Παρέμβαση Πρωθυπουργού για να αποτραπεί η εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων σε Τουρκία και Βουλγαρία ζητούν με πρωτοβουλία του ΤΕΕ εκπρόσωποι φορέων

0
10
Γενικού ενδιαφέροντος

Εικοσιπέντε προσωπικότητες και επικεφαλής Φορέων απευθύνουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητώντας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία. Με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει συσταθεί και λειτουργεί με έδρα τη Ρόδο, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου. Το έγγραφο, που αποτελεί μια πρώτη ενέργεια του παρατηρητηρίου, διαβιβάστηκε στις 7/3 από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.Το πλήρες κείμενό του, αλλά και ο κατάλογος με τις προσωπικότητες που το υπογράφουν, έχει ως εξής:
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας για να σας ζητήσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί το πιο εφιαλτικό σενάριο που μπορεί να ζήσει η περιοχή μας και η Ανθρωπότητα. Ο λόγος: η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Σε μία εποχή που:

· διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία Πυρηνικών Ηλεκτρικών Σταθμών είναι προβληματική και επικίνδυνη καθώς υπάρχουν δυσεπίλυτα ζητήματα (διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων-αυξημένη πιθανότητα ατυχημάτων και συνεπακόλουθα μεγάλων καταστροφών)

· με επιστημονικό τρόπο έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον σε περιοχές σεισμογενείς η πυρηνική ενέργεια εκτός του ότι αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ειρήνη, είναι και οικονομικά ασύμφορη

· κάτω και από τα νέα δεδομένα (Διεθνείς Εκθέσεις για τις κλιματικές αλλαγές, Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο), πρέπει να αναπτυχθούν με έντονους ρυθμούς η περαιτέρω Έρευνα και οι Επενδύσεις στις φιλικές προς το Περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

Είναι εντελώς ακατανόητη η επιμονή των γειτονικών μας αυτών χωρών να εγκαταστήσουν νέους αντιδραστήρες και να παρατείνουν έτσι την απειλή ενός νέου Τσερνομπίλ για τα επόμενα 30-40 χρόνια, αγνοώντας άλλες λύσεις που υπάρχουν και για τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο.

Οι πολύ πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε για την περίπτωση της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες. Στις 26-1-2005 το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ραντικάλ», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία καταχώρισε στο πρόγραμμα επενδύσεων του 2005 και ειδικότερα στους προϋπολογισμούς επενδύσεων της Ανώνυμης Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας κονδύλια ύψους 7 δισεκατομμυρίων νέων Τουρκικών λιρών (3,8 δισεκατομμυρίων Ευρώ). Το Υπουργείο Ενέργειας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας το 2020, υπολόγισε ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση επενδύσεων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών μέχρι το έτος αυτό δυναμικότητας 54.000 megawatt και στα πλαίσια αυτά σχεδίασε να τεθούν σε λειτουργία από το 2012 τρεις πυρηνικοί σταθμοί δυναμικότητας 4.500 megawatt, με πρώτο αυτόν που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στην περιοχή της Konya (Ικόνιο) – μόλις 350 χιλιόμετρα ΒΑ της Ρόδου.

Σε αυτά τα σχέδια έχουμε λόγους να αντιδράσουμε. Οποιοδήποτε πυρηνικό εργοστάσιο σε οποιαδήποτε χώρα, αποτελεί σοβαρή απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε κάνει διακρίσεις. Από την άποψη αυτή, η απόφαση εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων δεν μπορεί να αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας που αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, αλλά και όλων των χωρών και των λαών των οποίων απειλείται άμεσα η υγεία, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ίδια η επιβίωσή τους. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία, που έχει προ πολλού απορρίψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της, με τη στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται σε προενταξιακές διαδικασίες με την Ε.Ε. και να τεθεί επικεφαλής διεθνούς εκστρατείας για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και την διακοπή λειτουργίας των υφισταμένων. Κάτι τέτοιο πέραν του ότι θα συμβάλει στην Προστασία και την Ασφάλεια όλης της περιοχής, θα βοηθήσει και στην προβολή, το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συστήθηκε και λειτουργεί το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα τη Ρόδο. Την πρωτοβουλία του ΤΕΕ στηρίζουν η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου και οι φορείς της Ρόδου που προσυπογράφουμε αυτή την επιστολή.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου έχει σκοπό:

· Την παρακολούθηση των εξελίξεων στα θέματα των πυρηνικών, την προβολή και δημοσιοποίησή τους

· Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που απορρέουν από την ύπαρξη ή πιθανή μελλοντική κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή πυρηνικών αντιδραστήρων και γενικότερα από την παρουσία των πυρηνικών

· Την επικοινωνία και το συντονισμό δράσης με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης νέων αντιδραστήρων και την απαλλαγή της Μεσογείου από τον πυρηνικό κίνδυνο.

· Την προώθηση των ανανεώσιμων και φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Ενέργειας και τη διαμόρφωση νέων καταναλωτικών προτύπων
Από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια που θα εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς. Προς την ίδια κατεύθυνση, ζητάμε και από σας την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Είναι πραγματικά επιταγή των καιρών. Κανένας ευαίσθητος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος και παθητικός θεατής μιας επερχόμενης καταστροφής. Είναι χρέος προς τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Με τιμή

Την επιστολή υπογράφουν:

1. Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
2. Γιάννης Μαχαιρίδης, Νομάρχης Δωδεκανήσου
3. Γιώργος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δωδ/σου, Δήμαρχος Ροδίων
4. Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
5. Νίκος Νικολάου, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/σου
6. Παναγιώτης Βενέρης, Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμ. Δωδεκανήσου
7. Λάζαρος Κασέκας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου/Τμ. Δωδ/σου
8. Νίκος Φρόνας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
9. Μανόλης Βρατσάλης, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου
10. Χρυσή Βιτσιλάκη, Κοσμήτορας ΣΑΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
11. Δημήτρης Τονίδης,Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΠΑΕΣ Πανεπ. Αιγαίου
12. Νίκος Ράπτης,Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αβαθμιας Εκπ/σης Ρόδου
13. Θανάσης Κρομμύδας, Πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
14. ¶ρης Σκιαδόπουλος, εκ μέρους του Γραφείου Δωδ/σου του ΓΕΩΤΕΕ
15. Βασίλης Μηναϊδης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
16. Χρυσούλα Καϊλλή, Διεθνής Πρόεδρος Γυναικών Χωρίς Σύνορα
17. Ηλίας Κωτιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ)
18. Μιχάλης Τζαμπερής,Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
19. Μανώλης Πιτροπάκης, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνετ/σμών Δωδ/σου
20. Γιάννης Σαρικάς, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου
21. Αντώνης Μαρτίνης, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Δωδ/σου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
22. Τιμόθεος Παρασκευάς, Γραμματέας ΝΕ Νότ. Δωδ/σου του ΠΑΣΟΚ
23. Δημήτρης Γάκης, Γραμματέας ΝΕ Νότ. Δωδ/σου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
24. Νεκτάριος Σαντορινιός, εκ μέρους της Επιτροπής του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ/Παράρτημα Ρόδου
25. Θανάσης Αναπολιτάνος, εκ μέρους της Επιτροπής του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Σχόλια