Περί διοξινών και υγιεινής τροφίμων. Επιστολή διαμαρτυρίας του αναγνώστη του econews κ.Τσουκαλά.

0
8
Οι εταιρείες μιλούν για το περιβάλλον

Η επιστολή που ακολουθεί στάλθηκε στο econews από τον σύμβουλο επιχειρήσεων κ.Αντώνιο Τσουκαλά και αποτελεί μια φωνή διαμαρτυρίας για τα όσα περίεργα συμβαίνουν γύρω από το θέμα της υγιεινής των τροφίμων. Η σύνταξη του econews φυσικά πρέπει να υπενθυμίσει ότι οι επιστολές που δημοσιευύονται φέρουν την ευθύνων αυτών που τις υπογράφουν.

Αθήνα, 11/11/04

Αγαπητοί κύριοι,

Λαμβάνοντας αφορμή από τα δημοσιεύματα περί διοξινών αλλά και των δημοσιευμάτων στον τύπο γενικότερα για την υγιεινή των τροφίμων (εκτροφή ζώων, κατανάλωση ακαθάρτων κρεάτων κλπ), αποφάσισα έκφράσω και εγώ την άποψή μου και την απορία μου περί αυτών:

Είμαι σύμβουλος συστημάτων ποιότητας[1] και από την επαγγελματική μου θέση θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βεβαίως υπάρχει τρόπος προφύλαξης των καταναλωτών από παραποιημένα τρόφιμα, είναι ένα ολόκληρο σύστημα διαφύλαξης της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας του καταναλωτή, ο οποίος παρεπιμπτόντως είναι και νόμος του κράτους: Αναφέρομαι στο HACCP, το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου.

Τι είναι το HACCP; Είναι ένα σύστημα που «συστηματοποιεί» τον προσδιορισμό και τον έλεγχο των πιθανών κινδύνων στα τρόφιμα. Προβλέπει όλους τους πιθανούς κινδύνους της διατροφικής αλυσίδας από την παραγωγή/τον παραγωγό έως την κατανάλωση/τον καταναλωτή. Με την Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 1219/4-10-2002 η οποία εναρμονίζει το Ελληνικό Δίκαιο με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 93/43 της 14/6/93 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: «…οποιοσδήποτε παράγει, παρασκευάζει, μεταποιεί, συσκευάζει, μεταφέρει, διακινεί, αποθηκεύει, διανέμει, προσφέρει προς πώληση ή διαθέτει στον καταναλωτή τρόφιμα, υποχρεούται να τα πραγματοποιεί με υγιεινό και ασφαλή τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του συστήματος HACCP…».

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό σύστημα ποιότητας και υγιεινής, υπάρχουν και άλλα για άλλες κατηγορίες προϊόντων. Αφού λοιπόν υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα – στην Ευρώπη και Αμερική είναι υποχρεωτικό πολλά χρόνια πριν – το απλούστερο θα ήταν απλά να εφαρμοστεί ο νόμος ή να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος, ώστε αυτά τα φαινόμενα σιγά σιγά να εξαλειφθούν. Όμως αντ’ αυτού συμβαίνουν όλα αυτά τα «εξαιρετικά» που περιγράφει σύσσωμος ο τύπος και άλλα πολλά που δεν πρόλαβε να περιγράψει ακόμα…

Και η δική μου απορία: Γιατί ουδείς δεν ανέφερε το συγκεκριμένο (και μοναδικό άλλωστε) σύστημα το οποίο εφαρμοζόμενο από τον παραγωγό, σε όλο το φάσμα της επεξεργασίας που περνά οποιοδήποτε τρόφιμο μέχρι την τελική του κατανάλωση, θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους στα τρόφιμα; Και καλά οι παραγωγοί, επιχειρηματίες, χημικοί – ας θεωρήσουμε ότι δεν το γνωρίζουν (!!!) – αλλά ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ δεν το γνωρίζει; Αφού ο ΕΦΕΤ είναι η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του νόμου αλλά και για την ορθή εφαρμογή κάθε HACCP…!

Γιατί ουδείς δεν αναφέρθηκε σε αυτό; Αλλά αντίθετα όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου του ΕΦΕΤ, μιλούσε για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το θέμα … Το Ελληνικό Κράτος έχει επιλύσει το θέμα αυτό από τις 4-10-2002…Πράγμα που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε καταναλωτής θα μπορούσε σύμφωνα με αυτό να κάνει τις παρατηρήσεις του στον παρανομούντα και ακόμη να φτάσει μέχρι την μήνυση σε περίπτωση που ζημιωθεί ή βλαφτεί με οποιοδήποτε τρόπο από ένα αλλοιωμένο τρόφιμο ή κάτι άλλο σχετικό όπως η διοξίνη.

Όσοι βλέπουν μακροχρόνια στην αγορά των τροφίμων εφαρμόζουν το HACCP και προσβλέπουν σε διαρκή σταθερά κέρδη και σε εμπορική επιτυχία.

Όσοι προσπαθούν να κερδίσουν τα λίγα «σημερινά ευρώ» και αύριο «θα δούμε» δεν ασχολούνται με συστήματα ποιότητας και άλλες «αηδίες»!!! Προσπαθούν με παράνομα και απάνθρωπα μέσα να πλουτίσουν…

Μήπως η σημερινή ελληνική πραγματικότητα έχει μόνο αυτό να προσφέρει;;;

Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε περί των ανωτέρω.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Τσουκαλάς

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

===============================

Ποιότητα – Ασφάλεια- Περιβάλλον

Κεφαλληνίας 44, Αγ. Ανάργυροι, Τ.Κ. 13561

Τηλ.: 210 2621241 – Fax: 210 2621865

Ε-mail:info@pap-iso.gr

Ιστοσελίδα: www.pap-iso.gr

——————————————————————————–

[1] Τα βασικά συστήματα ποιότητας είναι: το ISO 9001:2000 για όλες τις εταιρείες, ISO 14000 Περιβαλλοντική Διαχείριση, ΟΗASAS 18001 Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας και φυσικά το ΗΑCCP για τα τρόφιμα. Εξ’αυτών το HACCP και το ISO 14000 είναι υποχρεωτικά (Ν 2365/01).

Σχόλια