Είναι δυνατόν τα σκουπίδια να απoκαλύπτουν το βοιοτικό μας επίπεδο;

0
6
Γενικού ενδιαφέροντος

Κι όμως, όπως τονίζει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, « όσο αυξάνει το βιοτικό μας επίπεδο τόσο αυξάνουν τα απορρίμματα. Οι φτωχές χώρες παράγουν ελάχιστα απορρίμματα, ενώ οι πλούσιες όπως οι ΗΠΑ έχουν μέση ημερήσια ποσότητα σκουπιδιών 3-3,5 κιλά ανά κάτοικο». Ακόμα και μεταξύ περιοχών της Αττικής υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις ποσότητες των παραγόμενων απορριμμάτων.

Ο κ. Οικονομόπουλος είναι υπεύθυνος για μια σημαντική έρευνα που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 2002-2004 για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα από την οποία αποτυπώνονται και στοιχεία κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Ενδεικτικά παραδείγματα από την έρευνα αναφέρουν ότι κάθε κάτοικος της κοινότητας Εκάλης παράγει καθημερινά 2,09 κιλά σκουπιδιών, του δήμου Κηφισιάς 1,87 κιλά, του δήμου Βουλιαγμένης 2,58 κιλά σε αντίθεση με κάθε κάτοικο του δήμου Βύρωνα που παράγει 0,77 κιλά, του δήμου ¶νω Λιοσίων 0,93 κιλά και του δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας 0,88 κιλά.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι ποσότητες των παραγόμενων σκουπιδιών φανερώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουν περί «φτωχών» και «πλούσιων» δήμων και είναι λογικό αφού η αύξηση του καταναλωτισμού στις περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο είναι ραγδαία. Αυτό που εμείς ελπίζουμε είναι να είναι ραγδαία και η αύξηση των ρυθμών ανακύκλωσης υλικών σε αυτές τις περιοχές ώστε να αποδείξουν ότι έχουν και «πλούσιο πολιτισμό».

Σχόλια