Ευρωπαϊκό Σχήμα Εμπορίου Αέριων Εκπομπών. Λίγο πριν την έναρξή του.

0
2
Αέριες εκπομπές

Ο ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας επισήμανε ότι το σχήμα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με μόνο 21 από τα 25 κράτη μέλη που κανονικά πρέπει να πάρουν μέρος. Τα εθνικά σχέδια κατανομής εκπομπών για τέσσερις χώρες – Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και δημοκρατία της Τσεχίας- δεν θα λάβουν την έγκριση της Επιτροπής πριν από την έναρξη του σχήματος.Μιλώντας πριν την αναχώρησή του για τη συνδιάσκεψη που γίνεται στο Μπουένος Αϊρες για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές ανέφερε ότι σε ακόμα πέντε σχέδια κατανομής αέριων εκπομπών θα δωθεί το πράσινο φως στις 22 Δεκεμβρίου- που αφορούν τις Ισπανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Κύπρο και Μάλτα. Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια κατανομής δεκαέξι χωρών έχουν ήδη γίνει πλήρως ή μερικώς αποδεκτά. Τα στελέχη και οι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται να επαληθεύσουν ότι όλα τα σχέδια κατανομών δεν διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ή δεν κατανέμουν τα μερίδια των εκπομπών με μεγάλη γενναιοδωρία.

Τα σχόλια του επιτρόπου επίσης υποστηρίζουν ότι οι όποιες διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία πάνω στα σχέδιά τους θα επιλυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μεσαίο στέλεχος τόνισε ότι το πρόβλημα με τη Γαλλία είναι λυμένο και επίκειται άμεσα η συμφωνία. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι ο φάκελος ακόμη εξετάζεται.

Μολονότι η Ιταλία και η Πολωνία θεωρούνται «μεγάλοι παίκτες», φαίνεται να υπάρχει σχετικά μικρή ανησυχία για την απουσία τους κατά την έναρξη του σχήματος εμπορίας. Επιπροσθέτως οι ενδείξεις είναι ότι οι τέσσερις χώρες που έχουν καθυστερήσει θα ενσωματωθούν στο σχήμα αμέσως μετά την έναρξή του. Άλλωστε όλοι, εκτός της Ελλάδας, έχουν ήδη φτιάξει τις προκαταρκτικές εκδόσεις των σχεδίων κατανομής τους. Σημειώνεται πάντως πως προκειμένου η χώρα μας να κερδίσει πολύτιμο χρόνο ανέθεσε σε κοινοπραξία τριών εταιρειών τη διαμόρφωση του σχεδίου κατανομής το οποίο θα είναι έτοιμο σύντομα. Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Σχόλια