Ψυττάλεια. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια…….

0
14
Γενικού Ενδιαφέροντος

Το θέμα επανήλθε στις 3/11/2004 όταν ο Νομάρχης Πειραιά κ.Γιάννης Μίχας με αποφάσισε την ανάκληση της ¶δειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λόγω παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης της παραγόμενης λάσπης. Επίσης παράλληλα με την ανάκληση επιβλήθηκε για τον ίδιο λόγο στην ΕΥΔΑΠ πρόστιμο ύψους 55.201ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην απειλή του Νομάρχη Πειραιώς για ανάκληση της αδείας. Συγκεκριμένα κατά την απόφασή του αυτή ο κ.Γιάννης Μίχας δήλωσε ότι « η Νομαρχία Πειραιά αποφάσισε την ανάκληση της άδειας της Ψυττάλειας θέλοντας να προστατεύσει το κύρος της χώρας, τη δημόσια υγεία, αλλά και να αποτρέψει πιθανή οικολογική καταστροφή στα νερά του Σαρωνικού που με πολύ μεγάλη προσπάθεια επετεύχθη η απορρύπανσή του».

Πέρασαν μερικές μέρες από αυτή την ανάκληση και στις 11/11/2004 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά κ.Γρηγόρης Πεπονής διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο ΚΕΛΨ. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον Νομάρχη Πειραιά, να του δωθούν όλα τα έγγραφα, που ανάγκασαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να προχωρήσει στην ανάκληση, καθώς επίσης την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους Περιβαλλοντικούς Όρους που οι υπεύθυνοι του ΚΕΛΨ κατηγορούνται ότι δεν τηρούσαν. Την συγκεκριμένη έρευνα ανέλαβε πταισματοδίκης ο οποίος ξεκίνησε να κελεί τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ και της Νομαρχίας προς εξέταση.

Επειδή όλοι βέβαια κατάλαβαν ότι η εφαρμογή της απόφασης της Νομαρχίας Πειραιά για διακοπή της λειτουργίας του ΚΕΛΨ μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το οικοσύστημα του Σαρωνικού, αφού περίπου 700.000 κυβικά μέτρα λυμάτων θα οδηγούνται στη θάλασσα χωρίς καμία επεξεργασία, η ΕΥΔΑΠ έλαβε προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα της τελικής διάθεσης της λάσπης. Να σημειωθεί ότι από μέρα σε μέρα η ΕΥΔΑΠ θα επαναπροκυρήξει διαγωνισμό (ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος) για την μεταφορά και τελική διάθεση, τόσο της συσσωρευθείσας στο νησί, όσο και της καθημερινά παραγόμενης λάσπης.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν είχε κατασκευαστεί έγκαιρα η μονάδα ξήρανσης της λάσπης του ΚΕΛΨ, όπως έχει γίνει σε όλα τα μεγάλα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων του κόσμου, ώστε να μειώνεται σημαντικά ο καθημερινός όγκος παραγόμενης λάσπης (τουλάχιστον κατά 60%). Το αρχικό έργο του ΚΕΛΨ που προέβλεπε και την κατασκευή της, ήταν προϋπολογισμού 128 εκ. ευρώ. Όμως με έξι συμπληρωματικές συμβάσεις (αυτά μόνο σε αυτή τη χώρα γίνονται….) αυξήθηκε στα 202 εκ. ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το συγκεκριμένο ποσό εξαντλήθηκε σε άλλες εργασίες, χωρίς ποτέ να κατασκευαστεί η μονάδα ξήρανσης. Πρόσφατα, για την κατασκευή της διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με τον οποίο η μονάδα θα είναι έτοιμη σε 3 χρόνια!

Εσείς από όλα αυτά δεν έχετε παρά να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Σχόλια