Πέρασαν 20 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα του Bhopal.

0
95
Βιομηχανία και περιβάλλον

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το χειρότερο κατά πολλούς βιομηχανικό ατύχημα που συνέβη ποτέ στη γη. Το ατύχημα της 3ης Δεκεμβρίου 1984 στο Bhopal της Ινδίας. Ο αριθμός των νεκρών δεν υπολογίστηκε ποτά με ακρίβεια. Επίσημα, τέσσερις μήνες μετά το ατύχημα η κυβέρνηση της Ινδίας μιλάει για 1430 νεκρούς αλλά το 1991 δηλώνει ότι έφτασαν τους 3800. Βέβαια, άλλες πηγές ( Bhopal Peoples Health and Documentation Clinic), αναφέρουν ότι τουλάχιστον 8000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 500.000 αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το ατύχημα συνέβη σε εργοστάσιο παραγωγής παρασιτοκτόνων της εταιρείας Union Carbide, από διαφυγή μεγάλης ποσότητας μεθυλικού ισοκυανίου, ενός άκρως τοξικού αερίου, στην ατμόσφαιρα. Η εταιρεία παρά το ότι αντιλήφθηκε αμέσως τη διαφυγή του αερίου, δεν σήμανε συναγερμό, πράγμα που θα έσωζε, ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες ώρες του ατυχήματος, πάρα πολλές ζωές. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Ντομινίκ Λαπιέρ στο βιβλίο του «Σκασμός» (εκδ.Κοχλίας), σαρανταπέντε λεπτά μετά τη διαφυγή του αερίου ο διευθυντής του εργοστασίου Τζ.Μούκουντ έλεγε στον κόσμο που τηλεφωνούσε πως το αέριο δεν προέρχεται από το εργοστάσιο γιατί είναι κλειστό. Το φριχτότερο είναι πως η εταιρεία δεν έδινε ούτε τη σύσταση του αερίου στους γιατρούς, εμποδίζοντάς τους στο να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία.

Η Εύη Γεωργιάδου στο Βιβλίο της «Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης» (εκδ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) αναφέρει χαρακτηριστικά : Όπως είναι γνωστό για το συγκεκριμένο ατύχημα, κανένα προστατευτικό μέτρο δεν πάρθηκε και οι κάτοικοι αφέθηκαν να προστατευτούν μόνοι τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κινηθούν προς τα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία ατυχώς βρισκόταν προς την κατεύθυνση που φυσούσε ο άνεμος, με αποτέλεσμα το νέφος να βρίσκεται διαρκώς πάνω από τους κατοίκους και να προκαλέσει τις τραγικές συνέπειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η κατάληξη ήταν όλα αυτά να ξεπληρωθούν με μια αποζημίωση 470 εκατ. δολλαρίων της εταιρείας προς την κυβέρνηση της Ινδίας. Εσείς δεν έχετε παρά να κάνετε μια απλή διαίρεση για να καταλάβετε πόσο φθηνά κοστολογείται το ανθρώπινο είδος.

Περισσότερες πληροφορίες για το τρομαχτικό ατύχημα του Bhopal μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες.

www.bhopal.net
www.studentsforbhopal.org
www.bhopal.com

Σχόλια