Το Ρωσικό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για το Πρωτόκολλο του Κυότο.

0
7
Αέριες Εκπομπές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της καλωσόρισε το ψήφισμα του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα) (με 334 ψήφους υπέρ και 73 κατά) για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Πρωτόκολλο τεθεί σε ισχύ θα υποχρεώσει με νόμιμο τρόπο τις χώρες που έχουν δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους να μειώσουν τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό μέχρι το 2012. Το Πρωτόκολλο του Κυότο είναι το κύριο μέσο για την παγκόσμια μάχη εναντίων των κλιματικών αλλαγών και ένα καλό παράδειγμα του πόσο μπορεί να αποδώσει η παγκόσμια συνεργασία. Η επικύρωση της Ρωσίας αναμφίβολα θα προσδώσει μια νέα ορμή στο πρωτόκολλο. Παίρνοντας μάλιστα για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει νομοθετήσει και έχει ήδη ενσωματώσει όλες τις αναγκαίες προβλέψεις που δεσμεύουν νόμιμα τα κράτη μέλη της, η εισαγωγή σε ισχύ του πρωτοκόλλου αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. ακολούθησε την σωστή πορεία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι ανέφερε: ‘Είμαστε χαρούμενοι που η Ρωσική Δούμα αποφάσισε να επικυρώσει το πρωτόκολλο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για την προσωπική του υποστήριξη στην όλη διαδικασία. Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναπροσδιορίσουν τώρα τις θέσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβεί πολύ γρηγορότερα από ότι προγενέστερα ξέραμε. Το Πρωτόκολλο του Κυότο ίσως να μην είναι τέλειο αλλά είναι το μοναδικό αποδοτικό εργαλείο το οποίο είναι διαθέσιμο στην διεθνή κοινότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να απέχουν από αυτή τη μάχη η οποία είναι κρίσιμη για το μέλλον του ανθρώπινου γένους’.

Ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για το περιβάλλον Μάργκοτ Βάλστρομ καλωσόρισε και αυτή με τη σειρά της τη Ρωσική απόφαση λέγοντας: ‘ Η επικύρωση του πρωτοκόλλου από τη Ρωσία δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία αρχίζει να αναγνωρίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτή που έδειξε το δρόμο για αυτή την προσπάθεια. Είμαστε τώρα χαρούμενοι να έχουμε τη Ρωσία στο πλευρό μας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα λόγια μας έργα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να το κάνει αυτό και έχει υιοθετήσει όλες τις κατάλληλες πολιτικές ώστε να επιτύχει τους στόχους της,’.

Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το 17% των αέριων εκπομπών του θερμοκηπίου που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούσε το κλειδί για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που ευθύνονται για το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είχαν απορρίψει το πρωτόκολλο με τη δικαιολογία ότι θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό στο να εφαρμοστεί και άδικο επειδή εξαιρεί τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή 30% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Το Πρωτόκολλο το Κυότο απαιτεί από τη Ρωσία απλά να μην υπερβεί τα επίπεδα του 1990 κατά τη διάρκεια των ετών 2008-2012. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το διεθνές εμπόριο εκπομπών ξεκινήσει, η Ρωσία θα έχει ένα σημαντικό απόθεμα ποσοτήτων εκπομπών το οποίο θα μπορεί να πουλήσει σε άλλες χώρες που θα έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω δικτυακό τόπο.

http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/home_en.htm

Σχόλια