Νέα σύσκεψη για την Ψυττάλεια με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Πειραιά και των Δήμων Κερατσινίου και Περάματος.

0
8
Γενικού Ενδιαφέροντος

Για άλλη μια φορά αρμόδιοι φορείς συγκεντρώθηκαν για να συσκεφθούν σχετικά με την απαγορευτικά μεγάλη συσσώρευση λάσπης στο νησί της Ψυττάλειας από τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων. Την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση πήραν ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος και ο δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου.Ακόμη παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Δραπετσώνας Γιώργος Αραβιάδης, Σαλαμίνας Ευάγγελος Αγαπίου και Αμπελακίων Στέλιος Γκίνης καθώς και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αν.Νεράτζης, ο γ.γ ΥΠΕΧΩΔΕ Αθανάσιος Κουλουμπής, ο γ.γ.ΥΠΕΣΔΑΑ Αθανάσιος Βεζυργιάννης, πολιτευτές και βουλευτές της Β’εκλογικής περιφέρειας Πειραιά.

Όλοι οι δήμαρχοι μετέφεραν την αγωνία και την έντονη ανησυχία των πολιτών της περιοχής για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή των τόσο μεγάλων ποσοτήτων λάσπης του ΚΕΛ, πάνω στο νησί της Ψυττάλειας, για την υγεία τους. Ο Νομάρχης Πειραιά επισήμανε τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, που θα φτάσουν στα επίπεδα της οικολογικής καταστροφής, από μια ενδεχόμενη διαφυγή της λάσπης στη θάλασσα, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι προτίθεται να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τουΚΕΛ αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Οι δήμαρχοι αρχικά κινήθηκαν προς το δρόμο της μακροπρόθεσμης επίλυσης του προβλήματος προτείνοντας την άμεση δημοπράτηση του έργου της μονάδας ξήρανσης της λάσπης από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέ την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, διαδικασία που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια μέχρι να δώσει πρακτικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της ξήρανσης προτάθηκε η διάθεση της παραγόμενης λάσπης σε εκτός της Ψυττάλειας κατάλληλους χώρους υποδοχής με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς όμως περιβαλλοντικές συνέπειες. (Το Econews θα ήθελε να μάθει βέβαια ποιοι είναι αυτοί οι χώροι που μπορούν να δεχτούν τη λάσπη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΕΣΔΚΝΑ την είχε αποκλείσει από τον ΧΥΤΑ των ¶νω Λιοσίων πριν περίπου δύο χρόνια). Παράλληλα με αυτή την ενέργεια να αρχίσει και η απομάκρυνση από το νησί της ήδη παραγόμενης λάσπης (που ξεπερνά τους 80.000 τόνους). Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη, τόσο στη νομαρχία, όσο και τους δήμους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, για υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και περιβαλλοντικών έργων. Επίσης ζητήθηκε να εξεταστεί η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω με χρήση ως μέσου λιπασματοποίησης της ήδη παραχθείσας λάσπης, ύστερα φυσικά από επιστημονική μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα ή εθνικούς πόρους.

Φυσικά, όλες αυτές οι σκέψεις μας ακούγονται πολύ καλές. Μπορεί όμως να πει κανείς στους πολίτες των προαναφερθέντων δήμων πότε θα καταφέρουν επιτέλους να ανοίξουν τα παράθυρά τους και να δροσιστούν από τη ζέστη του καλοκαιριού χωρίς να αναπνέουν αυτή την απίστευτα δυσάρεστη οσμή που φτάνει μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους;

Σχόλια