ δεν θα ρίξουμε. Θα γίνει επεξεργασία της λάσπης και η εδαφοποίησή της.

Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει σύμβαση με εταιρεία να του γεμίσει αυτό το κομμάτι των 300 στρεμμάτων που λέμε ότι θα γίνει με αυτή την μέθοδο, την εδαφοποίηση. Είπαμε ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής και θα γίνει ανάπλαση των 300 στρεμμάτων με χώμα 2,5 μέτρα και με δέντρα.

Έχει κάνει λοιπόν, μια συμφωνία με εταιρεία. Η εταιρεία αυτή έχει κάνει συμφωνία με τον δεύτερο μειοδότη, που είναι η BELFINGER, και εν πάση περιπτώσει νομίζουμε ότι ο ΕΣΔΚΝΑ δεν πρέπει να είναι αντίθετος με αυτό.

Και από εκεί και πέρα τώρα, «δεν θα επιτρέψω να πάει λάσπη» κλπ., εντάξει ο κόσμος είναι αγανακτισμένος αλλά έχω να δηλώσω το εξής: Δεν κάνουμε κάτι καινούργιο. Η λάσπη πήγαινε επί χρόνια και πήγαινε και προ ενός μηνός. Αντίθετα, εμείς εδώ τώρα δεν θα την αφήνουμε εκεί τη λάσπη, που είναι το χειρότερο. Θα πηγαίνει για επεξεργασία και από την επεξεργασία αυτή είναι ελάχιστη η επιβάρυνση, εν αντιθέσει με την εναπόθεση της λάσπης μέσα στον ΧΥΤΑ.

Τώρα, «δεν θα αφήσουμε», εντάξει είναι πράγματα αυτά τα οποία λέγονται βεβαίως, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και το ερώτημα, γιατί μέχρι τώρα αφήνατε και τώρα δεν θα αφήσετε το 100 φορές καλύτερο; Δεύτερον, βάσει ποιου νόμου και ποιας αρχής δεν θα αφήσετε; Τρίτον, καταλαβαίνουμε ότι έχετε δίκιο ότι δέχεστε τα απορρίμματα όλης της Αττικής και να βρούμε λύσεις και τις είπα προηγουμένως, αλλά ενδιάμεσα τι θα γίνει δηλαδή; Που θα πάμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο χώρος των 300 στρεμμάτων στην χωματερή ¶νω Λιοσίων, στο ΧΥΤΑ, αντέχει την λάσπη της Ψυτάλλειας; Ή θα γεμίσει και θα ψάχνουμε για άλλο χώρο μετά από λίγο χρονικό διάστημα;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν θα εναποτίθεται λάσπη στα Λιόσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, την επεξεργασμένη λοιπόν λάσπη.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Να το πω πρακτικά. Θα φεύγει ένα αυτοκίνητο με λάσπη από την Ψυτάλλεια. Ταυτόχρονα θα φεύγουν δύο αυτοκίνητα από τον Μουσαμά με χώμα. Μόλις πάνε, μέσα σε 2 ώρες θα έχει ανακατευθεί αυτό το πράγμα και υπάρχει εδώ αυτό το τρακτέρ που συνεχώς θα τα ανακατεύει. Μέσα σε 2-3 μέρες η ζύμωσε λένε ότι γίνεται.

Μάλιστα, ο κ. Τολέρης διότι με αγωνία τους ρώτησα τι γίνεται ρε παιδιά, αυτή η επεξεργασία της λάσπης θα μυρίζει; Και οι Τεχνικοί ακόμα και ο κ. Τολέρης μου είπαν το εξής πράγμα: όταν υπάρχει αερόβιος ζύμωση, δηλαδή υπάρχει οξυγόνο και καίγονται όλα αυτά τα πράγματα, δεν έχει μυρωδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Νομάρχης είπε ότι τον ενημερώσατε ότι θα μυρίζει 2-3 ώρες.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα και το ξεκαθάρισα στον κύριο Νομάρχη. Του είπα και του Νομάρχη και στους άλλους, ότι ειδικοί Τεχνικοί λένε ότι δεν θα μυρίζει καθόλου και δεν θα μυρίζει ούτε για αυτούς που θα είναι εκεί, όχι για τους άλλους που θα είναι μακριά.
Αλλά εγώ του λέω, άντε και να μυρίζει τις 2-3 πρώτες ώρες που θα τα αναμοχλεύουν, εκεί στον τόπο της επεξεργασίας, όχι μακρύτερα. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό του είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα γιατί από την στιγμή που η λάσπη είναι σήμερα στην Ψυτάλλεια και μυρίζει, πώς πηγαίνοντας στα Λιόσια δεν θα μυρίζει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Στην Ψυτάλλεια μυρίζει η λάσπη η παλιά, η οποία έχει περάσει στην αναερόβια φάση της ζύμωσης, δεν έχει οξυγόνο μέσα δηλαδή για να γίνεται αυτή η ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θα επανέλθω στην ερώτηση του συναδέλφου. Μιλήσατε για 300 στρέμματα, αυτή είναι η συνολική έκταση στην οποία θα γίνεται η επεξεργασία και ταυτόχρονα θα γίνεται και η αποκατάσταση; Ή είναι μόνο η αποκατάσταση; Και αν είναι η αποκατάσταση, η επεξεργασία που θα γίνεται;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η επεξεργασία δήλωσαν οι Τεχνικοί της εταιρείας ότι θέλει 40 με 50 στρέμματα. Τα προς αποκατάσταση είναι τα 310 στρέμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεύτερη ερώτηση. Επικαλούμενος την εμπειρία σας, εσάς και του Υφυπουργού, ενδεχομένως και του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία και από το αντίστοιχο που είχε γίνει στην Θεσσαλονίκη, αυτό που μας δείχνετε εκεί, και τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η εταιρεία με την οποία έχει συγκληθεί η BELFINGER για να κάνει αυτό το έργο και την διεθνή βιβλιογραφία εκτός αν εσείς έχετε να μας παρουσιάσετε κάτι τέτοιο, η ζύμωση λένε για να υπάρξει πλήρης ασφάλεια του υλικού απαιτεί 3 έως 4 μήνες.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Όχι. Οι ειδικοί σε αυτό το θέμα λένε ότι η ζύμωση θέλει λίγες μέρες. Δεν μιλάνε για μήνες. Και μάλιστα οι άνθρωποι λένε ότι όποιος έχει απορίες να πάει στη Θεσσαλονίκη να τα δει αυτά τα πράγματα.
Τα μηχανήματα, δε, που θα φέρουν είναι αυτά που είχαν στην Θεσσαλονίκη, όπου και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
…οι Δήμαρχοι, βγαίνοντας, απέκλεισαν και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ στην Φυλή, ούτε τον ΧΥΤΑ δέχονται. Και επίσης είπατε ότι να προχωρήσει το πρόγραμμα με τους άλλους δύο χώρους που έχουν επιλεγεί. Τρεις είναι συνολικά.
Πού βρισκόμαστε από αυτή την άποψη;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Καταρχήν, είμαστε μία οργανωμένη Πολιτεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι εγώ δεν σου επιτρέπω, δεν κάνω. Όλοι πρέπει να πηγαίνουμε με το νόμιμο τρόπο. Ας ακολουθήσουν λοιπόν τον νόμιμο τρόπο που έχουν.
Τον ακολούθησαν για το ΧΥΤΑ Λιοσίων, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να μην ρίχνουμε εκεί την λάσπη. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας τους είπε όχι, η λάσπη θα πέφτει στον ΧΥΤΑ Λιοσίων. Απάντηση και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προ εβδομάδας.
Δεύτερον. Αν θέλουν να προσφύγουν, όπως είπαν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ας προσφύγουν. Ίσα, ίσα θα τους πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορεί να πέφτουν καθόλου απορρίμματα σε χώρους που δεν είναι οργανωμένοι.
Η καταγγελία είναι ότι έχουμε πολλές χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης. Δεν μπορείς να πας, δηλαδή, αυτή την στιγμή και να σου πει πάρτη την λάσπη και πήγαινέ την, πού; Πρέπει να είναι οργανωμένος χώρος διάθεσης απορριμμάτων.
Τους είπα, λοιπόν, εντάξει, να πάτε αν θέλετε. Αλλά δεν θα κερδίσετε τίποτα. Δικαίωμά σας.
Μπορεί, λοιπόν, και ο Δήμαρχος και ο κάθε πολίτης να αντιδράσει με τα νόμιμα μέσα που του διαθέτει η οργανωμένη Πολιτεία. Αυτό νομίζω το ξέρουν πολύ καλά. Και εκεί, φαντάζομαι, ότι θα παραμείνουν.
Από εκεί και πέρα, για τις τρεις χωματερές. Τι δεν θα γίνει η Φυλή. Πρώτα, πρώτα η αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι και σταματάει στην χωροθέτηση. Δηλαδή χωροθετούμε αυτή την περιοχή της Φυλής, της Κερατέας και του Γραμματικού αυτό που έκανε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ανήκουν στην Περιφέρεια. Δεν κατασκευάζουμε εμείς τις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχετε μία πληροφορία, πού βρισκόμαστε;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η πληροφορία είναι ότι της Φυλής προχωράει. Και ότι λένε ότι και τους άλλους τους προχωράνε.
Αλλά θέλουμε, όμως, καταρχήν η αρμοδιότητα η άλλη του Υπουργείου ήταν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, και έχουν ενταχθεί με την αναθεώρηση που κάναμε πέρσι το καλοκαίρι. ¶ρα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.
Τώρα, από εκεί και πέρα χρειαζόταν να κάνουν μελέτες, νομίζω στην Φυλή, η τελευταία πληροφορία είναι ότι η μελέτη έχει τελειώσει. Για τις άλλες δύο γίνονται μελέτες. Φαντάζομαι ότι θα τις προχωρήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
…και για τον ΧΥΤΑ των Λιοσίων ότι δεν είναι ΧΥΤΑ, ότι είναι χωματερή και είναι απαράδεκτο να διατηρείται αυτή η κατάσταση, είπε ο Δήμαρχος Πετρούπολης.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο Δήμαρχος Πετρούπολης μπορεί να το είπε. Αλλά υπάρχουν αποφάσεις και του απήντησα. Γιατί, παραδείγματος χάριν, κάποιος είπε εκεί ότι είναι παράνομο να πέφτει η λάσπη και τέτοια πράγματα.
Υπάρχουν αποφάσεις, υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα και να πηγαίνει και η λάσπη. Πώς αλλιώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έλεγε, όχι, ρίξετε την λάσπη, αν δεν υπήρχαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο κ. Τολέρης είπε σήμερα το πρωί και χθες το βράδυ και τα συζητήσαμε σε κάθε λεπτομέρεια. Λοιπόν, έφερε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, έφερε τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο κ. Τολέρης μας είπε ότι υπάρχει απόφαση και έγκριση περιβαλλοντικής άδειας να πέφτουν 300 τόνοι, να πηγαίνουν άλλοι 300 κομπόστ, να πηγαίνει αυτό, να πηγαίνει εκείνο.
¶ρα, ο κ. Τολέρης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα παρά μόνο χρειάζεται αδειοδότηση της διαδικασίας εδαφοποίησης. Όχι δηλαδή αν θα μπορούν να πηγαίνουν στον χώρο των Λιοσίων. Αλλά αδειοδότηση της μεθόδου εδαφοποίησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα την κάνει αυτή;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ:Ο κ. Τολέρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω δυο πράγματα που έχουν σχέση με την Ψυτάλλεια, με τη λειτουργία της. Πρώτον, αυτή την στιγμή έχουμε ένα δεδομένο ότι έχουμε 140.000 τόνους περίπου συσσωρευμένους περίπου. Και έχουμε περίπου 900 την ημέρα που καθημερινά συσσωρεύονται.
Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάει αυτό να γίνεται αύριο, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αδειάσει, για να έρθει στα φυσιολογικά του επίπεδα αποθήκευσης στην Ψυτάλλεια;

Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αυτό το είχαμε πει την προηγούμενη φορά, ότι περίπου σε 10 μήνες, αν δεν απατώμαι, από την ώρα που θα αρχίσει να δουλεύει φουλ το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα δεύτερο. Επειδή κάνω και το Πειραϊκό ρεπορτάζ, επανήλθε ο κύριος Μίχας, προχθές με μία ανακοίνωσή του στο θέμα της λειτουργίας της μονάδας της Ε.ΥΔ.Α.Π., ολόκληρου του συστήματος, το οποίο δεν έχει άδεια. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η αδειοδότηση είναι στον ίδιο τον Μίχα. Το θέμα της αδειοδότησης νομίζω ότι είναι θέμα του Μίχα.
Τώρα, από εκεί και πέρα λέει ότι θέλει συνεργασία με την υπηρεσία. Του είπα να συνεργαστεί με την υπηρεσία ώστε να δοθεί η αδειοδότηση. Αλλά είναι και δικής του αρμοδιότητας η αδειοδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί που άλλα έλεγαν χθες και άλλα έλεγαν σήμερα και πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεταστροφή της στάσης τους.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν θέλω να τα σχολιάσω αυτά τα πράγματα. Το ξέρετε.
Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να πω το εξής. Προσπαθούμε να βρούμε λύση, κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Και το τεράστιο πρόβλημα, αυτό το λέω με επιθετικό τόνο, το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι σε μία Αττική ολόκληρη με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους επί δεκαετίες υπάρχει μία χωματερή, ένας ΧΥΤΑ. Απαράδεκτο. Έγκλημα.

Παραλάβαμε ένα πρόβλημα. Να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στην Ψυτάλλεια και να μην υπάρχει η μονάδα ξήρανσης της λάσπης που προβλεπόταν από την αρχή και δεν έγινε. Και εμείς παραλάβαμε και πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα. Πού να την πάμε αυτή την λάσπη; Τι να την κάνουμε; Πού;

Εδώ πρέπει να επιδειχθεί υπευθυνότητα από όλους και σύνεση. Και εκείνο που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι ο απλός πολίτης δείχνει περισσότερη σύνεση και υπευθυνότητα από τους υπεύθυνους.
Παραλάβαμε μία «καυτή πατάτα» την οποία προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μάλιστα βάζουμε και έναν προγραμματισμό τι θα γίνει. Δεν λέμε θα πάει στα Λιόσια. Λέμε, θα γίνει και εκείνο, θα γίνει και εκείνο, θα γίνει και εκείνο και όταν λέμε «θα γίνει» δεν είναι απλό «θα», νομίζω το έχετε αντιληφθεί αυτό το πράγμα και το έχουν αντιληφθεί και όλοι. Όταν λέμε «θα γίνει», γίνεται.

Και εν πάση περιπτώσει, με αφορμή αυτή την ιστορία που προέκυψε, θα συζητάμε επί ατελείωτες μέρες χωρίς να καταλήγουμε κάπου; Και δεν αποφασίσαμε τώρα να πάει η λάσπη στα Λιόσια. Η λάσπη στα Λιόσια πήγαινε χρόνια τώρα. Εκείνο που θα γίνει είναι ότι εμείς δεν θα ρίξουμε την λάσπη στα Λιόσια. Θα είναι χώρος επεξεργασίας, θα παράγεται έδαφος και θα γίνουν όλα τα υπόλοιπα τα οποία σας είπα.

Μέσω υμών λοιπόν θα παρακαλέσω όλους να δείξουν υπευθυνότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ισχύουσα σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ για τι ποσότητα ημερήσια μιλάει, που πρέπει να βγαίνει κάθε μέρα στα Λιόσια;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τελευταία για να πάρουμε τα πρόσφατα, είναι ότι στον ΧΥΤΑ Λιοσίων θα πηγαίνει όλη η παραγόμενη ποσότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τι θα γίνει όταν στρωθούν πλέον με αυτό το χώμα, με αυτό το έδαφος και τα 310 στρέμματα. Από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε με την υπόλοιπη λάσπη που θα παράγεται καθημερινά;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Καταρχήν, όταν γίνει η επικάλυψη θα γίνει δενδροφύτευση. Έχει υπολογιστεί ότι η ποσότητα της λάσπης των δύο ετών είναι αυτή που μας καλύπτει να καλύψουμε τα 310 στρέμματα. Στα δύο χρόνια, είπαμε ότι θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο ξήρανσης της λάσπης. Δεν θα παράγεται από εκεί και πέρα λάσπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δυόμισι μέτρα. Είναι μελέτη που δεν έγινε τώρα. Η μελέτη αυτή είναι από χρόνια. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι στο σημερινό επίπεδο που έχουν καλυφθεί αυτά θα γίνει στεγανοποίηση πρώτα και μετά θα πέσουν αυτά τα δυόμισι μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα έπρεπε να υπάρξουν και κάποιες κυρώσεις όμως για αυτόν που έκανε το έργο στην Ψυτάλλεια και δεν έκανε την μονάδα ξήρανσης, που θα έπρεπε να την έχει κάνει; Γιατί βλέπω ότι το αφήνουμε και περνάει έτσι αυτό κύριε Υπουργέ.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ποιος είναι αυτός που την έκανε. ¶λλες ευθύνες δεν υπάρχουν; Δεν υπάρχουν εδώ στο Υπουργείο ευθύνες; Και αν αρχίσω αυτή τη δουλειά, δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Τι να κάνω; Το μόνο που σας ζητώ είναι το εξής: Κάτι που ο κόσμος δεν ξέρει. Νομίζει ο κόσμος ότι τώρα προέκυψε το θέμα. Το θέμα το παραλάβαμε, το πρόβλημα το παραλάβαμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Αυτό θα σας παρακαλέσω, είναι κάτι το οποίο το ζητώ. Είναι το δίκαιο. Θέλουμε ως πολιτική ηγεσία να μας αποδοθούν οι ευθύνες που έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, εάν αυτό γίνει γνωστό, θα καταλάβουν και οι απλοί πολίτες των περιοχών εκείνων ότι ο ρεαλισμός λέει ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βρούμε άλλη λύση. Αυτό πρέπει να γίνει. Και θα κρατήσει αυτό το πράγμα για δύο χρόνια. Και ότι είναι εκατό φορές καλύτερο από αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή που έπαιρναν την λάσπη και εντελώς ακατέργαστη την έστελναν και την έριχναν στον ΧΥΤΑ.
Και σας είπα και από την πρώτη μέρα αν θυμάστε: Επειδή αντιλαμβάνομαι λίγο τα προβλήματα. Πρέπει να επικρατήσει ρεαλισμός και ψύχραιμη αντιμετώπιση. Η απλή λογική λέει όταν έχεις μια μονοσήμαντη λύση, δεν μπορεί να λες γιατί δεν κάνεις κάτι άλλο και μάλιστα όταν αυτή η λύση που λέμε εντάσσεται σε ένα χρονικό προγραμματισμό.

Σχόλια