Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα την προώθηση των βιοκαυσίμων προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

0
9
Γενικού ενδιαφέροντος

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία τον υπουργού κ. Δημήτρη Σιούφα, σχετικά με την προώθηση των βιοκαυσίμων προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Αναλυτικότερα το δελτίο τύπου παρουσιάζεται παρακάτω.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Δημήτρη Σιούφα με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Γιώργου Σαλαγκούδη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού. Θέμα της σύσκεψης ήταν η προώθηση των βιοκαυσίμων προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης, Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κ. Χρήστος Κοσκινάς Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Κατά τη σύσκεψη έγινε επισκόπηση των μέχρι σήμερα ενεργειών της κυβέρνησης για την προώθηση των Βιοκαυσίμων. Αυτές είναι η ψήφιση της απαλλαγής του Βιοντήζελ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και η προετοιμασία του Σχεδίου Νόμου για τα Βιοκαύσιμα. Έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση των διερευνήσεων που πραγματοποιεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Μετά τη συνεδρίαση οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων έκαναν την ακόλουθη δήλωση : «Η ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων και γενικότερα βιομάζας για παραγωγή ενέργειας ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο επιχειρηματικής δράσης που μπορεί να προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη γη και την εργασία του έλληνα αγρότη. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το σκοπό αυτό.
Στο νέο αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Είναι προφανές ότι όλοι, πολιτική ηγεσία, παίκτες της αγοράς και αγροτικός κόσμος, επιθυμούμε το ίδιο ισχυρά, τα βιοκαύσιμα που θα διακινηθούν στην ελληνική αγορά να προέρχονται όχι απλώς από εγχώρια εργοστάσια αλλά και τα εργοστάσια αυτά να χρησιμοποιούν εγχώρια πρώτη ύλη.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε αποφασισμένοι η αγορά των βιοκαυσίμων να αναπτυχθεί στη χώρα μας προς όφελος του έλληνα αγρότη και τα αναγκαία ποσοστά (2%-5,75%) να καλυφθούν από βιοκαύσιμα που θα παράγονται σε ελληνικά εργοστάσια και με εγχώριες πρώτες ύλες.

Φυσικά στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και των κοινών κανόνων, δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθούν περιοριστικές ή προστατευτικές πολιτικές που δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος των προϊόντων της διεθνούς αγοράς. Άλλωστε τέτοιες πολιτικές έχουν αποτύχει στην πράξη και τελικά λειτουργούν εις βάρος αυτών που υποτίθεται ότι προστατεύουν.

Η εκπαίδευση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επενδύσεων παραγωγής, συλλογής και διαχείρισης βιομάζας είναι η πολιτική απάντηση της Κυβέρνησης.
Αυτό προωθούμε, αυτό στοχεύουμε. Και ελπίζουμε ότι σε αυτό θα έχουμε συμμάχους τον επιχειρηματικό κόσμο και τις δυνάμεις της αγοράς. Στο κάτω κάτω της γραφής, στο σύγχρονο κόσμο, επιχειρήσεις χωρίς κοινωνική ευθύνη δεν μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα. Και όταν μάλιστα αυτή η κοινωνική ευθύνη αφορά τη στάση επιχειρήσεων απέναντι στην ελληνική ύπαιθρο, τότε το ζήτημα αγγίζει τα όρια της εθνικής σημασίας».

Σχόλια