Παράδειγμα προς μίμηση. Η Ισπανική κυβέρνηση ενισχύει την εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας από τα σπίτια.

0
12
Γενικού Ενδιαφέροντος

Αναθεωρημένοι κανονισμοί οι οποίοι θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο στην Ισπανία θα απαιτούν από τις κατασκευαστικές εταιρείες να εγκαθιστούν θερμικά ή φωτοβολταϊκά ηλιακά panels σε όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια. Αν η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων επεκταθεί όπως αναμένεται τότε η Ισπανία θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (Asif) της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα και με το υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας εκτιμάται ότι μισό εκατομμύριο κάτοικοι ανά έτος θα ευεργετηθούν από αυτό το μέτρο μια που η μέση ετήσια μείωση στους λογαριασμούς θέρμανσης θα είναι 80 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η συγκεκριμένη απόφαση σκοπεύει να δώσει μια σημαντική ώθηση στη συνολική επιφάνεια των συσσωρευτών ηλιακής ενέργειας ώστε να ανέλθουν σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2010, μια αύξηση της τάξεως του 1000%.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καθώς και μια ένωση οργανισμών εμπορικών εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή θερμότητας από την ηλιακή ενέργεια, ισχυρίζονται ότι παγκοσμίως η ικανότητα παραγωγής θερμότητας από τον ήλιο έχει εντονότατα υποεκτιμηθεί.
Βασισμένοι σε μια πρώτη μετατροπή μέσω της οποίας υπολογίζεται η παραγωγή ενέργειας από την συνολική επιφάνεια των ηλιακών συσσωρευτών αναφέρουν ότι η ισχύς της θερμικής ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο ανέρχεται σε 69.000 MW. Αυτό το νούμερο είναι σχεδόν το διπλάσιο από την παγκόσμια ισχύ αιολικής ενέργειας που εκτιμάται σε 23.000MW και τεράστια μεγαλύτερο από την ισχύ των 1.100MW των φωτοβολταϊκών ηλιακών συστημάτων.

Σχετικοί δικτυακοί τόποι

Asif: www.asif.org
European solar thermal industry federation: www.estif.org
Ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας: www.min.es

Σχόλια