Ιατρικά Μολυσματικά Απόβλητα. Από νομοθεσία πάμε καλά…….

0
66
Γενικού Ενδιαφέροντος

ΦΕΚ 1419Β/1 Οκτωβρίου 2003. Η Ελληνική πολιτεία, με την Αριθ.Η.Π.37591/2031 «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες», προσπαθεί να βάλει τέλος στην κατά κυριολεξία χαοτικά ανεξέλεγκτη διάθεση των ιατρικών μολυσματικών αποβλήτων από τις υγειονομικές μονάδες της χώρας.
Σήμα Μολυσματικού Αποβλήτου Μάλιστα αυτή τη φορά νομοθετεί χωρίς να το επιβάλει καμία κοινοτική οδηγία. Πρόκειται για μία κοινή υπουργική απόφαση που έρχεται να συμπληρώσει τη νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και πραγματικά καταφέρνει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό.

Πολλοί από τις πρώτες ημέρες εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για ένα από τα αρτιότερα νομοθετήματα που αφορούν τα νοσοκομειακά απόβλητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα μέσα από αυτή την απόφαση:

-Κατηγοριοποιούνται με τον πιο σαφή τρόπο τα Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.)
-Καταγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διαχειρισή τους.
-Αποσαφηνίζεται η διαδικασία έκδοσης αδειών διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών
-Αποβλήτων.
-Καταγράφονται οι κυρώσεις για τους παραβάτες.

Οι Υγειονομικές Μονάδες που σύμφωνα με το άρθρο 2 οφείλουν να διαχειρίζονται πλέον τα Ι.Α. που παράγουν είναι οι εξής:

-Δημόσια θεραπευτήρια
-Δημοτικοί Υγειονομικοί Σταθμοί
-ΝΠΙΔ παροχής υπηρεσιών υγείας
-Ιδιωτικά Θεραπευτήρια
-Στρατιωτικά Νοσοκομεία
-Κέντρα υγείας
-Κέντρα Αιμοδοσίας
-Διαγνωστικά και ερευνητικά εργαστήρια εμβαδού άνω των 200m2 ή με
απασχολούμενο προσωπικό άνω των 5 ατόμων.
-Μικροβιολογικά εργαστήρια
-Κτηνιατρικές Κλινικές μικρών και μεγάλων ζώων.
-Κτηνιατρικά διαγνωστικά και ερευνητικά εργαστήρια εμβαδού άνω των 200m2 ή με
απασχολούμενο προσωπικό άνω των 5 ατόμων.

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 6. παρ.Α1 της παραπάνω υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι οι προαναφερόμενες υγειονομικές μονάδες έχουν την υποχρέωση έως την 1-4-2004 να καταρτίσουν εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠΕΣΥ). (Πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι θα δωθεί εξάμηνη παράταση).

Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε από την ειδυλλιακή εικόνα που δημιουργεί η άρτια ως προς τα θέματα που καλύπτει απόφαση, έχουμε φτάσει στον Ιούνιο και σχεδόν κανείς από τους υπόχρεους δεν έχει συμμόρφωθεί πλην ελαχίστων και πολύ φωτεινών εξαιρέσεων. Και για να μην έχουν συμμορφωθεί ακόμα οι μεγάλες υγειονομικές μονάδες φαντάζεται κανείς τι γίνεται με τις μικρότερες ή ακόμα περισσότερο με τα συνοικιακά διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα.

Πρόσφατα γέμισαν με φωτογραφίες οι εφημερίδες από πεταμένα νοσοκομειακά μολυσματικά απορρίμματα, σε ακατάλληλους για διάθεση χώρους, με αποτέλεσμα να εκτίθεται άμεσα σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων συνεχίζουν να μαζεύουν αστικά απορρίμματα που όμως κάποιες φορές είναι αναμεμιγμένα με μολυσματικά απόβλητα υγειονομικών μονάδων. Το κυριότερο μάλιστα από όλα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι εντελώς ανυποψίαστοι για το τι κρύβεται μέσα σε μερικούς από τους κάδους που αδειάζουν. Καλό θα είναι να παρατηρήσει κανείς το άδειασμα των κάδων από απορριμματοφόρα των δήμων έξω από μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές (πιστέψτε μας η εικόνα είναι πολύ σκληρή).

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η χώρα τα τελευταία χρόνια επένδυσε πολλά εκατομύρια ευρώ για την κατασκευή ενός σύγχρονου αποτεφρωτήρα στα Νέα Λιόσια (για τα λάθη που έχουν γίνει ως προς τη δυναμικότητα του συγκεκριμένου έργου θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο) στον οποίο θα διατίθενται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα νοσοκομειακά απορρίμματα της χώρας ο οποίος όμως υπολειτουργεί γιατί δεν έχει απόβλητα να αποτεφρώσει.

Τι άλλο να πει κανείς. Από νομοθεσία πάμε καλά…….

Σχόλια