Δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την Ψυττάλεια.

0
4
Γενικού ενδιαφέροντος

Το γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ κατέγραψε τις δηλώσεις του υπουργού κ.Σουφλιά σχετικά με το θέμα της Ψυτάλλειας, στο οποίο τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Ακολούθως παρατίθενται αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Λοιπόν, Ψυττάλεια. Είχαμε, πιστεύω μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση σήμερα με τους Νομάρχες, την κυρία Γεννηματά και τον κύριο Μίχα αλλά και τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Το πρόβλημα της Ψυττάλειας είναι γνωστό. Ξεκινάει εκ του ότι δεν είχε κατασκευαστεί η μονάδα ξήρανσης της λάσπης και στη συνέχεια επετράπη να εναποτίθεται η παραγόμενη λάσπη στην Ψυττάλεια και να φτάσει σήμερα στις 120.000 τόνους.

Τελευταία δημιουργήθηκε πρόβλημα διότι είχε κάνει προσφυγή ο ΕΣΔKΝΑ για να μην πηγαίνουμε την λάσπη στα ¶νω Λιόσια. Πριν τρεις μέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάσισε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε την λάσπη.

Πρέπει να σημειώσω εδώ και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ασφαλιστικά μέτρα του ΕΣΔKΝΑ προέβλεπε ότι μπορούμε να ρίχνουμε την λάσπη για δύο μήνες. Η απόφαση η τωρινή δεν προβλέπει τέτοιο χρονικό περιορισμό, αλλά το επιτρέπει μέχρι να δοθεί λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

¶ρα δεν έχουμε αυτό τον περιορισμό, αυτό το πρόβλημα το οποίο μας δημιούργησε αυτή την κατάσταση, την σημερινή. Δηλαδή να προστίθεται λάσπη στην Ψυττάλεια. Διότι, η Ψυττάλεια παράγει 700 τόνους ημερησίως, εμείς θα δίνουμε 900 τόσους τόνους στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, άρα αντιλαμβάνεσθε θα μειώνεται και μειώνονταν προ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η εναπόθεση λάσπης στην Ψυττάλεια. Πρώτον είναι αυτό λοιπόν.

Το δεύτερο: εμείς για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της απομάκρυνσης της λάσπης έως ότου γίνει οριστική λύση της Ψυττάλειας, είχαμε κάνει έναν διαγωνισμό, αν θυμάστε, το Φθινόπωρο. Ο διαγωνισμός αυτός απέδωσε τον πρώτο μειοδότη με 60,00 € τον τόνο για να μεταφέρει την λάσπη από την Ψυττάλεια.

Εκρίθη τότε και δικαιολογημένα, ότι είναι πολύ ακριβή η τιμή. Γι’ αυτό και επαναλάβαμε τον διαγωνισμό. Επανέλαβε δηλαδή η ΕΥΔΑΠ τον διαγωνισμό. Και πήραμε 40,00 € τώρα τον τόνο. Εάν πολλαπλασιάσετε την παραγόμενη λάσπη και αυτή που πρέπει να μεταφέρεται με την διαφορά, θα δείτε ότι είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Ορθώς λοιπόν κάναμε τον δεύτερο διαγωνισμό.

Στον δεύτερο διαγωνισμό βγήκε μειοδότης ένας ο οποίος πρότεινε την μέθοδο της αεριοποίησης. Σας θυμίζω ότι είχε γίνει ίδια σύσκεψη με τους Δημάρχους και τους Νομάρχες τον Φεβρουάριο και είχα δηλώσει τότε, διότι είχαν αντιρρήσεις για την μέθοδο, ότι δεν θα γίνει τίποτα εάν δεν είναι σύμφωνο με τα κοινοτικά δεδομένα και εάν δεν δοθεί η περιβαλλοντική άδεια.

Ήρθε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια υπηρεσία, η Ε.Υ.ΠΕ του Υπουργείου και σας λέω για να μην λέγονται και γράφονται πράγματα που δεν στέκουν και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ήρθε την περασμένη εβδομάδα και μας είπε: πρώτον, εγώ δεν μπορώ μέχρι τις 5 Ιουνίου να δώσω περιβαλλοντική άδεια. Δεύτερον, έτσι όπως μου έδωσε αυτός ο υποψήφιος για να πάρει το έργο, η «Κωνσταντινίδης» έτσι όπως μου έδωσε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν είναι πλήρης.

Και μάλιστα επί λέξει λέει, «τα περιλαμβανόμενα στοιχεία σχετικά με υπολογισμούς και αποδόσεις των συστημάτων αντιρρύπανσης, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε γενικές βιβλιογραφικές αναφορές και όχι σε πραγματικές μετρήσεις». Και δεύτερον λέει «δεν υπάρχουν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ουσιαστικά και συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν σε παρόμοια εγκατάσταση που να λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

¶ρα λοιπόν, δεν αρνήθηκε να δώσει την άδεια στο προηγούμενο, αλλά είπε ότι με αυτά που μας δίνει δεν μπορούμε να κρίνουμε. Και προπαντός είπε ότι δεν μπορώ να την δώσω μέχρι τις 5 Ιουνίου. Έρχεται ο «Κωνσταντινίδης» την περασμένη εβδομάδα όταν έμαθε αυτή την ιστορία, και σκόπευα να σας τα πω από την περασμένη εβδομάδα, διότι όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα. Ενόψει δηλαδή της συναντήσεως που είχαμε με τους Δημάρχους.

Έρχεται ο Κωνσταντινίδης, μαθαίνοντας αυτά τα πράγματα και κάνει μια δήλωση στην ΕΥΔΑΠ και λέει κύριοι, εγώ εφόσον δεν μου δίνουν την άδεια μέχρι τις 5 Ιουνίου, θέλω άλλους 4 μήνες παράταση για να ετοιμάσω την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και δεν φταίω εγώ που δεν μου δίνουν την άδεια και τέτοια πράγματα.

Αυτά έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Την Παρασκευή δώσαμε εντολή στην Ε.Υ.ΠΕ, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, να στείλει όλα τα στοιχεία στην ΕΥΔΑΠ. Και στην νέα ηγεσία εντολή να συνέλθει αμέσως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ για να τα εξετάσει, να πάρει αποφάσεις.

Και πράγματι συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο την Τρίτη, πήρε απόφαση να πάει στον δεύτερο μειοδότη, να απορρίψει τον πρώτο διότι με αυτά που γράφει η Ε.Υ.ΠΕ και με τους 4 μήνες που ζήταγε, το πρόβλημα θα διογκώνονταν και θα γίνονταν απαράδεκτο.
Και πάει στον δεύτερο. Ο δεύτερος είναι η ΜΠΕΛΦΙNΓΚΕΡ. Λοιπόν, ο δεύτερος ως μέθοδο προτείνει την εδαφοποίηση. Δηλαδή παίρνει την λάσπη την ανακατεύει με ροκανίδια από ξύλο μαζί με χώμα, κάνει συνεχή αναμόχλευση ώστε να γίνει γρήγορα η ζύμωση και το προϊόν που παράγεται μπορεί να σκεπαστούν χώροι ΧΥΤΑ, δηλαδή όταν κλείνουν κάποιοι χώροι να τους σκεπάζεις από επάνω, να τις εδαφοποιήσεις για να σπείρεις. Μπορεί να σκεπαστούν λατομεία αν είναι καλής ποιότητας, ακόμα και για άλλες εργασίες εδαφολογικές κλπ.

Η μέθοδος αυτή είναι παγκοσμίως γνωστή και εφαρμόζεται. Σήμερα, λοιπόν, στην σύσκεψη συμφώνησαν όλοι στην μέθοδο, ενώ είχαν αντιρρήσεις με την προηγούμενη. Από εκεί και πέρα, ο δεύτερος μειοδότης, στον οποίο προχωρά η ΕΥΔΑΠ για να δώσει το έργο της απόσυρσης της λάσπης, λέει ότι, εάν του δώσουμε έγκαιρα την περιβαλλοντική άδεια, αυτός θα είναι έτοιμος από τις 10 Ιουλίου να αποσύρει καθημερινώς 1.280 τόνους.

Η παραγόμενη λάσπη είπαμε είναι 700 τόνοι. Σημειώστε ότι δεν είναι μόνο η παραγόμενη λάσπη που πρέπει να παίρνουμε, υπάρχουν επιπλέον 120.000 τόνοι λάσπη επάνω στο νησί που πρέπει να τους πάρουμε και αυτούς. Και ιδιαίτερα πρέπει να απομακρύνουμε πολύ γρήγορα τους πρόσφατους που είναι 40-50.000 τόνοι.

Εάν λοιπόν του δώσουμε έγκαιρα, γρήγορα μέχρι τις 10 Ιουλίου, την έγκριση και τους περιβαλλοντικούς όρους και την περιβαλλοντική άδεια, μέσα σε 3-4 μήνες, από τον Ιούλιο, θα μπορεί να αποσύρει αυτή την λάσπη που ενοχλεί με την οσμή της. Και φυσικά μέσα σε 9 με 10 μήνες να αποσύρουμε όλη την λάσπη από την Ψυττάλεια.

Εξέφρασαν στην σημερινή συζήτηση τους προβληματισμούς τους ορισμένοι. Δηλαδή εάν γίνουν προσφυγές όταν θα δώσουμε την άδεια την περιβαλλοντική, τι θα γίνει; Και τους είπα ότι εδώ είναι ένα θέμα τεράστιο, καθολικό θέμα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εμείς κάνουμε τον προγραμματισμό μας, είμαστε το ΥΠΕΧΩΔΕ, κάνουμε τον διαγωνισμό, προχωράμε τον διαγωνισμό, θα δώσουμε την άδεια την περιβαλλοντική. Από εκεί και πέρα, όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε τέτοιες απώλειες χρόνου.

Βέβαια, επαναλαμβάνω, είναι θετικό ότι τώρα δεν έχουμε τον χρονικό περιορισμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή, όπως και να έχει το πράγμα, και να καθυστερήσει οι 900 τόνοι ημερησίως θα πηγαίνουν στα Λιόσια ενώ παράγονται 700. Δηλαδή θα παίρνουμε και λίγο λάσπη παραπάνω, θα αδειάζουμε και λίγο την Ψυττάλεια.

Αλλά το θέμα δεν είναι να την αδειάζουμε λίγο, το θέμα είναι να πάμε πολύ γρήγορα, να την αδειάσουμε την Ψυττάλεια να κλείσουμε αυτό το θέμα. Λοιπόν, εκεί είναι το θέμα. Να δοθεί περιβαλλοντική άδεια και να μην έχουμε αντιρρήσεις και προσφυγές ώστε να πάμε πολύ γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά την μόνιμη λύση, την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος; δηλαδή να κατασκευάσουμε την μονάδα ξήρανσης της λάσπης: Ο διαγωνισμός προχωράει. Υπολογίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τον ανάδοχο και επομένως το 2007 θα έχουμε την μόνιμη λύση.
Υπενθυμίζω βέβαια, διότι αδίκως δεχόμαστε μερικές φορές κριτική, ότι εμείς επαναλάβαμε ένα πολύ μεγάλο θέμα. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή να είναι ένα εργοστάσιο το οποίο να παράγει 700 τόνους λάσπη ημερησίως, να έχει από την αρχή του έργου που ξεκίνησε το 1983 να προβλέπεται η κατασκευή της μονάδος ξήρανσης. Το έργο από 125.000.000 € να φτάνει στα 200.000.000 € και να μην έχει κατασκευαστεί η μονάδα ξήρανσης της λάσπης.

Και επαναλαμβάνουμε, να παράγεται λάσπη, αυτή που σας είπα, και να είναι και γεμάτη η Ψυτάλλεια από λάσπη. Και να έχουμε και τις προσφυγές του ΕΣΔKΝΑ να μας διακόπτει την εναπόθεση της λάσπης στα Λιόσια. Και μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να βρούμε λύση.

Πιστεύω ότι θα βρούμε την λύση με τον τρόπο που σας είπα. Τώρα, η μέθοδος είναι γνωστή και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Κανένας από τους σημερινούς συνομιλητές δεν έφερε αντίρρηση για την μέθοδο. Ζήτησα από την διεύθυνση την Ε.Υ.ΠΕ, είχα σήμερα τον κύριο Τολέρη εδώ, να επιταχύνει και να δει την καλύτερη διαδικασία για να δώσουμε την περιβαλλοντική άδεια και εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, χωρίς να παραγνωρίζω το μέγεθος του προβλήματος και να πω εγώ για να μην το πείτε εσείς, ότι και η κριτική εντάθηκε μετά την κυβερνητική αλλαγή, πέρσι τον Μάρτη. Πριν την αλλαγή δεν υπήρχε κριτική, μετά εντάθηκε η κριτική.
Είναι δύο τα ερωτήματά μου: πρώτον, αν ως πολιτικός προϊστάμενος θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες κακής εκτίμησης από την ηγεσία της ΕΥΔΑΠ μέχρι σήμερα, στο οκτάμηνο που ξεκίνησε ο διαγωνισμός.
Το δεύτερο ερώτημα είναι, αν από την κουβέντα που είχατε με τους εκπροσώπους των Δήμων και της Νομαρχίας, εσείς καταλάβατε ότι θα έχετε την στήριξή τους σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις, που προφανώς θα υπάρξουν, από την περιοχή όπου θα μεταφερθεί αυτή η λυματολάσπη.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Για το αν υπάρχει ευθύνη στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ: πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη. Θα σας θυμίσω ότι είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ΕΥΔΑΠ ήταν ένας βασικότατος παράγοντας για την εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιλαμβάνεσθε, εάν είχε συμβεί κάτι στην παροχή νερού την περίοδο εκείνο. Στην εξασφάλιση των εγκαταστάσεων, στο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα.

Τους 4-5 μήνες, η ΕΥΔΑΠ ασχολήθηκε με αυτό το θέμα. Πολύ γρήγορα, και με προετοιμασία μας στους 5 μήνες, έκανε τον διαγωνισμό τον Οκτώβριο, εάν δεν απατώμαι. Τώρα, το ότι βγήκε από τον διαγωνισμό τόσο ακριβή τιμή δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία. Ίσα-ίσα θα έλεγα ότι, προς τιμήν της, είπε ότι αυτές είναι ακριβές οι τιμές, να πάμε σε καινούργιο διαγωνισμό.

Σημειώστε, ότι τότε δεν είχαμε το πρόβλημα πού να ρίξουμε την λάσπη διότι την ρίχναμε στα Λιόσια. Δεν υπολογίζαμε δηλαδή, δεν υπολόγιζε και η ΕΥΔΑΠ και η ηγεσία της ΕΥΔΑΠ ότι θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Έγινε ο δεύτερος διαγωνισμός. Στον δεύτερο διαγωνισμό η αεριοποίηση καταρχήν είναι μέθοδος, όπως το είχαμε πει και τότε, την οποία δεν αρνείται η κοινοτική οδηγία. Και δεν την αρνείται και η E.Υ.ΠΕ, δηλαδή η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τώρα, απλώς λέει αυτά τα πράγματα. Ότι ψάχνουμε και δεν μας τα δίνει η μελέτη, ορισμένα πρακτικά στοιχεία.

Λοιπόν δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στην προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΔΑΠ. Έκανε το καλύτερο δυνατό. Τώρα το ότι προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα με τον διαγωνισμό και αυτά τα προβλήματα, δεν μπορούσε να το προβλέψει κανένας.

Τώρα σε ό,τι αφορά το άλλο το θέμα και με το δεύτερο διαγωνισμό είναι πολύ σημαντικό ότι η ΕΥΔΑΠ με τον διαγωνισμό επιτυγχάνει 40,00 € τον τόνο, ενώ θα έπρεπε να πληρώσει 60,00 € με τον πρώτο διαγωνισμό. Μια ΕΥΔΑΠ η οποία πρέπει να προσέχει πολύ τα οικονομικά της. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής και πρέπει να τα προσέχει.

Εάν θα έχουμε προσφυγές είναι η δεύτερη ερώτηση, εάν θα υπάρξουν αντιρρήσεις. Και οι σημερινοί συνομιλητές μας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους. Δηλαδή ούτε και αυτοί ήταν σίγουροι εάν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν. Εκείνο το οποίο είπα, όμως, και συμφωνήσαμε, ότι θα υπάρχει συνεργασία και προσπάθεια όλων ώστε να υπερπηδήσουμε τα πιθανά εμπόδια από τέτοιες καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα πηγαίνει για εδαφοποίηση; Σε ποια περιοχή;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Προβλέπουν αυτοί τον Μουσαμά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λατομείο Μουσαμά δηλαδή.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Και βέβαια και τα Λιόσια, την ίδια την χωματερή δηλαδή σε κάποιο κομμάτι εκεί ώστε να κάνουν εναπόθεση και από εκεί θα το παίρνουν και θα το επεξεργάζονται στον Μουσαμά. Αλλά μπορεί και να πηγαίνουν κατευθείαν στο Μουσαμά.
Πάντως ο περιβλεπόμενος χώρος επεξεργασίας της λάσπης, θα είναι ο Μουσαμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όλα δηλαδή πάνε κατ΄ ευχήν, πότε θεωρείται ότι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο εργολάβος τώρα έδωσε εγγράφως αυτά που σας λέω. Είπε δηλαδή ότι μπορεί να αρχίσει πιλοτικά να παίρνει 50-100 τόνους για να εναρμονίσει τα μηχανήματά του και την όλη επεξεργασία, μετά από 20 μέρες. Αλλά, κυρίως, δηλώνει και εγγράφως και δεσμεύεται ότι από τις 10 Ιουλίου, εάν εμείς του δώσουμε την περιβαλλοντική άδεια, θα παίρνει 1280 τόνους ημερησίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα μεταφέρει με φορτηγά;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Με ειδικά φορτηγά τα οποία έχουν στεγανότητα κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας πρότειναν, έτσι μας είπαν τουλάχιστον έξω, αν μπορεί να αυξηθεί αυτή η ποσότητα των 1280 τόνων την ημέρα, γιατί το πρόβλημα είναι έντονο. Τουλάχιστον για την κρούστα, αυτά τα 40.000 – 50.000 που είπατε πριν από λίγο, να αυξηθεί να φτάσει έστω και τα 2000 την ημέρα.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
: Το επεσήμαναν και το πρότειναν αυτό και είπαμε ότι θα το εξετάσουμε. Και μάλιστα πρότειναν και κάποιες μεθόδους, να πάμε περισσότερα στα Λιόσια, να πούμε από εδώ. Τους είπα ότι θα προσπαθήσουμε. Αλλά εγώ δεν μπορώ να δεσμευθώ σήμερα και να δέσω κόμπο στο μαντίλι ότι αυτά θα γίνουν. Διότι πρέπει να δεσμευθούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτά που σας λέω είναι αυτά που δεσμεύεται ο εργολάβος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αδειοδότηση που χρειάζεται τώρα με αυτή την μέθοδο είναι έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια διάθεσης;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Τώρα ο κ. Τολέρης λέει ότι αυτό είναι σύνοδο έργο της Ψυττάλειας. Ως σύνοδο έργο μπορεί να μην έχει προμελέτη. Δηλαδή να γίνει μελέτη μόνο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και πρότεινε δυο-τρεις διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πρώτο έργο ο «Κωνσταντινίδης» έπρεπε να έχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, άδεια διάθεσης του τελικού υπολείμματος.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
: Ο Κωνσταντινίδης είχε εγκατάσταση πάνω στην Ψυττάλεια. Έπρεπε να πάρει άδεια εγκατάστασης από τον Νομάρχη. Εδώ τέτοια άδεια δεν χρειάζεται, διότι δεν θα κάνει αυτή την δουλειά πάνω στην Ψυττάλεια. Εδώ είναι μια άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Και επειδή είναι σύνοδο και είχε εγκρίνει κλπ., καλά τα ξέρεις, μπορεί να πάει με κάποια γρήγορη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να χρησιμοποιήσουν τον χώρο εκεί δεν χρειάζεται αδειοδότηση;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Πώς δεν χρειάζεται: Αυτή η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτό θα λέει. Ότι μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά εκεί σε όποιο λατομείο πάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Να ξανάρθω στις προσφυγές. Ο Δήμαρχος Πετρούπολης- δεν συνορεύει η Πετρούπολη; -στα όρια δεν είναι τα λατομεία εκτός αν κάνω λάθος; Ήταν στην σύσκεψη την σημερινή; Όχι.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Όχι, δεν ήτανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερο είναι, υπάρχει κάποια μελέτη από το παρελθόν που αποκλείει το συγκεκριμένο χώρο λόγω του πετρώματος από κάτω και το ότι μπορεί να γίνει απόσταξη, δεν ξέρω και τους τεχνικούς όρους, στην περιοχή;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Δεν μου είπε κάτι τέτοιο ο κ. Τολέρης. Είχα σήμερα συνεργασία μαζί του, δεν μου είπε τέτοιο. Φαντάζομαι ότι αν υπήρχε, ο κ. Τολέρης θα το γνώριζε.
Αλλά ο Δήμαρχος Πετρούπολης δεν ήρθε σήμερα και δεν εκλήθη διότι οι ίδιοι κανόνισαν την συνάντηση, οι ίδιοι απεφάσισαν ποιοι θα έρθουν και ήρθαν οι Δήμαρχοι που έχουν το πρόβλημα με την Ψυττάλεια. Και το ραντεβού είχε κλειστεί από την περασμένη Τρίτη, δηλαδή μιλάμε τώρα ότι ήταν εδώ και 10 μέρες.
Τον Δήμαρχο Πετρούπολης βεβαίως θα τον δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στείλατε κάποιο ενημερωτικό σημείωμα στους όμορους Δήμους Πετρόπουλης, και Λιοσίων ώστε να τους ενημερώσετε για τις αποφάσεις αυτές;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Εζήτησαν όλοι και θα γίνει, θα γίνει πλήρης ενημέρωση όλων. Ανέλαβε η ΕΥΔΑΠ και ο κύριος Κουλουμπής μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, να ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους και εγγράφως και αναλυτικά για το τι πρόκειται να συμβεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από το λατομείο Μουσαμά υπάρχουν κι άλλες περιοχές;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ¶λλες περιοχές αυτή την στιγμή δεν το λέει ο εργολάβος, αλλά βέβαια εάν στο Μουσαμά προκύψει πρόβλημα, φαντάζομαι ότι θα αναζητήσει. Αλλά το πρόβλημα είναι το εξής: εάν λέμε, τελικώς, εδώ δεν το θέλουμε, εκεί δεν το θέλουμε, εκεί δεν το θέλουμε, η λάσπη να φύγει από την Ψυττάλεια, που να πάμε; Όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού να το πάμε κατά Λάρισα μεριά, στη Βοιωτία; Που να το πάμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, οι Δήμαρχοι- από ό,τι γνωρίζω αυτών των περιοχών, ήθελα να το πάνε ……… στην Σαλαμίνα.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Οι Δήμαρχοι όλοι αυτοί συμφωνούν. Ο μόνος Δήμαρχος ο οποίος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαν φτιάξει και εταιρεία η οποία λεγόταν περιβαλλοντική και … να συμμετάσχουν στον δεύτερο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ. Τελικά απορρίφθηκε από τον Δήμο Αμπελακίων που είναι στην Σαλαμίνα.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ποιοί Δήμαρχοι το έκαναν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ήταν όλοι αυτοί σήμερα. Όλοι συμφώνησαν με αυτή την λύση. Όλοι σήμερα συμφώνησαν και στην μέθοδο και στην λύση και συμφώνησαν σε όλα. Εκείνα τα οποία είπαν μόνο είναι να επιταχύνουμε αν μπορούμε, αν συμβεί κάτι, τι θα γίνει.
Πάντως, με τη μέθοδο λύσης ήταν σύμφωνοι όλοι. Και όχι μόνο αυτό, συμφώνησαν ότι όλοι θα βοηθήσουν να προχωρήσει η λύση αυτή. Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη συνάντηση με το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τον Σεπτέμβρη, που λέτε ότι θα δοθεί οριστική λύση θα είναι με την ίδια μέθοδο ή υπάρχει περίπτωση να αλλάξει;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Όχι, είναι ξήρανση της λάσπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ξήρανση. Και κάτι άλλο.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η μέθοδος εκείνη εγκαθίσταται πάνω στην Ψυττάλεια, γίνεται ξήρανση της λάσπης και αυτό το ξηραμένο προϊόν που είναι σε κύβους, πλέον μπορεί να είναι και καύσιμο. Ή μπορεί να πάει για το μπετόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται κάτι, ότι τα λεφτά που γλιτώσαμε με τον διαγωνισμό, τα λεφτά που γλίτωσε η ΕΥΔΑΠ με τον διαγωνισμό, υπάρχει κάποια περίπτωση να δοθούν στους επιβαρυμένους Δήμους με κάποια μορφή ανταποδοτικών;

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Όχι, διότι δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να τα δώσουμε και άρα τα γλιτώσαμε, επομένως μας περισσεύουν. Ίσα-ίσα αν θέλετε την άποψή μου, όταν ας πούμε μεταφέρεται με 25,00 € περίπου στα Λιόσια, είναι λογικό να είναι εκεί γύρω, στο 40,00 €. Δεν είναι λογικό, όμως, να είναι γύρω στα 60,00 €. Δεν ήταν κάτι, δηλαδή, που έπρεπε να το δώσουμε και άρα, αφού δεν το δώσαμε, το γλιτώσαμε.
Και εν πάση περιπτώσει, αυτά τα αποφασίζει η ΕΥΔΑΠ, έχει μια αυτονομία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Εγώ δεν πρόκειται και δεν μπορώ και το σέβομαι αυτό το πράγμα, δεν πρόκειται να τους πω ποτέ πάρτε αυτά τα λεφτά και κάντε εκείνο. Διότι εγώ είμαι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΔΑΠ, και ο κύριος Ξανθόπουλος, για να λειτουργεί σωστά, να λειτουργεί μόνιμα για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Για να της πούμε έλα εδώ, γιατί δεν αντιμετώπισες αυτό το πρόβλημα. Βρες λύση γι’ αυτό, κάνε για εκείνο κλπ.
Αλλά στον οικονομικό τομέα δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μιλήσετε και με τα άλλα κόμματα για τις αποφάσεις σας; Γιατί η κυρία Γεννηματά ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Το πρότεινε η κυρία Γεννηματά, δεν έχω καμία αντίρρηση να καλέσω τους εκπροσώπους των κομμάτων να ακούσουν την λύση και φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουν.
Λοιπόν, είμαστε εντάξει; Γεια σας.

Σχόλια