Διακόπτουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFCs) από τα ψυγεία τους μεγάλες εταιρείες του τομέα τροφίμων και αναψυκτικών

0
195
Γενικού ενδιαφέροντος

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τη στιγμή (1993) που η Greenpeace απέδειξε ότι η χρήση των HFCs στην τεχνολογία ψύξης είναι περιττή. Να θυμίσουμε ότι τα HFCs είναι οι ουσίες που αντικατέστησαν το «φρέον», ψυκτικά μέσα (αέρια) που χρησιμοποιούνταν για δύο περίπου δεκαετίες και που ενοχοποιήθηκαν ότι συνέβάλλαν στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος.Η νέα γενιά όμως ψυκτικών που αναπτύχθηκε (HFCs) μπορεί να μη βλάπτουν το όζον , αλλά έχουν μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη η Greenpeace αυτές τις βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες, παρουσίασε το 1993 τα πρώτα ψυγεία με τεχνολογία Greenfreeze από τα οποία απουσίαζαν τα HFCs. Ακολούθησε η μεγάλη εκστρατεία της ίδιας περιβαλλοντικής οργάνωσης κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϊ το 2000 στην οποία προσκαλούσε τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών να διακόψουν τη χρήση των HFCs από τα ψυγεία που χρησιμοποιούσαν.

Τότε πρώτη η Coca-Cola είχε δεσμευτεί για τη διακοπή της χρήσης αυτών των ουσιών, αλλά με χρονικό ορίζοντα την Ολυμπιάδα του 2004. Έτσι, σε συνέδριο που διοργανώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες,Coca-Cola, Mc Donald’s και Unilever παρουσίασαν προγράμματα που προέβλεπαν τη διακοπή των HFCs, πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε θερμά, τόσο από την Greenpeace όσο και από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση αυτών των ουσιών, αλλά είναι ολοφάνερο ότι η αντικατάστασή τους θα βοηθούσε στο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που αφορά στη μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.

Όλοι πλέον τώρα περιμένουν να κινηθούν ανάλογα και οι ανταγωνίστριες σε αυτούς τους τρεις κολοσσούς εταιρείες, Pepsi, Burger King και Nestle ώστε τα αποτελέσματα να είναι ταχύτερα.

Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα πρέπει επιτέλους η πρωτοβουλία των κινήσεων, σε τέτοια σημαντικά για την παγκόσμια κοινότητα θέματα να ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών και όχι στην αγορά, η οποία ως γνωστόν κινείται σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

Σχόλια