Χιλιάδες σπάνια πουλιά χάθηκαν από την οικολογική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας.

0
43
Γενικού ενδιαφέροντος

Ο χώρος που άλλοτε αποτελούσε το καταφύγιο για την ξεκούραση χιλιάδων πουλιών από τα μακρινά τους ταξίδια δυστυχώς το τελευταίο διάστημα μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου τους. Η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεσθεί στη λίμνη Κορώνεια έγινε η αιτία να βρεθούν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες πουλιά νεκρά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 3000 νεκρά πουλιά συγκεντρώθηκαν από μια έκταση μόλις 1500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η περίμετρος της λίμνης είναι περίπου 50 χιλιόμετρα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Έκτακτη σύσκεψη που έγινε και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών καταλήγουν στο συμπέρασμα (με βάση τα συμπτώματα και τη διεθνή βιβλιογραφία) πως η αιτία του κακού πιθανόν να είναι το βακτήριο clostridium botulinum (τύπος C) που παράγει τοξίνη και βρίσκεται στα ασπόνδυλα της λίμνης. Αυτά καταναλώνονται από τα πουλιά, προκαλείται τοξικότητα με συνέπεια την παράλυση αρχικά των μυών του λαιμού και κατόπιν ολόκληρου του σώματος. Πιθανές αιτίες του πολλαπλασιασμού του συγκεκριμένου βακτηρίου θεωρούνται το φαινόμενο ευτροφισμού της λίμνης, ενδεχόμενο που ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι όλα τα νεκρά πουλιά ήταν υδρόβια και παρυδάτια.

Η καταστροφή έχει αφανίσει ως τώρα 29 είδη πτηνών και ανάμεσά τους αργυροπελεκάνους, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, βαρβάρες, χουλιαροπάπιες, κιρκίρια, αρκτικογλάρονα και άλλα είδη σπάνιων πουλιών. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτή η εποχή είναι περίοδος μετανάστευσης πολλών ειδών προς την Αφρική και στη λίμνη βρίσκεται μεγάλο πλήθος πτηνών που απειλούνται άμεσα.

Κυνηγοί και ειδικοί επιστήμονες τις επόμενες ημέρες θα τοποθετήσουν κανονάκια κρότου ανάμεσα στους καλαμιώνες και στις όχθες, ώστε να απομακρυνθούν τα πουλιά προς τη Βόλβη και το Δέλτα του Αξιού. Βέβαια ακόμη κι αν αυτό δώσει μια προσωρινή λύση, η ήδη υπάρχουσα οικολογική καταστροφή πολύ δύσκολα μπορεί
να αναστραφεί. Και όλα αυτά συνέβησαν παρότι το 1995 η λίμνη μας είχε δείξει τα πρώτα σημάδια σκοτώνοντας πάρα πολλά ψάρια. Από ότι φαίνεται σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν μπορεί να μας παραδειγματίσει.

Σχόλια